Şenyaşar ailesine saldırı davası yeniden görülecek

Şenyaşar ailesine saldırı davası yeniden görülecek

Saldırılara ilişkin hazırlanan iki dosya için birleştirme kararı verildi.

Şenyaşar ailesine yönelik saldırı sonrası açılan iki ayrı davanın birleştirilmesi yönünde karar verildi. Aile avukatlarından İbrahim Halil Öyke, yeniden yargılama yapılacağını belirtse de süreç boyunca delillerin yok edildiğini kaydetti.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının Şenyaşar ailesine saldırmasına dair açılan davalarda birleştirme kararı verildi. Aileye ait dükkanda başlayan saldırıda Adil Şenyaşar olay yerinde, iş yerinde yaralanan Celal Şenyalar ve baba Hacı Esved Şenyaşar ise hastanede öldürüldü.

DOSYA İKİYE AYRILMIŞTI

Saldırılara dair soruşturma yürüten Urfa Cumhuriyet Başsavcısı, dosyayı "iş yeri" ve "hastane" dosyası olarak ikiye ayırmıştı. İş yeri dosyasıyla yapılan yargılamada Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verildi. 2 Nisan 2021 tarihinde Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar, 9 Aralık tarihinde Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozuldu.

BİRLEŞTİRME KARARI

Hastanede yaşanan katliama dair dava ise olaydan 4 yıl 4 ay sonra açıldı ve ilk duruşma 17 Ocak’ta Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Şenyaşar ailesinin avukatlarının talebi üzerine 1 Şubat’ta ara karar veren mahkeme dosyaların birlikte görülmesine karar verdi.

MA'dan Ömer Akın ve Mahmut Altıntaş'ın haberine göre birleştirme kararının verilmesinin ardından "hastane" dosyası da "iş yeri" dosyasının devam ettiği 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

'FİİLİ VE HUKUKİ BAĞ' VURGUSU

Şenyaşar ailesinin avukatlarından ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi Eş Başkanı İbrahim Halil Öyke, mahkemenin verdiği birleştirme kararını değerlendirdi. İlk günden bu yana her iki soruşturma dosyasının fiili ve hukuki bağının olduğunu kaydettiklerini belirten Öyke, dosya ayrıldıktan sonra iş yeri soruşturma davasının "güvenlik" gerekçesiyle Mallatya’ya nakledildiğini dile getirerek, 5 yıla yakın süre sürüncemede kalan dosyaya gizlilik kararı nedeniyle ulaşamadıklarını söyledi.

Şüpheli tarafın avukatlarının birçok belgeye ulaşabildiklerine işaret eden Öyke, "Burada da taraflar arasındaki eşitsizlik ortaya çıktı. Öte yandan hastane dosyası olarak kamuoyunda bilinen ikinci dosya da geçtiğimiz aylarda yine güvenlik gerekçesiyle Malatya’ya gönderildi" dedi.

'DELİLLERİN ÇOĞU ÇALINARAK YOK EDİLDİ'

Birleştirme kararı sonrasında davanın yeniden görüleceğini kaydeden Öyke, "En baştan beri talebimiz de bu yöndeydi. Çünkü iki olay da tek parça halinde değerlendirilmesi gereken bir olaydır. Aslında mahkeme de bunun farkındaydı fakat gerçek bir yargılama ve etkin bir soruşturma olmadığı için bilerek ayrıma kararı verilmişti. Bu biraz da Yıldız ailesini korumaya dönük bir karardı. Soruşturma, Yıldız ailesinin lehine olacak şekilde tefrik edildi. Bu süre zarfında delillerin çoğu bir şekilde çalınarak yok edildi. Bu delilleri çalanlara ilişkin de etkin bir soruşturma yürütülmedi" diye konuştu.

'YENİ BİR KARAR ORTAYA ÇIKACAK'

Şu an gelinen aşamada birleştirme kararı verilmesinin bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Öyke, "Artık bahane edebilecekleri bir durum kalmadığından birleştirme kararı verdiler. Yoksa etkin bir kovuşturma olsun ya da gerçekten gerçek failler yargılansın diye verilmiş bir karar değil. Daha önce Fadıl Şenyaşar’a verilen bazı cezalar istinaf incelemesi sonucunda bozma kararı verilmişti. Yerel mahkemenin istinaf kararına karşı direnme gibi bir hakkı yok. Bu birleştirme kararı ile yeni bir yargılama olacak ve yeni karar ortaya çıkacak" diye belirtti.

Fadıl Şenyaşar’ın da 5 yılı aşkındır tutuklu olduğunu hatırlatan Öyke, "Bu artık makul tutuklulukta geçen süreyi aşmış durumda. Bu sebeple Fadıl Şenyaşar’ın tahliye olması gerekiyor" vurgusunda bulundu.