Sezgin Baran Korkmaz'ın tutukluluğu 5 Temmuz'a kadar uzatıldı

Sezgin Baran Korkmaz'ın tutukluluğu 5 Temmuz'a kadar uzatıldı

Avusturya’da ABD’nin talebiyle tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz, hakim karşısına çıktı. Korkmaz'ın mahkemede susma hakkını kullandığı ve iade talebi için tutukluluk süresinin 5 Temmuz'a kadar uzatıldığı öğrenildi.

Türkiye’de de aranan ve ABD’nin talebiyle Avusturya’da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz, hakim karşısına çıktı. Susma hakkını kullanan Korkmaz'ın tutukluluk süresi, iade talebinin incelenmesi amacıyla 5 Temmuz'a kadar uzatıldı.

Avusturya’da ABD’nin talebiyle tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz, hakim karşısına çıktı. BBC Türkçe'den Çağıl Kasapoğlu'na konuşan Avusturya’da Türkçe yayımlanan Yeni Vatan Gazetesi yayıncısı Birol Kılıç, Viyana Ağır Ceza Mahkemesi yetkilisine atfen, Sezgin Baran Korkmaz'ın hakim karşısında susma hakkını kullandığını, mahkemenin iade talebinin incelenmesi amacıyla tutukluluk süresinin 5 Temmuz'a kadar uzatılması kararı aldığını söyledi.

Korkmaz, Cumartesi günü Avusturya’da gözaltına alınmıştı. Avukatları, Korkmaz’ın “ABD’de açılan ve eski dava ile bağlantılı olduğu belirtilen yeni bir dava nedeniyle gözaltına alındığını” söyledi.

Korkmaz’ın avukatlarının da ayrıntılı açıklama yapması bekleniyor.

'HAPİS YATMAMAK İÇİN TÜRKİYE'DE YARGILANMAK İSTİYOR'

Habertürk'ten Yasemin Güneri'ye konuşan Korkmaz’ın avukatı Volkan Dülger, Adalet Bakanlığı’nın iade sürecini başlattığını ancak Korkmaz’ın ABD’ye mi, Türkiye’ye mi iade edileceğine Avusturya Mahkemesi’nin karar vereceğini söyledi. Korkmaz’ın Türkiye vatandaşı olduğunu vurgulayan Dülger, ABD’de de 'kara para aklama' suçundan hakkında soruşturma açılmasına rağmen 'Türkiye'de bu konuda dava açılmış olmasının daha önemli olduğunu' savunarak, “Aynı suçtan çifte yargılama olmaz. Suçluların iadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’ni Türkiye ile Avusturya imzaladı. ABD ise bu sözleşmeyi imzalamadı. Sözleşme kriterlerine göre Türkiye’ye iade edilmeli” dedi.

Dülger, Korkmaz’ın ABD'de değil, Türkiye’de yargılanmak istediğini belirtti; buna gerekçe olarak da ceza kanunu gösterdi: "Kara para aklama suçunun cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis. Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye'de bu suçtan hapis yatmaz. Türkiye'de 6 yıla kadar olan suçların zaten infazı yok. Suçlu olduğunu kabul etmiyor. Çok da sağlam gerekçeleri var. ABD'de bu suçların yüksek cezası var. Aynı suçun Türkiye'de fazla cezası olmadığı için burada yargılanmak istiyor. Ama karar mercii Avusturya Mahkemesi.”

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

İade sürecinin aylar sürebileceği belirtilirken, avukat Dülger Korkmaz'ın illa ki davayı önce açan ülkeye iade edilmesi gibi bir durumun olmadığı görüşünde.

Dülger, “Türkiye’ye iade edilmesi gerekir. Hukukun genel ilkeleri gereğince" derken, Korkmaz’ın Avusturya’da yatırımları olması nedeniyle 'işadamı' olarak kabul edilmesi halinde serbest kalmasının da mümkün olduğunu savundu. Dülger, bir yandan da Korkmaz'ın ABD'ye de Türkiye'ye de iade edilmeme ihtimali olduğu yorumu yaparak, Avusturya için "İki ülkeye de vermeyebilir. Çünkü verilmiş bir mahkumiyet kararı yok” dedi.