Serrac, Libya'da ABD üssü istiyor

Serrac, Libya'da ABD üssü istiyor

Libya'da Türkiye'nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ülkede ABD üssü istiyor. 

Trablus merkezli UMH ile Halife Hafter liderliğindeki güçler arasındaki ateşkes anlaşmasının çıkmaza girdiği Libya için UMH'nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa, ülkesinin istikrarı için ABD üssüne ev sahipliği yapabileceğini söyledi. Başağa, talep gelmesi halinde ABD'nin Libya'da üs kurmasına karşı olmayacaklarını belirterek "Libya'da kurulacak bir ABD üssünün terörizmle mücadeleye katkı sağlayacağını, ülkeye müdahale etmeye çalışan yabancı ülkelere karşı caydırıcı olacağını" öne sürdü. 

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ise ülkesinin bölgedeki tüm askeri varlığının geri çekilmesinin planlandığını, buna karşın Rusya ve Çin'i gözeten yeni bir strateji kapsamında tasarının gözden geçirileceğini söylemişti. 
Bununla birlikte, Rusya'ya bağlı paralı askerlerin Hafter güçleri saflarında savaştığını söyleyen Başağa da, "Ruslar ülkede Hafter için değil, Libya ve Afrika'daki stratejik çıkarları için bulunuyor ancak olası bir ABD üssü, Rusya'nın istismar edeceği boşluğun kalmamasını sağlar" ifadelerini kullandı.  
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün "Libya'da Hafter'e karşı askerlerimiz Suriye Milli Ordusu'ndan ekiplerimizle oradayız. Birkaç tane şehidimiz var" şeklinde konuşmuştu.  

Berlin'de yapılan Libya Konferansı ile koşulları belirlenen ateşkes geçtiğimiz hafta Hafter güçlerinin düzenlediği Trablus Limanı saldırısı sonrası bozulma noktasına gelmişti. Saldırının ardından UMH, Libya’da kalıcı ateşkes sağlamayı amaçlayan Cenevre'deki 5+5 formatındaki ortak askeri komite toplantılarını askıya aldığını ve Hafter ile yapılan bütün siyasi ve askeri müzakereleri de durdurduğunu açıklamıştı.

UMH'nin Cenevre'deki görüşmelere katılmayacağını duyurmasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Libya üzerine üçlü bir telefon görüşmesi yaptıkları duyuruldu. TASS'ın haberine göre, üçlünün görüşmesinde başarısızlığa uğrayan ateşkesin ve Berlin'deki konferans uyarınca taraflar arasındaki siyasi diyalog kanallarının durumu görüşüldü.