SHD: İntihar değil sosyal cinayet düzeni!

SHD: İntihar değil sosyal cinayet düzeni!

SHD'den İstanbul ve Antalya'daki intiharlara ilişkin yapılan açıklamada, "Bu intiharların kişisel değil sosyal sorunların birer parçaları olduğunu vurgulamak istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

İleri Haber

İstanbul ve Antalya’da ekonomik sıkıntılar nedeniyle intihar eden ailelerle ilgili SHD tarafından yapılan açıklamada, “Sosyal politikaların her geçen gün iktidar tarafından biraz daha küçültülmesi ve toplumu bir arada tutan doğal dayanışma ağlarının zayıflatılması, bu ölümlerin intihar değil ancak sosyal cinayet olarak değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor” denildi.

Sosyal Haklar Derneği (SHD) İstanbul Temsilciliğİ, geçim sıkıntıları nedeniyle İstanbul’da 4 kardeşin ve Antalya’da da 2  çocuklu bir ailenin intihar etmelerine ilişkin bir açıklama yaptı. İntiharların, kimileri tarafından bireysel mutsuzluk, psikiyatrik rahatsızlık sonucu oluşan münferit vakalar olarak değerlendirildiği hatırlatılan açıklamada,  “Biz Sosyal Haklar Derneği İstanbul Temsilciliği olarak bu intiharların kişisel değil sosyal sorunların birer parçaları olduğunu vurgulamak istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Bizleri geleceğe karşı güvende hissettirecek olan sosyal politikaların her geçen gün iktidar tarafından biraz daha küçültülmesi ve toplumu bir arada tutan doğal dayanışma ağlarının zayıflatılması, bu ölümlerin intihar değil ancak sosyal cinayet olarak değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor.

Türkiye’de belki de binlerce insanın benzer şartlarda ve psikolojik durumlarda olduğunu öngörerek, acilen bu ölümlerin sosyal nedenlerinin araştırılmasını ve yurttaşların sosyal haklarını tanıması yönünde yeni kamusal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz.

Sosyal cinayetlerin toplumsal bir fenomen haline gelmemesi yayın yasaklarından değil sosyal cinayetleri tetikleyen nedenlerin ortadan kaldırılmasından geçiyor. İktidar, içinde yaşadığımız yoksunluk ve yoksulluk kültürünün sonlandırılması, gelir dağılımındaki adaletsizliklerin azaltılması ve sosyal hakların yaygınlaştırılması yönünde acil önlemler almalıdır.

Bir yanda neoliberal politikalarla oluşturulan kötü yasam koşulları, diğer yanda savaş politikalarından beslenen şiddet ve linç iklimi, sosyal cinayetlerin asıl sebepleridir. Sosyal Haklar Derneği İstanbul Temsilciliği olarak üzülerek söylüyoruz ki, geçtiğimiz haftadan beri toplum olarak yaşadığımız toplu intihar, yuhalanan otizmli çocuklar ve ıspanağa karışan zehir gibi sorunlar sosyal cinayet olgusunun müştereklerimize her geçen gün derinlemesine sirayet etmekte olduğunun habercisidir. Bizler ümitsizliğe karşı dayanışmayı, sosyal cinayetlere karsı sosyal adalet istiyor ve bir kez daha vurgulamak istiyoruz ki insan sosyal hakları ile insandır!”