Sevil Rojbin Çetin'in işkence izleri, 'balkondan kaçarken köpek tarafından engellendiği' içinmiş!

Sevil Rojbin Çetin'in işkence izleri, 'balkondan kaçarken köpek tarafından engellendiği' içinmiş!

Diyarbakır Valiliği, evi basılarak gözaltına alınan ve köpekle işkence edildiği açıklanan Sevil Rojbin Çetin hakkında açıklama yaptı. Açıklamada “Özel eğitimli arama köpeği şahsın balkon kapsısından atlamaya çalışması üzerine sağ ayağından tutmak suretiyle kaçmasını engellemiştir” denildi.

Diyarbakır Valiliği, 26 Haziran akşamı evine düzenlenen baskınla gözaltına alınmasının ardından işkenceye maruz bırakılan Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve Tevgera Jinên Azad (TJA) üyesi Sevil Rojbin Çetin'e ilişkin açıklama yayımladı. Valilik açıklamada "Özel eğitimli arama köpeği şahsın balkon kapsısından atlamaya çalışması üzerine sağ ayağından tutmak suretiyle kaçmasını engellemiştir” ifadelerini kullandı.

HAK ÖRGÜTLERİNDEN AÇIKLAMA

Öte yandan Diyarbakır’daki 11 hak örgütü Çetin’in serbest bırakılması çağrısında bulunarak, ev baskınında köpekli işkenceye maruz bırakan polisler hakkında soruşturma açılmasını talep etti. Hak örgütleri, Çetin’in gözleri kapalıyken fotoğraflarının çekildiğini ve cinsel tacize maruz bırakıldığını belirtti.

Çetin’in adli muayene raporundaki işkence tespitlerine değinilen açıklamada, Çetin’in iki bacağında köpek ısırması, belinde ayakkabı izi, dudağında patlama, vücudunun ve kollarının her yerinde darp ve cebir izi olduğunun sağlık raporu ile belgelendiği kaydedildi.

VALİLİK'TEN 'İŞKENCE YOK' AÇIKLAMASI

Diyarbakır Valiliği ise olayla ilgili açıklamasında, polislerce köpekli ve fiziki saldırı yapıldığı iddiasının gerçek dışı olduğu savunuldu.

Açıklamada şöyle denildi:

“İlimiz genelinde bölücü terör örgütünün eylem ve faaliyetlerinin deşifre edilmesine ve örgüt mensuplarının yakalanmalarına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında, Mardin ve Van illeri yetkili mahkemelerince Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma ve Görevi Kötüye Kullanma suçlarından aranması bulunan Sevil Çetin isimli şahsın yakalanması amacıyla 26.06.2020 tarihinde ilimiz Bağlar ilçesinde bir ikamete operasyon düzenlenmiş, ikamete giriş yapıldığı esnada dışarıda bulunan özel eğitimli arama köpeği şahsın balkon kapsısından atlamaya çalışması üzerine sağ ayağından tutmak suretiyle kaçmasını engellemiş, operasyon köpeği eğiticisi tarafından derhal kontrol altına alınmış, şüpheli şahsın görevlilerimize ve kendisine zarar vermemesi amacıyla kademeli oranda zor kullanılarak yakalanması sağlanmıştır. İddia edildiği şekilde operasyon köpeği marifetiyle kasıtlı bir saldırı söz konusu değildir."