Sendikalaştığı için işten çıkarılan Adkoturk işçileri direnişin 85. gününde İstanbul'da

Sendikalaştığı için işten çıkarılan Adkoturk işçileri direnişin 85. gününde İstanbul'da

Tekgıda-İş Sendikası'na üye olduğu için işten çıkarılan Adkoturk işçileri, direnişlerinin 85. gününde Adkoturk Genel Merkezi'nin önünde eylem yaptı.

İleri Haber

Tekirdağ'daki Çerkezköy organize sanayi bölgesinde bulunan Adkoturk fabrikasında Türk-İş'e bağlı Tekgıda-İş Sendikası'na üye olan işçiler, sendikanın yetki almasıyla beraber işten çıkarılmaya başlandı. İşçiler, direnişlerinin 85. gününde İstanbul'daki Adkoturk Genel Merkezi'nin önünde bir araya geldi.

Patronlara ¨Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz?¨ diye soran işçiler, sık sık ¨Direne direne, direnişle zafere¨ sloganı attı. Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) de katıldığı açıklamada işçiler greve halaylar ve sloganlarla devam etti.

Ardından işçiler, Genel Merkez önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

EMEK DÜŞMANI HUKUK TANIMAZ ADKOTURK İŞVERENİNİ SON DEFA UYARIYORUZ!

Tekirdağ ili Çerkezköy ilçemizde faaliyet gösteren Adkoturk, uluslararası yatırımcıların iştiraki ve %100 yabancı sermaye ile 2010 yılından itibaren Türkiye’de faaliyet göstermeye başlamıştır.

Dünyanın 85 ülkesinde var olan Indomie Hazır Noodle Türkiye’deki ilk Noodle üretim fabrikası olma özelliği taşımaktadır.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyümesini sürdürmüş gün geçtikçe zenginleşerek yatırımlarını artırmaya devam etmiştir. ADKOTURK ülkemizde başarı hikayesini yazmaya devam ederken bu büyümeden, refah payını almak isteyen Adkoturk emekçileri, anayasal haklarını kullanarak 2017 yılında sendikal örgütlenme hareketi başlatmış ve yıllardır gıda sektöründe verdiği mücadelelerle gıda emekçisinin umudu ve yılmaz savunucusu olmayı başarmış Tekgıda-İş Sendikası'nı tercih ederek, kısa zamanda sendikal örgütlenmesini tamamlamış ve sendikamız Çalışma Bakanlığı'ndan aynı yıl içerisinde yetki tespit belgesi almaya hak kazanmışlardır.

Adkoturk emekçisi hukuka uygun bir şekilde anayasal hakkını kullanırken, sendikamız örgütlenme sürecini hukuka uygun bir şekilde yürütürken o dönemde Adkoturk işvereni ne yapmıştır?

SONUÇLANAN DAVALARDA İŞE İADE KARARI

Maalesef bazı şirketlere sirayet eden sendika düşmanlığı hastalığı, bu şirkete de sirayet etmiş, kendisini bugünlere getiren ve prestijli şirket olmasını sağlayan emekçisinin sendikalı olma hakkını tanımayarak; önce ülkemizdeki hukuk boşluğundan faydalanıp müzakere masasına oturmamak için devletin verdiği yetki çoğunluk tespitine itiraz etmiş sonra da baskılara boyun eğmediği için 4’ü işyeri temsilcisi olmak üzere.14 üyemizin iş akdine hukuksuz bir şekilde sonlandırarak sendika düşmanlığında sınır tanımadığını göstermiştir.

İşten çıkartılarak mağdur edilen arkadaşlarımız fabrika önünde mücadele vermeye, uğradıkları hukuksuzluğu ve haksızlıkları sendikamız önderliğinde duyurmaya çalışmaktadır.

Örgütlenmenin başında işten çıkarılan arkadaşımızın açtığı dava işe iade ile sonuçlanırken, diğer işten çıkarılan üyelerimizin işe iade davaları devam etmektedir.

Bizler hukuka uygun davranırken, 4 yıl sabırla beklediğimiz adaletin sonucuna sevinirken Adkoturk patronu ne yaptı?

4 yıl boyunca itiraz davaları ile oyaladığı emekçisinin kazanılan davalarına anlayış göstermek yerine, ülkemizin yargı kararlarını tanımak yerine mahkeme kararının kesinleşmesinin ardından, 4’ü işyeri temsilcimiz olmak üzere, sendikal örgütlenmede öncü arkadaşlarımızdan 14 sendika üyesi arkadaşımızı pandemi döneminde işçi çıkarma yasağına rağmen 4857 sayılı yasanın 25/2. maddesinden tazminatsız olarak işten çıkartmıştır. Gerekçe olarak da “İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar sergilediği” bahanesini uydurmuştur,

Buradan ADKOTÜRK işverenine sesleniyoruz!

Sen çalışanlarının ahlakını ve iyi niyet kurallarını, sendika bu iş yerine girdikten ve yetki aldıktan sonra mı aramaya başladın?

Ahlak bu şirketin neresinde!

Pandemi sürecindeki işten çıkarma yasağını yalan beyanla aşmaya çalışmak mı ahlak?

Bugüne kadar 21 işçi arkadaşımızı işten çıkarttınız, anayasal haklarını kullandılar sendikaya üye oldular diye işçi çıkarmak mı ahlak?

Fabrikada çalışan diğer sendika üyesi arkadaşlarımıza gözdağı verip baskı yapmak mı ahlak!

Siz ancak kendinizi kandırabilirsiniz.

Ahlak, para kazandığınız bu ülkenin hukuk sistemini tanımaktır! Ahlak, Bu ülkenin emekçisinin anayasal haklarına saygı duymaktır.

Ahlak, bu ülkede emekçinin sırtından çuvalla para kazanıp, ikide bir ¨yatırım yapıyoruz, istihdam yapıyoruz¨ diyerek bu ülke insanının başına kakıp durmamaktır.

Bu ülke insanı, yatırım yaptı istihdam yaptı diye yabancı şirketlere asla mahkum olmayacaktır.

Örgütlenmek anayasal bir haktır ve bu hakkın kullanılmasını engellemek suçtur!

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

Başta sizler olmak üzere sendikal örgütlenmeyi engelleyen tüm işverenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız.

Sizler, devleti ve kurumlarını yalan beyanla ALDATAMAZSINIZ! Sizleri buradan güçlü bir şekilde UYARIYORUZ!

Hukuk tanımaz tavrınızdan vazgeçin. Pandemi döneminde uygulanan işten çıkarma yasaklarına rağmen, işten çıkarttığınız arkadaşlarımızı işe geri başlatın.

TİS masasından kaçmayın, kaçtığınız masa sizi bugünlere getiren emekçilerimizin emeğinin taçlandığı masadır.

Sendikamızı muhatap almaz tavrınız devam ederse, önümüzdeki günlerde Grev kararı alacağımızdan şüpheniz olmasın, bununla da yetinmeyip örgütlü gücümüzü ve tüketimden gelen gücümüzü kullanarak yurt içinde ve yurt dışında yaptığınız tüm hukuksuzlukları haykırmaya devam edeceğiz. Yurt içinde müşteriniz olan tüm şirketlerin önünde basın açıklamaları düzenleyeceğiz.

Sendikamız işten çıkarılan arkadaşlarımızla birlikte mücadelesinden vazgeçmeyecek, baskılara asla boyun eğmeyecektir.

Bizler şunu çok iyi biliyoruz:

Emekçilerin hak ve hürriyetleri, patronların ve şirketlerin insafına asla bırakılamayacak kadar kıymetlidir.