Sendikaya üye olan 17 işçi işten çıkarıldı

Sendikaya üye olan 17 işçi işten çıkarıldı

Vivo V Tech'te sendikaya üye olan işçiler işten atıldı.

Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Çin menşeli telefon üreticisi Vivo V Tech'te Türk Metal’e üye olan 17 işçi işten atıldı.

İş cinayetleri ile gündeme gelen Katar'da düzenlenen 2022 Dünya Kupası sponsorlarından biri olan Vivo V Tech’de 17 işçi işten çıkarıldı. Kapı önünde direnişe başlayan Türk Metal üyesi işçiler, "Direne direne kazanacağız", "Zafer direnen emekçinin olacak" ve "İş ekmek yoksa barış da yok" sloganları attı. Fabrikada çoğunluğu sağlayan ve yetki belgesini alan Türk Metal Sendikası Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Mustafa Teke, eylemlerinin atılan işçiler alınana ve sendika hakkı tanına kadar süreceğini belirtti.

17 İŞÇİ TAZMİNATSIZ ŞEKİLDE İŞTEN ÇIKARILDI

Evrensel'in aktardığına göre 208 işçinin çoğunluğunun sendikalarında örgütlendiğini ve bakanlıktan yetki belgesini aldıklarını söyleyen Teke, "Vivo V Tech’de sendikal örgütlenme çalışmamız bir yıl önce başladı. Sürekli sirkülasyonun yaşandığı fabrikada çoğunluğu sağladığımıza dair yetki belgesi 25 Kasım tarihi itibarıyla geldi. İşveren, tamamı sendikal örgütlenmeye öncülük eden 17 arkadaşımızı 25/2’nci maddeden, tazminatsız şekilde işten çıkardı. Fabrika önündeki eylemimiz, arkadaşlarımız tekrar işe alınana kadar sürecek" dedi.

'BU DÜZEN ASLA KABUL EDİLEMEZ'

Fabrika önünde içerideki işçilere de seslenen Teke, "Bu işi birlikte başaracağız, mücadeleniz mücadelemizdir. Sizler sadece Anayasa'nın size vermiş olduğu yetkiyle sendikamız Türk Metal'i tercih ettiniz ve üyeliğinizi yaptınız. Amacınız kazancınıza üç beş kuruş daha eklemekti. Fakat işverenin yaptığı bu uygulama Vivo yöneticilerine yakışmadı. Buradan bir kez daha yöneticilere sesleniyoruz. Defalarca görüştük, konuştuk. Amacımız kırmak, dökmek, yakmak değil. Sadece hakkımız olan, ekmeğimizi bir parça büyütmek için geldiğimiz noktada kapının önünde onlarca işçimizi işten attılar. Bu düzen asla kabul edilemez. Vivo işçisi yalnız değildir, yalnız kalmayacaktır. Değerli kardeşlerim yılmayın. Biz bu senaryoyu Salcomp Xiaomi'de de yaşadık" diye konuştu.