SES: İşe dönüş algoritmaları iktidarın ve sermayenin ihtiyaçlarına göre düzenlendi

SES: İşe dönüş algoritmaları iktidarın ve sermayenin ihtiyaçlarına göre düzenlendi

SES, Sağlık Bakanlığı'nın izolasyon ile işe dönüş algoritmasını değiştirmesine tepki gösterdiği açıklamada, pozitif vakalar için işe dönüş algoritmalarının sağlık emekçileri ile halkın çıkarına ve bilimsel kanıtlara göre değil, sermayenin ve iktidarın ihtiyaçlarına göre düzenlendiği belirtti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu, Sağlık Bakanlığı’nın izolasyon süresini 14 günden 10 güne düşürmesi ve 10’uncu günün sonunda da çalışanların PCR testine bakılmaksızın işe dönebileceğini belirtmesi üzerine bir açıklama yaptı.

SES açıklamasında, pozitif vakalar için işe dönüş algoritmalarının sağlık emekçileri ile halkın çıkarına ve bilimsel kanıtlara göre değil, sermayenin ve iktidarın ihtiyaçlarına göre düzenlendiğini ve bunun kabul edilemez olduğu belirtti.

'BİLİMSEL KRİTERLERE GÖRE YAPILMADI'

“Biz, bu uygulamaları, hazırlanan algoritmaları, emekçiler aleyhine olan hiç bir düzenlemeyi kabul etmiyoruz” denilen açıklamada, “Sağlık Bakanlığı, salgın kapsamında hem hasta takibi ve yatışı, hem pozitif vaka ve temaslı izlem takibi, hem de bunların sağlık emekçileri için nasıl uygulanacağına yönelik hazırladığı algoritmalar salgının başından beri kanıta dayalı bilimsel verilere ve halk sağlığı kriterlerine uygun olarak planlanmamıştır. Bu algoritmalardaki her bir güncelleme de yine bilimsel kriterlerle değil, iktidarın ve sermayenin güncel ihtiyaçlarına göre yapılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

'TÜRKİYE GERÇEKLİĞİNE AYKIRI'

Hastalığın ağırlığına ilişkin ölçütün hastanede tedavi süresi baz alınarak yapılmasının Türkiye gerçekliğine aykırı olduğunun altı çizilen açıklamada, “Türkiye’de Covid-19 vakalarında hastaneye yatış kriterleri salgın başından itibaren sürekli değiştirilmiş, bu değişiklikler de hastalığa ilişkin bilimsel yaklaşımlara göre değil, salgın yoğunluğu ve hastanelerdeki yatak doluluk oranlarına göre değiştirilmiştir. Vakaları hastanede tedavi olanakları azaldıkça kriterler değiştirilmiş ve bugün artık ancak en ağır durumda olan hastalar dışında hastane yatışı olmamaktadır, onların bile yatırılmadığı durumlar oluşmaktadır. Tedavi için eve gönderilen, evde takip edilen birçok vakanın hafif değil ağır hatta yoğun bakım endikasyonu olan vakalar olduğu bilinmektedir” ifadelerine yer verildi.

'GEREKLİ ÖNEMİ GÖRMEMİŞ BU DÜZENLEME OLDUKÇA TEHLİKELİDİR'

“Bakanlığın son güncellemelerinden biri de 3 Eylül ve 5 Eylül'de art arda yapılan pozitif ve temaslı takibinin nasıl yapılacağına ilişkin güncellemedir. Gündemler arasında gerektiği önemi görememiş ve biraz arada kaybolmuş bu düzenleme oldukça tehlikelidir” denilen açıklamada Sağlık Bakanlığı’nın düzenlemelerine ilişkin şunlar hatırlatıldı:
-Pozitif vakalarda hastalık semptomsuz ilerliyorsa ya da hafif geçiyorsa yani kişi evde tedavi oluyor ise, ya da hastanede 24 saatten fazla kalmadı ise 10 gün sonunda izolasyon sonlandırılacak ve kontrol testi yapmaya gerek olmadan işe dönecektir.
-24 saatten fazla hastanede yatışla takip edilen vakalarda ise 14'üncü gün sonunda izolasyon sonlandırılacak ve yine kontrol testi yapmaya gerek olmaksızın kişi işe dönecektir.
-Yoğun bakım endikasyonu olan vakalarda ise 20'nci gün sonunda izolasyonun sonlandırılacağı ve yine teste gerek olmaksızın işe başlayabilecekleri düzenlenmiştir.

DAHA FAZLA