Sezgin Tanrıkulu: Mart ayında 182 yaşam hakkı ihlali yaşandı

Sezgin Tanrıkulu: Mart ayında 182 yaşam hakkı ihlali yaşandı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı rapora göre, Mart ayında 182 yaşam hakkı ihlali, 371 işkence olayı yaşandı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı rapora göre, Mart ayında 182 yaşam hakkı ihlali, 371 işkence olayı yaşandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Mart 2021 Hak İhlalleri Raporu” nu açıkladı. Rapora göre, Mart ayında 182 yaşam hakkı ihlali yaşandı. Bu kapsamda cezaevinde 5, iş cinayetlerinde 142, kadın cinayetlerinde 28 yaşam hakkı ihlali yaşandı. Mültecilere yönelik 3, nefret suçları kapsamında 1, polis ve asker araçlarının neden olduğu olaylarda 1 (çocuk); kara mayınları, sahipsiz bomba ve patlayıcılar sonucu 2 (çocuk) kişinin yaşam hakkı ihlal edildi.  

İŞKENCE OLAYLARI

Raporda işkence olayları başlığında yaşanan hak ihlalleri sayısı 371 olarak belirtildi. Bu temelde 138 işkence olayı yaşanırken, cezaevlerinde işkence ve kötü muamele sayısı ise 233 olarak ifade edildi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİ

Düşünceyi ifade özgürlüğü kapsamında yaşanan hak ihlalleri sayısı ise 173. Bu kapsamda mahkum olan gazeteci, yazar, yayıncı sayısı 8, gözaltına alınan gazeteci sayısı 6, dava/soruşturma açılan gazeteci sayısı 5, gazetecilere dönük saldırı sayısı 1, toplatma, ceza, erişim engelleme kararları 135, basılan yayınevi 1, düşünceyi ifade nedeniyle gözaltına alınan, tutuklananlar 7, düşünceyi ifade nedeniyle mahkum olan sayısı 10 olarak belirtildi.

ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ

Raporda örgütlenme özgürlüğü kapsamında yaşanan hak ihlalleri sayısı 25 olarak belirtildi. Bu kapsamda tutuklanan belediye başkanı, milletvekili, parti yönetici sayısı 15 iken mahkum edilen sayısı 6 olarak ifade edildi. Kayyum atanan/görevden alınan belediye, muhtarlık sayısı 1, basılan parti, dernek, meslek örgütü 1, kapatma davası 1, milletvekilliği düşürme kararı 1 olarak belirtildi.

GÖSTERİ ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİ 

Raporun devamında şunlara yer verildi, “Toplantı gösteri özgürlüğü kapsamında yaşanan hak ihlali sayısı toplamda 392. Müdahale edilen etkinlik, basın açıklaması 25, yasaklanan etkinlik, gösteri, tiyatro 9, etkinlik ve eylemlerin yasaklandığı iller 8, basın açıklaması, etkinlik, eylemlerde gözaltına alınanlar, tutuklananlar sayısı ise 325. Basın açıklaması, etkinlik ve eylemler nedeniyle 25 kişi mahkum edildi.”