SETA isimli vakıftan gazetecileri fişleyen 'rapor'!

SETA isimli vakıftan gazetecileri fişleyen 'rapor'!

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı, gazetecileri mesleklerinden ötürü fişleyen bir rapor yayınladı.

İleri Haber

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA); "Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları" başlıklı gazetecileri fişleyen bir rapor yayınladı.

SETA Toplum ve Medya Araştırmaları Direktörü ve Takvim Gazetesi yazarı İsmail Çağlar, SETA Toplum ve Medya Masası Araştırma Asistanı Kevser Hülya Akdemir ve Toplum ve Medya Araştırmaları Direktörlüğü’nde araştırma asistan olarak çalışan Seca Tokdemir tarafından hazırlanan rapor gazeteciler tarafından tepki çekti. 

Raporda Independent, BBC, DW, France 24 ve VOA gibi uluslararası medya kuruluşları da hedef alındı.

Söz konusu raporda gazetecilerin fişlenmesi, "çalışan profili incelenerek uluslararası medya kuruluşların çalışanlarının geçmişte hangi mecralarda görev yaptığı ağ analizleriyle ortaya konulmuştur. Her bir mecra için hazırlanan ağ analizleri, yabancı basının uzantılarının Türkiye’deki yerel medya organları ile nasıl bir etkileşim ağına sahip olduğu göstermektedir. Bu bağlamda raporda da ele alındığı gibi yabancı medya gruplarında görev yapanların profil geçmişleri, sosyal medya etkileşimleri ve kritik dönemlerde aldıkları tutum arasındaki ilişki dikkat çekicidir" ifadeleriyle açıklanmakta. 

Gazetecilerin isim isim fişlendiği raporda, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptıkları paylaşımlar da hedef haline geldi. Raporda Amerikanın Sesi çalışanı gazetecinin, hükümete yönelik sert eleştirileri sosyal medya hesabından etkileşime soktuğu iddia edilerek, Barış Atay, Christiane Amanpour, Selahattin Demirtaş gibi isimlerin paylaşımlarına da kendi hesabında yer vermesini suç olarak gösterdi.

İleri Haber Genel yazarlarından Can Soyer de sosyal medya hesabından yayınlanan sözde 'rapor'a tepki gösterdi. Soyer, "Rapor mu? İsim isim fişleme, muhalif veya işinden edilmiş gazetecileri hedef gösterme, iktidar adına medya emekçilerini düşmanlaştırma diyelim biz buna... Ülke tarihinde de basın tarihinde de ahlak yoksunluğunun en nadide örneklerinden olacaksınız..." ifadelerini kullandı.

Rapora dönük sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine bir paylaşımda bulunan SETA Direktörü İsmail Çağlar raporu, "Tamamen açık kaynaklardan toplanan bilgileri kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bilgilerde herhangi bir hata varsa bizimle paylaşın. Düzeltir, özür dileriz. Gerisi ideolojik yargılarınızdır, bizi ilgilendirmez" diyerek savundu.

GÜLEN CEMAATİNİN ÜNİVERSİTESİNDE ÇALIŞMIŞ

Gazetecilerin fişlendiği raporu hazırlayan isimlerden olan İsmail Çağlar, bir dönem Gülen Cemaati’ne ait Fatih Üniversitesi’nde çalışmış.

İlim Yayma Cemiyeti, Önder, İlim Yayma Vakfı, Ensar Vakfı, TÜRGEV ve Değerler Eğitimi Merkezi tarafından 23-24 Kasım 2013’te düzenlenen “Kuruluşunun 100. Yılında İmam-Hatip Liseleri Uluslararası Sempozyumu”na Çağlar da Fatih Üniversitesi kimliğiyle panelist olarak katılmış.

DİSK BASIN İŞ: MESLEKTAŞLARIMIZIN BAŞINA GELECEKLERDEN RAPORU HAZIRLAYANLAR SORUMLU

DİSK Basın İş'ten yayınlanan skandal rapor hakkında açıklama yapıldı. DİSK Basın İş’in sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

Kimi zaman üniforma giydiler, kimi zaman sivil kıyafetler, Andıç hazırlamaktan, gazeteciler fişlemekten, tehdit etmekten vazgeçmediler. Bizler de gazetecilik yapmaktan, gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyeceğiz.

Siz ‘Uluslararası basının Türkiye’deki uzantıları’ nı yazın, Bizler de Uluslararası Sermayenin Türkiye’deki uzantılarını yazacağız. Gerçekleri öğrenmek isteyenlere, hapisteki meslektaşlarımıza sözümüz olsun.

SETA tarafından hazırlanan ‘raporda’ adı geçen tek bir meslektaşımızın başına gelecek olumsuzluktan, raporu hazırlayan, talimat veren ve yayına sunanlar sorumludur.

TGS: SARAYA YARANMA ÇABANIZ ZAVALLILIK

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) SETA’nın fişleme raporuna sert tepki gösterdi. Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Saray’a yaranma çabanız zavallılık. Sizden korkan sizin gibi olsun” ifadelerini kullandı.

ÇGD: MESLEKTAŞLARIMIZI HUKUKİ HAKLARINI KULLANMAYA DAVET EDİYORUZ

Çağdaş Gazeteciler Derneği, fişlenen gazetecileri SETA’ya dava açmaya çağırarak, “Türkiye’nin yeni ‘medya andıcı’ olarak gördüğümüz bu fişleme belgesini hazırlayan zihniyeti kınıyor, tüm meslektaşlarımızı basın ve kişisel özgürlüklerimize yapılan bu saldırıya karşı durmaya ve hukuki haklarını kullanmaya davet ediyoruz” diye duyurdu.

ÇGD açıklamasında “Gazetecilerin, gazetecilik yapmalarına dahi tahammül edemeyen, tüm gazetecileri belli kalıpta görmeyi hedef edinen, gazetecileri toplumun bir kesimine hedef göstermekten çekinmeyen SETA’nın fişleme belgesi, tarihimizde kara lekelerden biri olarak anılacaktır” denildi.

DAHA FAZLA