SES: Fişleme engellenmelidir, işe alımda yandaşlık kriteri kaldırılmalıdır

SES: Fişleme engellenmelidir, işe alımda yandaşlık kriteri kaldırılmalıdır

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden Sağlık Bakanlığı tarafından getirilen mülakat sistemiyle iktidar yandaşlarının işe alınmasının hedeflendiğini söyledi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES); Sağlık Bakanlığı tarafından, 10 Mayıs’ta yürürlüğe konulan mülakat yönetmeliği ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. 

'İKTİDARA YAKIN OLANLARIN ALINMASI HEDEFLENMEKTE'

SES Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Eş Genel Başkan Gönül Erden, getirilen düzenleme ile sağlık çalışanlarına mülakat dayatıldığını vurguladı. Erden, "Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun itiraz kararı ile de tek başına sözlü sınavın belirleyici olması kabul edilmemiş, hukuka aykırı bulunmuştur. Şimdi benzer bir mülakat sistemi sağlık alanında da uygulanmak istenmektedir. Bu tarz bir mülakat sistemiyle kamu kadrolarına sadece iktidara yakın olanların alınması hedeflenmektedir" dedi.  

'KPSS'NİN NEYİ ÖLÇTÜĞÜ, ADALETİ TARTIŞMALIDIR'

MA'nın haberine göre, Erden mezun olmuş binlerce sağlık emekçisinin, atama ve kadro beklediğini hatırlattı. Mesleki yeterlilik diploma ile belirlenmişken, işe alımlarda KPSS gibi bir sınav şartı koymanın zaten başlı başına problem olduğunu ifade eden Erden, "KPSS gibi merkezi bir sınavın içeriği, niteliği, neyi ölçtüğü tartışmalıdır; sınavın adaleti tartışmalıdır, KPSS'yi düzenleyen merkez, komisyon ve kişilere toplumun güveni yoktur. Bu durum ortada iken, yapılması gereken KPSS sorununun ortadan kaldırılması, bu sınavla ilgili tüm problemlerin çözülmesidir. Oysa böyle bir sorun yokmuş gibi yeni bir problem alanı oluşturulmaktadır. Sağlık alanı için belirlenecek merkezde 5, illerde 3 kişiden oluşturulacak sınav komisyonlarına da güvenimiz yoktur" dedi.

'FİŞLEME ENGELLENMELİ'

"Whatsapp üzerinden torpil listesi hazırlanması engellenmeli, sınavlara ilişkin tüm şüphe ve şaibelerin ortadan kaldırılacağı önlemler alınmalıdır" diyen Erden, "Fişleme engellenmelidir, işe alımda yandaşlık kriteri kaldırılmalıdır. Güvenceye alınması gerekenler bunlardır. Oysa, şimdi bu mülakat uygulaması tüm bu sorunları daha da artıracak bir uygulamadır" ifadelerini kullandı.

'REİS DEYİNCE AKLINIZA KİM GELİYOR?'

Eğitim alanında yapılan mülakatlar "Reis deyince aklınıza kim geliyor? (Adana); Çocuklarınıza peygamberimizi anlatır mısınız? (Trabzon); Amin alayları nedir? (Adana); Avrupa’da sınıflarda Hz. İsa resmi ve haç işareti var. Bu konuda ne düşünüyorsun? (İzmir); İngiltere’de onlarca otelde kaldım. Hepsinde çekmecelerde İncil vardı. Bunu yorumlar mısın?" soruları sorulduğunu vurgulayan Erden, yapılacak mülakatlara güven kalmadığını söyledi.