SETA, silahlı çocuk milislere yer verdiği raporunu anında kaldırdı

SETA, silahlı çocuk milislere yer verdiği raporunu anında kaldırdı

SETA tarafından hazırlanan “Suriye Milli Ordusu” raporunda, Türkiye destekli SMO saflarında silahlı milislerin çocuk yaşta silah altına alındığına dair veriler yer alınca yayından kaldırıldı.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen ‘düşünce kuruluşu’ Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından hazırlanan “Suriye Milli Ordusu” (SMO) raporunda, Türkiye destekli SMO saflarında silahlı milislerin çocuk yaşta silah altına alındığına dair veriler yer alınca yayından kaldırıldı.

Cumhuriyet'ten Hüseyin Hayatsever'in haberine göre, SETA’nın raporunun, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) geçen yıl düzenlediği Barış Pınarı Harekatı’na da katılan SMO’nun ilk üç kolordusu bünyesinde bulunan 1551 SMO milisiyle 11-18 Aralık 2019 tarihleri arasında internet üzerinden yapılan anket verileri kullanılarak hazırlandığı belirtildi. Rapordaki SMO savaşçılarına yöneltilen yaş ve kaç yıldır savaşta yer aldıklarına yönelik soruların yanıtları, SMO saflarında savaşanların bir bölümünün çocuk yaşta silah altına alındığını ortaya çıkardı. Raporda, anketi yanıtlayan SMO milislerinin yüzde 7,85’i 18-20 yaş arasında olduğunu bildirirken sadece yüzde 3,66’sı 2 ve daha az yıldır SMO saflarında savaştığını açıkladı. Bu veriler, ankete katılan SMO savaşçılarının yüzde en az 4’ünün 18 yaşından küçükken Suriye iç savaşında savaşmaya başladığını ortaya koydu.

Önceki ismi “Özgür Suriye Ordusu” olan “Suriye Milli Ordusu” hakkında SETA’dan Ömer Özkızılcık’ın hazırladığı rapor, 18 Kasım’da Türkçe ve İngilizce olarak SETA’nın internet sitesi üzerinden yayımlandı.

EDİTORYAL TASARRUF”

SETA yetkilileri, raporun internet sayfalarından “editoryal tasarruf” gerekçesiyle silindiğini belirtirken konuyla ilgili başka bir açıklama yapmadı.

Suriye’deki iç savaşta yer alan grup ve örgütlerin tamamına yakınının çocuk savaşçı savaştırdığına dair bulgular daha önce Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına da yansımıştı.