SGK'den 56 milyon liralık zarar!

SGK'den 56 milyon liralık zarar!

SGK, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile yaptığı taşınmaz takasında 56 milyon lira zarar etti

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu); Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile yaptığı taşınmaz değiş tokuşunda zarar ediyor. Milli Emlak Müdürlüğü, SGK'nin 537,7 milyon liralık dört taşınmazına karşılık 471,2 milyon lira değerinde 159 taşınmaz devretmesi üzerine Sayıştay, arada 56 milyon liralık fark oluştuğuna dikkat çekti.

İşçilerin yıllarca ödedikleri pirimlerle aldığı kıymetli taşınmazları zararına el değiştiren SGK, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile yaptığı değiş tokuş sonucu dört kıymetli taşınmaza karşılık 159 taşınmaz devraldı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, kıymetli taşınmazlara karşı SGK’ye park, yol gibi başka hiçbir amaçla kullanılamayacak alanları devrederken arada 56 milyon liralık bir fark oluştu.

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, SGK’nin 2019 yılı Denetim Raporu’nda, “Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile SGK arasında 2013 yılından beri devam eden trampa işlemleri sonucunda kurum ihtiyaçlarında kullanılamayacak, satış kabiliyeti olmayan taşınmazların alındığı, yapılan trampa işlemlerinde 2013 yılından beri ortaya çıkan fark için herhangi bir girişimde bulunulmadığı” tespiti yer aldı.

SGK MAHSUPLAŞMA DA İSTEMEDİ

SGK ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü arasında yapılan yazışmalardan bu farkın da taşınmaz trampası ile kapatılmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Raporda, bugüne kadar yapılan ve devam eden trampa işlemlerinde sürekli olarak alacak bakiyesinin artarak devam ettiğine dikkat çekildi. Sayıştay denetçileri, kurumun farkın mahsuplaşması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan herhangi bir talepte bulunmadığının da altını çizdi.

'KURUM İHTİYAÇLARINDA KULLANILAMAZ'

Raporda yer alan bir diğer önemli tespit de taşınmazların niteliğine ilişkin oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilen veya devir işlemleri devam eden taşınmazlara karşılık olarak alınanların bir kısmının imar planında sanayi depolama alanı, belediye hizmet alanı, park, yol, emniyet alanı, spor tesis alanı gibi kurumun verdiği hizmetler dışındaki amaçlara ayrıldığı da tespit edildi.

Ayrıca, bu taşınmazların satış kabiliyetlerinin bulunmadığı ve kurum ihtiyaçlarında kullanılamayacak durumda bulundukları da raporda yer aldı.

DAHA FAZLA