SHD: Aladağ, Ensar, Fıkıh-Der... Çocuklardan elinizi çekin!

SHD: Aladağ, Ensar, Fıkıh-Der... Çocuklardan elinizi çekin!

Sosyal Haklar Derneği İstanbul Temsilciliği, Ümraniye’de yatılı Kuran kursunda, 20'den fazla çocuğa cinsel istismar uygulaması üzerine basın açıklaması düzenledi.

Arzum Yalçın - @arzumyalciin

Sosyal Haklar Derneği (SHD) İstanbul Temsilciliği, Ümraniye’de yatılı Kuran kursunda, kurs sorumlusu ve eğitmenlerin 20'den fazla çocuğa cinsel istismar uygulaması üzerine Süreyya Operası önünde basın açıklaması düzenledi.

Geçtiğimiz günlerde, Ümraniye’de Fıkıh-Der isimli ruhsatsız bir derneğin bünyesinde faaliyet gösteren yatılı Kuran kursunda, kurs sorumlusu Ömer Işıktekin ve eğitmenler Hacı Serkan Bektaş ile Tarık Bektaş kursta yatılı olarak kalan çok sayıda çocuğu istismar ettikleri gerekçesiyle tutuklandı.

SHD İstanbul Temsilciliği, birçok çocuğun maruz bırakıldığı çocuk istismarına ilişkin Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünde bir basın açıklaması düzenledi. Daha önce de cemaat ve tarikat yurtlarında meydana gelen çocuk istismarlarına da dikkat çekilen açıklamanın tamamı şu şekilde:

ALADAĞ, ENSAR, FIKIH-DER...
ARTIK YETER! ÇOCUKLARDAN ELİNİZİ ÇEKİN! 

"Türkiye Ensar Vakfı’nda 45 çocuğa cinsel istismarda bulunulduğu haberinin ardından bu kez de Fıkıh Der’in düzenlediği yatılı Kuran Kursu’nda çocuklara yönelik cinsel istismarda bulunulduğu ortaya çıktı. İstanbul Ümraniye'de Fıkıh-Der'e bağlı bulunan kursta dernek yöneticisi ve eğitmen olan üç kişinin en az 20 öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu iddia ediliyor.  

Mağdur öğrencilerin basına yansıyan ifadelerinde anlatılanlar korkunç: Cinsel istismar, şiddet ve işkence. Öğrenciler anlatımlarından, şüphelilerin eylemlerini dini otoritelerini kullanarak, dini korku ve kaygıları tetikleyerek gerçekleştirdikleri açıkça anlaşılıyor. 

Fıkıh-Der’in dini eğitim kisvesi altında açtığı kurs, ülkemizde bulunan pek çok diğer yatılı Kur’an kursu gibi ruhsatsız ve izinsizdir. Siyasal iktidarın desteği ile ülkenin dört bir yanına yayılan ve dini eğitim verildiği iddia edilen yurt, kurs ve okullar denetlenmiyor, buralarda yaşanan her türlü istismar görmezden geliniyor. Ve yaşanan onca skandala rağmen bu yapılara destek devam ediyor.

Bugün bu yatılı Kur’an Kursu’nda öğrencilerin başına gelenler de 29 Kasım 2016 tarihinde Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar Cemaatine ait yurtta 11 kız çocuğunun yanarak hayatını kaybetmesi de  ülkemizdeki eğitim sisteminin sahipsizliğinin ve yozlaşmış cemaatlere nasıl terkedildiğinin en açık göstergeleridir. 

'SİYASAL İKTİDAR NE KADAR ÇOCUĞUN CANININ YANMASINI BEKLİYOR?'

İstanbul Sosyal Haklar Derneği Temsilciliği olarak soruyoruz:

Siyasal iktidar bu denetimsiz kurs ve yurtları denetlemek için daha ne kadar çocuğun canın yanmasını beklemektedir? Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ensar Vakfındaki cinsel istismar olayını daha önce münferit olarak değerlendirmişti. Daha kaç vaka yaşanması bekleniyor bu olayların münferit olarak değerlendirilmemesi için? 

İstanbul Sosyal Haklar Derneği Temsilciliği olarak diyoruz ki:

Bilinmelidir ki, bütün bu yaşananlar, münferit olaylar değildir; sistematiktir ve politiktir. Çocukların, gençlerin geleceklerini karartan ve hatta yaşam haklarını ellerinden alanlar; bu cesareti siyasal iktidarın kindar ve dindar nesil yetiştirme hayallerinden almaktadır. 

Yaşananlar bir sosyal cinayettir. Bu cinayette çocukların ve gençlerin akılları, ruhları, bedenleri, gelecekleri katledilmektedir. Bu cinayetlerin faili ve sorumlusu da bütün bu olup bitenlere sessiz kalanlar, görmezden gelenler, bu yapıları denetlemeyenler, ve kapatmayanlardır. 

Yaşadığımız bu karanlığa ve örgütlü kötülüğe karşı aydınlık bir Türkiye ve adalet arayışımızı yükselteceğiz! 

'SOSYAL ÇÜRÜMEYE YOL AÇAN BU ZİHNİYETLE MÜCADELE EDECEĞİZ'

Sosyal çürümeye yol açan bu zihniyetle mücadele edeceğiz. 

Ona kol kanat germeye çalışanlar ile mücadele etmeye devam edeceğiz. 

Her yurttaşın Anayasal hakkı olan kamusal, eşit, bilimsel, laik, ücretsiz, nitelikli, anadilinde eğitim hakkı mücadelesini yükselteceğiz. Çocukların, gençlerin haklarına sahip çıkacağız!

Bütün yurttaşlarımızı bizimle birlikte Türkiye’nin aydınlık geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz!"

DAHA FAZLA