'Serbest bırakılmalarını talep ettim'

'Serbest bırakılmalarını talep ettim'

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jaglan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile yaptığı telefon görüşmesinin ayrıntılarını açıkladı. Jaglan açıklamasında, Büyükada’da tutuklanan insan hakları savunucularının serbest bırakılmasını talep ettiğini belirtti.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jaglan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Jaglan, Gül ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını bir basın açıklaması ile duyururken, 5 Temmuz tarihinde Büyükada’da gözaltına alınan insan hakları savunucularının serbest bırakılmasını talep ettiğini belirtti.

Jaglan’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Onların serbest bırakılması için çağrıda bulundum. Bakana, yargılama öncesi tutuklanmanın atılacak son adım olduğunu belirttim. Özgürlükten yoksun bırakmak ancak nadir olaylarda olabilir. Devlet tutukluluğa dair ilgili ve yeterli delilleri göstermediği müddetçe, yargılanan kişiyi serbest bırakmalıdır. Bu çerçevede genel ve soyut iddialar yeterli değildir. Türk yargısı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Strazburg Mahkemesi’nin içtihatlarını uygulamalıdır.”

NE OLMUŞTU?

İstanbul Büyükada’da, 5 Temmuz tarihinde 'dijital güvenlik ve stresle baş etme' konulu toplantıları basılarak gözaltına alınan insan hakları savunucuları hakkında "Silahlı terör örgütüne yardım etme" ve "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamaları ile 15'er yıla kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame 17 Ekim’de, İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Hak savunucularının ilk duruşması 25 Ekim günü Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görülecek.