Sezai Temelli: Yıkım aşamasına geldiler, biz niye çekilelim

Sezai Temelli: Yıkım aşamasına geldiler, biz niye çekilelim

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, AKP- MHP iktidarının yıkım aşamasına gelindiğini belirterek "Niye geri çekilelim, üzerine gidelim. Bu iktidardan kimse memnun değil" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AKP- MHP iktidarının yıkım aşamasına gelindiğini belirten Temelli, "Niye geri çekilelim, üzerine gidelim. Bu iktidardan kimse memnun değil" dedi.

Temelli, "Sine-i millet tartışması, biraz hafızamızı tazelersek, 2016 yılında önümüzdeydi. 4 Kasım 2016 siyasi darbesinden sonra çok hızlı bir şekilde birçok konuyu tartıştık ve hatta 6 Kasım 2016 tarihindeki toplantımızdan sine-i millet tartışması önemli bir başlıktı." ifadelerini kullandı.

'SON 1 KİŞİ KALANA KADAR DİRENECEĞİZ'

Temelli şöyle devam etti:

"Bununla ilgili tartışmamıza dair demiştik ki, ‘halkımıza gideceğiz, soracağız ve her birlikte tartışacağız.’ Öyle de yaptık. Ve süreç o boyunca Meclis’teki genel kurul çalışmalarına katılmadık.  Tüm kesimlere gittik, hepsinden öte halkımızla buluştuk ve konuştuk. O zaman şöyle bir karar çıktı; ‘Hayır, çekilmiyoruz, direniyoruz ve son bir kişi kalana kadar direneceğiz.’ 19 Ağustos günü üç büyükşehir belediye başkanımızın yerine kayyum atanmasıyla gerçekleşen siyasi darbe sonrası da direnişimizi yükselttik. Çizgimiz çerçevesinde her türlü saldırıya, faşizme karşı mücadele kararlılığımızı ortaya koyduk.  Çünkü biz son kişi kalana kadar direneceğiz. Fakat hem sosyal medyada hem de çeşitli kesimlerde gelen bu yönde (sine-i millet) talepler söz konusu olunca, bir kez daha kararımızı değerlendirmek istedik."

'SİNE-İ MİLLET SEÇENEK OLMAKTAN ÇIKTI'

"Çeşitli yapılarla görüştük, yine kamuoyu çerçevesinde birçok görüşme gerçekleştirdik. Bir araştırma bile yaptırdık." diyen Temelli, "Ortaya çıkan tablo 2016 yılı kararımız konusunda bir ortaklaşma şeklindeydi. Sine-i millet tartışmalarını sonlandırmanın gerekliliğine inanarak ve bir toplantı yaparak tutum metnimizi kamuoyuyla paylaştık. Eğer sine-millet tartışmalarımızı sonlandırmazsak -iyi niyetli yaklaşanları bir kenara koyarak söylüyorum- aslında HDP’yi belli bir tartışma içine sıkıştırmak, HDP’nin direniş mücadele gücünü zayıflatmak için belli mihverler harekete geçiyor. Bu da bir gerçeklik ve bunu biliyoruz. 

Başlı başına HDP’den kurtulmak isteyen bir iktidar var, birçok kesim var.  Birçok konu HDP’ye yönelik psikolojik savaş aracına dönüşebiliyor. Algı yönetimi aracına dönüşebiliyor. Ama yine altını çizerek diyorum sine-i millet tartışmasını iyi niyetle ele alan, ‘acaba ne yapabiliriz, daha güçlü mücadele nasıl verebiliriz’ şeklinde yaklaşan kesimlerde oldu ve hepsini bir arada değerlendirdik." şeklinde konuştu.

'TÜKENMİŞ BİR İKTİDAR VAR'

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Temelli, "Türkiye’de bir yönetememe hali var. İktidar, Türkiye’yi yönetemiyor. İcraatlarına bakıyorsunuz, artık icraat diyebileceğiniz bir şey yok. Ne var ortada? Savaş var, kayyum var, tecrit var...  Dolayısıyla tükenmiş bir iktidar var. Tükenmesine rağmen iktidarda tutunmasının yegâne yolu Kürt düşmanlığı. Kürt düşmanlığı üzerinde üç mekanizmayı harekete geçiriyorlar. Bunlar; Suriye’de savaş, Türkiye’de kayyum ve İmralı’da tecrit politikası. Fakat tecrit İmralı sınırlarıyla kalmıyor. 

Bütün hukukun askıya alınmasının temel nedeni. Aslında Türkiye’yi hukuk devletinden ve anayasal devletten uzaklaştırdı, hukuk askıya alındı. Bir istisna halinin yaratılmasının en temel nedeni. O yüzden tecridi görmezden geldiğiniz sürece Türkiye’de hukuk adına olumlu gelişme mümkün olamayacaktır diyoruz. Örnek; Yargı Reformu Meclis’ten geçti. Yargı Reformu sonucunda Türkiye’de hukuk adına alıp değerlendirebileceğimiz bir iyileşme yaşandı mı, yaşanamaz. Bu mümkün değildir. İstedikleri kadar Yargı Reformu yapsınlar, yasa geçirsinler bütün o yasalar bir kararnamen kisvesinde kurtulamaz. O kararname aklı bir tecrit aklıdır." dedi.