Sendikalı işçilerin atıldığı Reysaş’ta bakanlık çoğunluk tespiti yaptı

Sendikalı işçilerin atıldığı Reysaş’ta bakanlık çoğunluk tespiti yaptı

Patronun ‘sendikadan istifa et’ baskısına boyun eğmedikleri için işten çıkarılan ve 34 gündür direnen Reysaş işçilerine destek büyüyor.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Reysaş Araç Muayene İstasyonlarında sendikalı oldukları için işten çıkarılan 14 işçinin direnişine destek büyüyor.

Anayasal haklarını kullanarak DİSK’e bağlı Nakliyat İş Sendikasına üye olan 14 işçinin direnişi 34. gününe girdi. DİSK’e bağlu Nakliyat-İş Sendikası, 141 işçiyle örgütlü olduğu Reysaş Araç Muayene İstasyonları İşletim A.Ş.’nin Eskişehir Merkez, Eskişehir Sivrihisar, Zonguldak Merkez, Zonguldak Ereğli, Kastamonu Merkez, Kastamonu Tosya, Karabük Merkez ve Bartın Merkez istasyonlarında işçilerin büyük bir çoğunluğunu sendika üyesi yaparak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çoğunluk tespiti başvurusunda bulunmuştu. Reysaş yönetimi ise Nakliyat-İş üyesi işçilerle tek tek görüşerek e-devlet şifrelerini istemiş, sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapmaya başlamıştı. Skandal duruma itiraz eden 14 işçi işten çıkarılmıştı.

İŞÇİLER GECE VARDİYASINDAN ÇIKIP DESTEĞE GİTTİ

34 gündür direnişlerine devam eden işçilere bugün Sarp Lojistik işçilerinden destek geldi. Eskişehir’de bulunan, yine Nakliyat İş’in örgütlü olduğu Sarp Lojistik işyerinde gece vardiyasından çıkan işçiler direnişteki Reysaş emekçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu.

SENDİKALARDAN DESTEK

Nakliyat İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu’nun da katıldığı ziyarete Birleşik Metal-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ahmet Arı, Yönetim Kurulu üyeleri, işyeri temsilcileri  ve Emekli-Sen Eskişehir Şube Başkanı  Suat Başaraner de destek verdi. 

’34 GÜNDÜR EKMEKLERİ İÇİN MÜCADELE EDİYORLAR’

Ziyarette bir açıklama yapan Nakliyat İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu 34 günden beri işi ekmeği ve sendikası için mücadele eden Reysaş işçileri ile dayanışma ve işverenin işçi, sendika düşmanlığını protesto etmek için bir araya geldiklerini belirterek sendikaya üye olmanın anayasa ile güvence altına alındığını belirtti. Reysaş işvereninin anayasayı ve yasaları tanımayarak sadece sendikaya üye oldukları için 14 işçiyi işten attığını söyleyen Küçükosmanoğlu, işverenin sendikalı işçilere yönelik baskı ve tehditlere ilişkin de suç duyurusu yaptıklarını bildirdi.

BAKANLIK ÇOĞUNLUK TESPİTİ YAPTI

Bütün baskılara rağmen Reysaş’da çoğunluğun sağlanarak tespit yazısının 5 Mart’ta geldiğini ifade eden Küçükosmanoğlu, burada çalışan işçilerin sadece ekmeklerine, geleceklerine, anayasal haklarına sahip çıkmak için sendikaya üye olduklarını ve bu haklarını alıncaya kadar işçiler ve sendika olarak mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

Reysaş işverenini bir kez daha işçilerin anayasal ve yasal haklarına saygı duymaya çağıran Küçükosmanoğlu “Reysaş’da işçiler sendikalı olacak başka yolu yok diyerek” sözlerini bitirdi.

‘REYSAŞ’A SENDİKA GİRECEK BAŞKA YOLU YOK’

Eylemde Birleşik Metal-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ahmet Arı  ve Emekli-Sen Eskişehir Şube Başkanı  Suat Başaraner’de birer konuşma yaparak Reysaş işçisinin mücadelesini başarıya ulaşıncaya destek olamaya devam edeceklerini vurguladı.

Eylemede sık sık “Atılan işçiler geri alınsın”, “Sendika hakkımız engelleneme”, “Reysaş işçisi yalnız değildir”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız”, “Vur vur inlesin Reysaş dinlesin”, ”Yaşasın onurlu mücadelemiz”, “Açlıktan ölmeyiz bu Yoldan dönmeyiz”, “Reysaş’a sendika girecek başka yolu yok” sloganları atıldı.