Şentop'a Deniz Gezmiş sorusu: Yassıada'dan farklıymış!

Şentop'a Deniz Gezmiş sorusu: Yassıada'dan farklıymış!

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Yassıada yargılamalarını geçersiz sayan teklifin Deniz Gezmiş ve arkadaşları için de uygulanması önerisi hakkında "Böyle bir şey yasama, yürütme, yargı erkler ayrılığı bağlamında da yanlış olur." dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, AKP ile MHP’lilerin de imzasıyla Meclis’e sunduğu Yassıada yargılamalarını geçesiz sayan yasa teklifi, 18 Haziran Perşembe günü Anayasa Komisyonu’nda görüşülecek.

Şentop, teklifin Deniz Gezmiş ve arkadaşları için de uygulanması önerisi hakkında bir soruya şöyle yanıt verdi; "Bizim yaptığımız şeyde, mahkeme kararının yasama organı tarafından yok sayılması, hükümsüz sayılması söz konusu değil. Böyle bir yolu açmak zaten doğru olmaz. Böyle bir şey yasama, yürütme, yargı erkler ayrılığı bağlamında da yanlış olur."

"Yassıada’yla ilgili özel bir durum var," diyen Şentop, "Orada birtakım şahısları yargılamak için özel bir kurul oluşturulmuş. 12 Eylül sonrasındaki idamlar, 12 Mart sonrasındakiler böyle değil. Onlar, mevcut mahkemelerde yargılanmışlar. 'Kararlar doğrudur, adildir' anlamında söylemiyorum ama burada mahkemelerin varlığıyla, hukuki zeminiyle ilgili legalite var. Mağduriyetler konusu olursa bu başka bir konu." diye devam etti.

Hürriyet'ten Turan Yılmaz'ın haberine göre Şentop, "Bir kere söylediğimiz, bir mahkeme kararının yok sayılması şeklinde değil. Biz mahkeme olduğu iddia edilen bir şeyi, yapıyı kaldırıyoruz. Bazı arkadaşlarımız ‘Niye genişletmiyoruz başka idam edilenler dahil olsun’ filan dediler. Türkiye’de bu anlamda mağduriyetler çok. Darbe dönemlerinde hakikaten her kesimden insanlar mağdur olmuş. İdamlar, müebbetler var. Fakat burada bir farklılık ve emsal oluşturmayacak bir şey var." ifadelerini de kullandı.