Şengal’den tüm silahlı gruplar çekildi 

Şengal’den tüm silahlı gruplar çekildi 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Irak merkezi hükümetinin vardığı anlaşma kapsamında Şengal’den tüm silahlı grupların bulundukları karargahlardan çekildiği açıklandı. 

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tahsin Hafaci, Irak resmi haber haber ajansına dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Hafaci açıklamasında Erbil ile Bağdat arasında imzalanan anlaşma gereği, Şengal’deki silahlı grupların tamamının kent merkezinden çekildiğini söyledi.

Şengal Direniş Birlikleri'nin (YBŞ) bölgeden çekilme şekline de değinen Hafaci, YBŞ’ye bağlı silahlı gruplarla diyalog sağlanarak bölgeden çekildiklerini belirtti.

Rudaw'ın haberine göre, YBŞ ile Irak ordusu arasında varılan anlaşma gereği YBŞ'nin bir bölümünün bölgede kurulacak güvenlik güçlerine dâhil edileceği iddia edildi.

Hafaci yerel polislerin bölgeye yerleştiğini ve federal polis ile sınır muhafızlarının ilçe dışında, Suriye sınırında konuşlandığını ifade etti.

Öte yandan Hafaci Peşmerge Güçleri ile Ortak Operasyonlar Komutanlığı arasında bölgedeki istikrarı sağlamak için beraber hareket edeceğini kaydetti.

ŞENGAL ANLAŞMASININ DETAYLARI NE? 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Irak merkezi hükümeti Şengal’in yeniden inşası, idaresi ve güvenliğine ilişkin ekim ayında bir anlaşma imzalamıştı.

Tarafların Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’ın gözetiminde imzaladıkları anlaşmada şu ifadeler yer alıyor:

1. YÖNETİM KONUSU:

- Şengal’e bağımsız bir kişinin kaymakam olarak seçilecek. Seçilen kişinin yasalar karşısında herhangi bir engelinin bulunmaması esas alınacak.

- Kaymakamın belirlenmesinin ardından her iki taraf arasında kurulacak ortak komisyon tarafından bölgedeki diğer idari makamlar gözden geçirilecek.

2. GÜVENLİK KONUSU:

- Yalnızca yerel polis ve Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ile Ulusal İstihbarat Servisi ilçenin güvenliğinden sorumludur ve diğer tüm silahlı güçler Şengal’den uzaklaştırılacak.

- İç güvenlik güçlerinin desteklenmesi amacıyla 2 bin 500 kişilik bir güvenlik gücü olşuturulacak. Bu güç içerisindeki görev dağılımı adil şekilde yapılacak ve kamplarda yaşayan göçzedelerin katılımı gözönünde bulundurulacak.

- Şengal ve çevresinde PKK ve ona bağlı güçlerin varlığına son verilecek. PKK’ye bağlı güçlerin bölgede herhangi bir rol üstlenmesine müsaade edilmeyecek.

3 - YENİDEN İNŞA KONUSU:

- İlçesinin yeninden inşası için Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri tarafından ortak bir komisyon kurulacak, Irak ve Kürdistan Bölgesi başbakanları ile Ninova Valisi tarafından bu komisyonun düzeyi ve amaçları bellirlenecek.

- Ayrıca, idare ve güvenlik konularında alınan kararların hayata geçirilmesini yerinde denetleyecek ortak bir komisyon oluşturulacak.