Şentop'tan, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin açıklama

Şentop'tan, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin açıklama

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin, "Hiçbir tereddüt yok, konu hukuken çok net" açıklamasında bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, TBMM'nin 27'nci Dönem 6'ncı Yasama Yılı dolayısıyla Şeref Salonu'nda düzenlenen resepsiyonda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Şentop burada yaptığu açıklamada AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 10 Ağustos 2014'te bir anayasa maddesine göre bir kere cumhurbaşkanı seçildiğini, o maddenin yürürlükten kalktığını belirterek, "2018'de ise yeni bir anayasa maddesine göre bir kere seçildi. Yani iki farklı, iki defa seçilme hakkı tanıyan madde var. Dolayısıyla hiçbir kafa karışıklığı yok. Hukuken çok net konu. Adaylıkla ilgili hiçbir tereddüt yok" dedi.

SEÇİM TARİHİ 

Başka bir soru üzerine Şentop, bir gazetecinin "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin mimarısınız. Seçimin tarihinin bir, iki ay öne alınması durumunda nasıl bir süreç olacak?" sorusuna "Seçimlerin bir gün dahi öne alınması için iki yol var; ya Cumhurbaşkanı kararı ya da Meclisin beşte üçünün kararı lazım" yanıtını verdi.

"ADAYLIKLA İLGİLİ BİR TEREDDÜT YOK"

Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anayasa'daki değişikliği iyi bilmeyen hukukçular veya hukukçu olmayanlar söylüyor. Okuyorlar, iki cümle aynı, eskisi de yenisi de... Fakat biz eski 101'inci maddeyi kaldırdık yeni bir madde yazdık. Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos 2014'te bir anayasa maddesine göre bir kere cumhurbaşkanı seçildi. O madde yürürlükten kalktı. 2018’de ise yeni bir anayasa maddesine göre bir kere seçildi. Yani iki farklı, iki defa seçilme hakkı tanıyan madde var. Dolayısıyla hiçbir kafa karışıklığı yok. Hukuken çok net konu. Adaylıkla ilgili hiçbir tereddüt yok."