Sezgin Tanrıkulu: Yargıda operasyonel kullanılan yargıç ve savcılar var

Sezgin Tanrıkulu: Yargıda operasyonel kullanılan yargıç ve savcılar var

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Meclis’te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkındaki fezleke ve yargı bağımsızlığına ilişkin yaptığı konuşmada, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, parlamento tarafından, parlamentoya kayyum olarak atandı” dedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM’de yargı bağımsızlığına ilişkin partisinin grup önerisinde yaptığı konuşmada, yargıda operasyonel uygulamalar için kullanılan hakim ve savcıların olduğunu söyledi.

OPERASYONEL HAKİM VE SAVCILAR

Tanrıkulu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

Yargı ile ilgili çok temel sorunlar var. Genel Başkanımız ile ilgili geçen ,hafta bir fezleke geldi. Fezlekeyi okuduk. Onu bir tarafa bırakıyorum ama şunu çok rahatlıkla ifade edebilirim. Yargıda operasyonel kullanılan yargıç ve savcılar var.”

PARLAMENTO TARAFINDAN PARLAMENTOYA KAYYUM ATANDI’

Bu fezlekeyi hazırlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nı çok yakından takip ediyorum. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı olağanüstü halden sonra bu parlamento tarafından parlamentoya kayyum atandı. Bunu özellikle kullanıyorum ve yerleşmesini istiyorum. Neden diyeceksiniz, bu parlamento milletvekillerinin yargılanmasına ilişkin yasayı bir yasa ile burada yapmadı. Kanun hükmünde kararname ile yaptı ve 600 milletvekilinin Türkiye’nin neresinde olursa olsun işlediği suçlarla ilgili olarak veya suç iddiaları ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nı yetkilendirdi.

Dolayısıyla Artvin’de de, Trakya’da da, Diyarbakır’da da herhangi bir ilde olursa bu hükümetin atadığı Başsavcı, o Başsavcı’nın atadığı Başsavcı vekili bizlerle ilgili yetkili. Bu tamamen adil yargılama ilkelerine aykırı ve yargının bağımsız ve tarafsızlığı ilkelerine aykırı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısını atayan HSYK, HSYK’da kim çoğunlukta, hükümet. Yani hükümetin atadığı Başsavcı, burada 600 milletvekili ile ilgili olarak Türkiye’nin neresinde olursa olsun hangi iddia ile ilgili olursa olsun bir soruşturma başlatma yetkisine sahip. Bakın bu parlamento Kanun Hükmünde Kararname ile olağanüstü halden sonra bu kötülüğü kendisine yaptı.

Adalet ve Kalkınma Partisi bu milletvekilleri ile ilgili olarak Türkiye’nin 81 ilinde herhangi bir Savcının veya mahkemenin bir karar vermesini engellemek istedi. Çünkü bizimle ilgili olarak şu anda Ankara Cumhuriyet Başsavcısı yetkili. ve Ankara Ağır Ceza Mahkemesi yetkili. Bütün parlamento dönemimizde böyle. Dolayısıyla oraya da operasyonel hakim ve savcılar atanıyor ve dolayısıyla bu şekilde ana muhalefet partisinin Genel Başkanı aleyhine bile siyasi eleştirilerinden dolayı fezlekeler düzenleniyor.

HİÇ KİMSENİN HUKUKİ GÜVENCESİ YOK’

Eğer bu ülkede ana muhalefet partisinin siyasi eleştirilerine ağır eleştirilerine karşı fezleke düzenleniyorsa hiç kimsenin bir güvencesi yoktur. Hukuki güvencesi yoktur. O yüzden şimdi dillendirilen yargı reformu veya ekonomik reformların da hiçbir anlamı yoktur.

Hem içeriden hem de dışarıdan şuna bakarlar: Ana muhalefet partisi Genel Başkanın üç yıl önce, dört yıl önce, beş yıl önce konuştuğu sözler o zamanki savcılara göre herhangi bir suç değil ama şimdi atanmış, görevlendirilmiş olanlar için suç.

KEMAL KURKUT DAVASI

Bakın Diyarbakır’da genç bir yurttaşımız Newroz gösterilerinde yaşamını yitirdi. Çok açık bir ölüm, Savcının ceza istemi var, iki oturum önce, iki oturum önce heyet değiştirildi. Ve bugün beraat kararı çıktı. Şimdi Adalet Bakanı şunu söylüyor. Efendim yargı bağımsızdır, biz bir şey yapamayız. Evet yargı bağımsızdır tırnak içerisinde, peki yargıdaki bu idari görevlendirmeler yani bir yargıcın aynı adliye içerisinde yer dolaştırılması, operasyonel olarak yer dolaştırılması, duruşmalardan önce görevlendirilmesi de yargı görevi midir? Hayır idari görevdir.

HİÇ MASUM DEĞİLSİNİZ’

Gelin, bu idari görevlendirmeleri üç yılda, dört yılda araştıralım. Bakalım hangi operasyonel hakim ve savcılar gerçekten görev yapmışlar? Hangi davalar öncesinde değiştirilmişler? HSYK tarafından Kararname ile veya Adalet Komisyonları tarafından atama ile bunlar yapılmış. Hiç masum değilsiniz. Adalet Bakanı’nın kendisi de masum değil. Bütün bu operasyonlardan HSYK Başkanı olarak sorumludur. Dolayısıyla adalet gerçekleşsin, kıyamet gelsin demekle bu olmaz. Eğer gerçekten adaleti gerçekleştirmek istiyorsak adaletin üzerinden elinizi çekin. Yargıç ve savcıları bağımsız hale getirelim. Ve gerçekten de yurttaşlarımızın adalet düzenini birlikte kuralım.