Serbest bırakılan Rahip Brunson hakkında peş peşe açıklamalar

Serbest bırakılan Rahip Brunson hakkında peş peşe açıklamalar

ABD'li Rahip Brunson'ın serbest bırakılması üzerine Türkiye ve ABD'den üst üste açıklamalar geldi.

İleri Haber

Casusluk iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen, tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD'li Rahip Andrew Craig Brunson bugün 4. kez hakim kaşısına çıktı. Mahkeme tarafından ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı kaldırılan Rahip Brunson serbest bırakıldı. Reuters, Brunson'ın ABD'ye gitmek için şu anda uçakta olduğunu duyururken Rahip Brunson’un avukatı İsmail Cem Halavurt ise, "Brunson evine yeni ulaştı" dedi.

Rahip Brunson'ın serbest bırakılmasının ardından Türkiye ve ABD'den peş peşe açıklamalar geldi.

TRUMP: PASTÖR BRUNSON İÇİN ÇOK ÇALIŞIYORUZ

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'li Rahip Andrew Brunson’ın bugün mahkeme kararı ile serbest bırakılması hakkında sosyal medya hesabından paylaşımlar yaptı. Trump, paylaşımında “Pastör Brunson için çok çalışıyoruz” dedi. Ardından "Düşüncelerim ve dualarım Pastör Brunson ile birlikte, tez zamanda sağ salim eve dönmesini umuyoruz" diye ekledi. Trump üçüncü mesajında ise büyük harflerle "Pastör Brunson şimdi serbest bırakıldı. Tez zamanda evde olacak"  ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI: TRUMP'A TÜRKİYE'NİN HUKUK DEVLETİ OLDUĞUNU HATIRLATIRIZ

Cumhurbaşkanlığı’ndan Rahip Brunson’un serbest bırakılmasıyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “Karar Türkiye’nin hukuk devleti olduğunu ortaya koydu. Türkiye hukuk devletidir, Trump’a hatırlatırız” denildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Rahip Brunson'ın serbest bırakılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Altün, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bugün "Andrew Brunson" hakkında verilen mahkeme kararı Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu, Türkiye'de yargının tarafsız ve bağımsız olduğunu ortaya koymuştur. Ne yazık ki hatırı sayılır bir süredir Türkiye'nin bağımsız yargısı Amerikan yönetimince baskı altına alınmaya çalışılmış, ülkemiz çeşitli yaptırım tehditlerine maruz bırakılmıştır. Cumhurbaşkanımız her fırsatta Türkiye'nin bu türden tehditlere boyun eğmeyeceğini, bağımsız ve tarafsız Türk yargısının vesayet altına alınamayacağını belirtmiş, 'Türk yargısının vereceği karara herkesin saygı duyması gerektiği'ni vurgulamıştır. Mahkeme kararının ardından 'Working very hard on Pastor Brunson!' diye mesaj atan ABD başkanı Donald Trump'a bir kez daha hatırlatmak isteriz ki Türkiye demokratik bir hukuk devletidir ve Türk mahkemeleri bağımsızdır. Bu gerçek Anayasamızın 138. Maddesinde açık ve net bir biçimde vurgulanmıştır. "Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar, Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Türk mahkemeleri gibi Türkiye Cumhuriyeti devleti de hiçbir organ, makam, merci ya da kişiden talimat almaz, kendi kuralları ve iradesiyle kararlarını alır."

BİNALİ YILDIRIM: YARGIÇLARIMIZ GEREKENİ YAPACAKTIR

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Cenevre'ye seyahatı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yıldırım, Pastör Andrew Brunson hakkında mahkemenin aldığı karara yönelik olarak, "Türkiye hukuk devletidir. Davanın, dosyanın içeriğini bilmiyoruz. Yargıçlarımız, savcılarımız hukuk devletinin kuralları içerisinde gereken kararı verecektir" dedi. 

AKP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI'NDAN AÇIKLAMA

Pastör Andrew Brunson'a ilişkin mahkemenin verdiği karara bir yorum da AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'dan geldi. Yazıcı, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Çok konuşuldu ama daha çok konuşulacak bir dava dosyası: Rahip Brunson'la ilgili dava dosyası. Türkiye'de mahkemeler bağımsız değil diyenler, yargının bağımsız olduğunu bir kez daha gördüler. Rahip Brunson suçsuz yere tutuluyor diyenler, sanırım hükümle suç isnadının sabit olduğunu anladılar…" ifadelerini kullandı.

MIKE PENCE: TRUMP'IN GÜÇLÜ LİDERLİĞİ SAYESİNDE

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in de mahkeme kararının ardından sosyal medya hesabından şu paylaşımları yaptı:

"Pastör Andrew Brunson eve geliyor! @POTUS Trump'ın güçlü liderliği ve milyonlarca Amerikalı'nın sarsılmaz duaları sayesinde bu masum inanç adamı tez elden evde olacak! Dualarımıza yanıt verdiği için Tanrı'ya teşekkür ediyoruz ve Dışişleri Bakanlığı ile Bakan Pompeo'nun Pastör Brunson ve ailesini bu zor zamanda destekleme çabalarını takdir ediyoruz. Eşim ve ben Pastör Brunson ve cesur eşi Norine'i ABD'ye dönüşlerinde karşılamayı dört gözle bekliyoruz."

KILIÇDAROĞLU: DARISI HARP OKULU ÖĞRENCİLERİ İLE ER VE ERBAŞLARIN BAŞINA

Yaklaşık 2.5 aydır ev hapsinde tutulan Brunson'ın tahliyesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Darısı Harp Okulu öğrencilerinin başına" dedi.

Kararla ilgili Kılıçdaroğlu'dan bir açıklama geldi. Kılıçdaroğlu, "Mahkemeyi ve ayrıntıları izleme şansımız olmadı. Kararı görmemiz lazım. Hangi gerekçelerle bu karar alındı görmemiz lazım. Darısı harp okulu öğrencileri ile er ve erbaşların başına."

HDP'DEN RAHİP BRUNSON AÇIKLAMASI

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç Brunson'ın serbest bırakılmasına ilişkin bir açıklama yaparak, dava sürecini "Türkiye’de yargının bir pazarlık ve baskı aracı olarak kullanıldığının, yargının Saray’ın hedefleri doğrultusunda adım attığının göstergesi" olarak niteledi.

DEVLET BAHÇELİ'DEN BRUNSON KARARINA ELEŞTİRİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ABD'li Rahip Brunson’ın serbest bırakılmasını eleştirdi. Bahçeli, "Milliyetçi Hareket Partisi elbette yargı kararına saygı duymaktadır. Ancak Papaz Brunson’ın tahliye kararı milli vicdanı rahatsız ve huzursuz etmiştir. İfade değiştiren gizli ve satın alınmış tanıklar, davanın savcısında yapılan değişiklikler soru işaretlerini güçlendirmiş, şaibeleri arttırmıştır" dedi.

Bahçeli Brunson'ın tahliye edilmesi hakkında yazılı açıklama yaptı. 

Bahçeli'nin açıklaması şu şekilde: "Papaz Brunson; terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddialarıyla İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmış ve hakkında bugün karar verilmiştir. Buna göre Brunson’un ev hapsi ve yurt dışı yasağı kaldırılarak 3 yıl 1 ay 15 gün ceza verilmiş, yattığı süre göz önüne alınıp tahliyesi sağlanmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi elbette yargı kararına saygı duymaktadır. Ancak Papaz Brunson’un tahliye kararı milli vicdanı rahatsız ve huzursuz etmiştir. İfade değiştiren gizli ve satın alınmış tanıklar, davanın savcısında yapılan değişiklikler soru işaretlerini güçlendirmiş, şaibeleri arttırmıştır. Türkiye aleyhine faaliyetlerin merkezinde yer alan, terör örgütleriyle irtibat ve iltisakı tespit edilen bir şahsın siyasi baskı ve şantajlarla serbest bırakılması geldiğimiz bu aşamada düşündürücü, bir o kadar da esef vericidir. İzmir 2.Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına bir üst mahkemede itiraz hak ve süreci doğal olarak vardır, kuşkusuz bu temin edilmek durumundadır. Papaz Brunson, kabul edilemez ve vicdan sahibi her insanımızın itiraz ettiği karanlık bir sürecin sonunda serbest kalmıştır."