Sendikalı işçilere patrondan ölüm tehdidi

Sendikalı işçilere patrondan ölüm tehdidi

Sendikalı işçilerin, işveren tarafından karanlık odalara alınarak ölümle tehdit edildikleri öne sürüldü.

Foto: Arşiv

Batman’da faaliyette olan Taşkın Tekstil’de sendikaya üye olan 4 işçi, işveren tarafından “karanlık odalara” alınarak ölümle tehdit edildiğini ileri sürdü. İşçilerden Mustafa Çetin, girdiği yeni işten de eski patronun girişimiyle çıkartılarak, Batman’da iş bulmasının engellendiğini söyledi.

Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Taşkın Tekstil’de, Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası’na (Dev-Tekstil) üye oldukları gerekçesiyle 4 işçi işten çıkarıldı. Sendikalı oldukları için işverenin baskısına maruz kalan işçiler, çalıştıkları dönem içinde sendikadan istifaya zorlandı. İşçilerin karanlık odalara alınarak ölümle tehdit edildikleri ve zorla e-devlet şifreleri alınarak sendikadan istifa ettirildikleri iddia edildi.  

‘SANA BATMAN’DA İŞ YOK’

İşten çıkarılan işçilerden Mustafa Çetin'in, çalışmaya başladığı Batman Triko’da da Taşkın Tekstil işvereninin girişimiyle çıkartıldığını ve “Sana Batman’da ekmek yok” denildiğini söyledi.  

‘BEŞ NÜFUSA BAKIYORUM’  

Kozluk’ta ikamet eden, işe geri iade davası ve kendisine yapılan tehditlerin ardından hukuki yollara başvuracağını belirten Çetin, “İşten çıkarıldığım yetmezmiş gibi Batman Triko’da işe başladım. Taşkın Tekstil servis şoförlerinden bir kişinin Batman Triko’da çalıştığımı öğrenmesinin ardından Faysal Taşkın’a durumu aktarıyor ve firma yetkililerine sendikal çalışmadan işten çıkarıldığımı anlatarak beni buradan da işten çıkarılmamı sağladılar” dedi.  

‘TEKSTİLDE ÇALIŞMA KOŞULLARI ÇOK AĞIR’

Beş nüfusa baktığını belirten Çetin, “Beni Taşkın Tekstil’den işten çıkardılar, yetmedi ekmeğime mani oluyorlar. Neden bunu yapıyorlar kime ne zararım var? Batman’da tekstilde çalışma koşulları çok ağır. Günde 12-13 saat çalışıyoruz çoğu zaman. Kimi yerlerde asgari ücret dahi verilmiyor. Bu şartlar altında ben iş buluyorum yetmezmiş gibi Faysal Taşkın beni işten çıkartıyor. Bana ‘Sana Batman’da ekmek yok’ demişlerdi. Evet, gerçekten de ekmeğimi elimden alıyorlar. Psikolojim bozuldu” diyerek yaşatılan sorunları anlattı.

‘KARANLIK ODALARA ALARAK ÖLÜMLE TEHDİT ETTİLER’

Taşkın Tekstil’de 5 yıldan uzun bir süre çalıştığını, sosyal haklarını düzenli alabilmek adına Dev Tekstil’e üye olduklarını anlatan Çetin, şöyle devam etti: “Mobbing ve baskılar biz sendikaya üye olduktan sonra 2 katına çıktı. Önce Cumartesi günleri zorunlu mesai sayarak ücretsiz çalıştırmak istediler. Buna karşı çıktık ve işverene geri adım attırdık. İş yerinde işçiler tarafından sözcü seçildiğim için baskılar bize dönük artmaya başladı. Sendikalı olduğumuzu öğrenen Faysal Taşkın yanına taşeronlardan Uniteks Müdürü Uğur Onat ve güvenlikleri alarak karanlık odalara koyup tehdit etti.”

‘İSTERSEK BURADAN ÖLÜNÜZ ÇIKAR’

“Zorla e-devlet şifrelerimiz alınarak sendikadan istifaya zorlandık. Karanlık odada ‘Sizi istersek buradan ölünüzü çıkartırız’ diyerek ölüm tehdidinde dahi bulundular.”  

YAKA PAÇA İŞTEN ATTILAR!

Sendikal çalışmalarını devam ettirmelerinin ardından işveren tarafından yaka paça fabrikadan atıldığını anlatan Çetin, “Yapacak bir şey kalmayınca hukuki yollara başvurdum. Şuan işe iade davam açıldı. Tazminatsız işten çıkarıldığım için de şuan işsizlik maaşı da alamıyorum. İş bulmakta zorlanıyorum ne yapacağımı bilemiyorum” diye konuştu.  

BABASINI ÇAĞIRIP ‘OĞLUN TERÖRİST’ DEDİLER!

Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’nun haberine göre babasının da işveren tarafından fabrikaya çağrıldığını aktaran Çetin, şunları söyledi: “Babamı da aynı karanlık odaya alarak ‘Oğlunuz teröristlerin örgütüne üye olmuş’ diye korkuttular. Kim terörist! İşini ekmeğini isteyen ben mi yoksa bizi karanlık odalarda sendikaya üye olduğumuz için işten çıkaranlar mı? Başbakan sendikaya üye olun korkmayın diyordu. İşte sendikaya üye olduk diye başımıza gelmeyen kalmıyor. Ekmeğimi işimi geri istiyorum. Yasal tüm haklarımı kullanmaktan geri durmayacağım.”  

İDDİALARI KABUL ETMEDİ

Çetin’in iddialarına ilişkin ulaşılan söz konusu Taşkın Tekstil’in patronu Faysal Taşkın ise kendini, “Bu iddialar gerçeği yansıtmıyor. Sendikalı olduğu için kimseyi işten çıkarmadım” ifadeleriyle savundu.

SENDİKA İŞÇİLERİN YANINDA

Dev-Tekstil Çukurova Temsilciliği Şubesi yöneticilerinden Ahmet Subaşı, üyelerine dönük uzun süredir baskılar olduğuna dikkat çekerek, şöyle dedi: “Taşkın Tekstil’de üye işçilerimiz maruz kaldığı baskılar devam ediyor. İşten çıkarılan işçilerin önümüzdeki süreçte artabileceğini ön görüyoruz. Baskılar devam etmesine rağmen işçiler sendikalı olmakta kararlı. Burada yaşanan bir hukuksuzluktur. İşçileri sendikadan istifa ettirmeye çalışmak için karanlık odalara alınıyor. Anayasal haklarını kullanmak isteyenlere karşı burada suç işlenmektedir. İşverenler her sendikal mücadelede aynı yalana sarılıyor. Kendilerinin haklı olduklarını iddia ediyor. Madem iddiaları kabul etmiyor işten çıkarılan işçileri işe geri alsın ve sendikalı olmalarına karışmasın.”