SES: Hastanelerin yüzde 51'inde vaka sayısı arttı

SES: Hastanelerin yüzde 51'inde vaka sayısı arttı

SES, Türkiye çapında 51 ilde 243 hastane ile yaptığı anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre hastanelerin yüzde 51'inde koronavirüs vaka sayısı arttı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES); yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını kapsamında 1 Haziran sonrası "normalleşme" süreciyle birlikte hastanelerdeki duruma ilişkin 51 ilde 243 hastane ile yapılan anketin sonuçlarını kamuoyuna duyurdu. SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, anket sonuçlarını açıklarken hastanelerin yüzde 51'inde vaka sayısının artış gösterdiğini ve ayrıca 1 Haziran sonrasında hastanelerin yüzde 30'unda sağlık emekçilerine şiddetin arttığını açıkladı.

HASTANELERDE VAKA SAYISI ARTTI

Erden, yaptığı açıklamada koronavirüs vakalarının sayısındaki artışa ilişkin olarak şunları söyledi:

"Hastanelerin sadece dörtte birinde Kovid-19 vaka sayısında azalma gözlenmiştir. Hastanelerin yüzde 24’ünde Kovid-19 servisleri için plan hazırlanmıştır; bu oran pandemi hastanelerinde yüzde 28’dir. İşyeri temsilcilerimizin yüzde 40’ının bu konuda bilgisinin olmaması da manidardır. Çalışanların bilgilendirilmediği ve sürece katılmadığının göstergesidir. 1 Haziran sonrasında, çalışma biçimleri ağırlıklı olarak eski çalışma biçimine dönmüştür. Hastanelerin yüzde 77’sinde dönüşümlü çalışma kaldırılmıştır.”

"SAĞLIK EMEKÇİLERİ SEMPTOM GÖSTERENE KADAR ÇALIŞTIRILIYOR"

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Erden'in açıklamasının devamında sağlık emekçilerinin virüse yakalanması durumunda da alınan önlemlerin yetersiz olduğuna ve çalışanların semptom gösterene kadar çalışmaya devam ettirildiğine ilişkin olarak şu sözlere yer verdi:

“Şüpheli, temaslı ya da tanılı sağlık emekçilerine yönelik hazırlanan algoritmalar ve uygulamalar salgının başından beri sorunludur. Ancak 1 Haziran sonrasında bu konudaki uygulamalar daha da sorunlu hale gelmiştir. Anket sonuçlarına göre, pozitif tanılı ama semptom göstermeyen sağlık emekçileri hastanelerin yüzde 27'sinde semptom gösterene kadar çalıştırılmaktadır. Sağlık emekçilerine yönelik test yapılma durumunun detaylarına bakacak olursak, hastanelerin sadece yüzde 2'sinde rutin, periyodik test yapılmaktadır. Hastanelerin yüzde 38'inde sadece semptom gösterenlere test yapılmaktadır. Hastanelerin yüzde 28'inde semptom gösteren temaslılara; yüzde 15'inde semptom göstersin göstermesin temaslılara test yapılmaktadır."

DAHA FAZLA