Sendikalaşmayı 'ayak oyunları'yla engelleyen Yemeksepeti'ne boykot uyarısı!
Küçükosmanoğlu, engelleme çalışmalarının asla örgütlülüğün önüne geçemeyeceğini belirterek, “Her alanda mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
28-01-2021 18:22

İleri Haber
Nakliyat-İş, Yemeksepeti’nin hukuksuz biçimde sendikalaşma çalışmalarını engellemesini protesto etti. Yemeksepeti Genel Merkezi önünde yapılan eylemde konuşan Nakliyat-İş Genel Başkanı Küçükosmanoğlu, gelecek günlerde kapsamlı bir boykotun gündemlerinde olduğunu söyledi.
Türkiye genelinde 69 şehirde faaliyet gösteren 6 bin işçinin çalıştığı “Yemeksepeti”, “Bana Bi” ve “Vale”de çalışanlar, İstanbul başta olmak üzere birçok bölgede Anayasal haklarını kullanarak Devrimci İşçi Sendikalar Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Nakliyat-İş Sendikası'na üye oldu.
Yasal çoğunluk aşamasına çok yaklaşan Nakliyat-İş, örgütlenmeler hızla sürerken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yetki başvurusu için de hazırlıklarını tamamladı.
‘PATRON HUKUKSUZ BİÇİMDE İŞ KOLUNU DEĞİŞTİRDİ’
Bu aşamada iddiaya göre, Yemeksepeti patronu hile, muvazaa ve resmi evrakta sahtecilik yaparak Bakanlık kayıtlarında taşıma iş kolundaki işçilerin tamamına yakınına hukuksuz ve keyfi olarak iş yeri ve iş kolu değişikliği yaptı. Bu işlemin ardından 2 bin civarında işçinin sendika üyeliği düştü.
Bunun üzerine Nakliyat-İş, patron hakkında “TCK’nın 118. Maddesi ve Resmi Evrakta Sahtecilikle” ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
‘ŞİRKET ÖNÜNDE EYLEM’
Bugün de Yemeksepeti Genel Merkezi önünde, Nakliyat-İş öncülüğünde bir eylem yapıldı. Eyleme Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, sendika yöneticileri, iş yeri sendika temsilcileri ve işçiler katıldı. Eyleme Umut Sen Genel Başkanı Başaran Aksu ve Bağımsız Maden İş Sendikası temsilcileri de katılarak destek verdi.
‘MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’
Eylemde konuşan Genel Başkan Ali Rıza Küçükosmanoğlu, engelleme çalışmalarının asla örgütlülüğün önüne geçemeyeceğini belirtti. “Her alanda mücadeleye devam edeceğiz” diyen Küçükosmanoğlu, aynı zamanda uluslararası platformda da mücadelelerine destek verildiğini, çalışmaların sürdüğünü, bu çerçevede bugün Yunanistan’da ve Fransa’da da eylemler yapıldığını belirtti.
‘GÜNDEMİMİZDE BOYKOT VAR’
Yemeksepeti patronunun yaptığı usulsüz ve haksız engellemeler karşısında gelecek günlerde diğer sendikaların ve halk örgütlerinin de destek vereceği bir boykot eylemi planı hazırlığında olduklarını söyleyen Küçükosmanoğlu, mücadelenin Yemeksepeti’ne sendika girene kadar ve Yemeksepeti işçileri sendikalı olana kadar devam edeceğini vurguladı.
Son olarak Yemeksepeti patronlarıyla görüşme talep edeceklerini belirten Küçükosmanoğlu, açıklamasını işçi sınıfı mücadelesinin zafere ulaşana kadar devam edeceğini söyleyerek sonlandırdı.
Eylem sloganlarla son buldu.
İLGİLİ HABERLER
Çanakkale'de göçük altında kalan işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor
Kurşun madeni ocağındaki göçükte kalan işçi Gazi Baytimur'a ulaşma çalışmaları bugün de devam ediyor.
02-03-2021 10:58

Çanakkale'nin Yenice ilçesindeki maden ocağında dün meydana gelen göçükte bir işçi mahsur kaldı. İşçiyi kurtarmak amacıyla başlatılan çalışma sürüyor.
Kalkım beldesi Karaaydın köyünde kurşun madeni çıkarılan ocaktaki dün öğleden sonra göçük yaşandı. Tahkimatın çökmesi sonucu 40-50 metre derinlikte göçük altında kalan işçi Gazi Baytimur'a ulaşma çalışmasını Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordine ediyor.
Kamuda normal düzene ve mesai saatlerine dönüldü
Genelgeye göre, bugünden itibaren kamu kurum ve kuruluşları normal düzen ve mesai saatlerinde çalışmalarına başlayacak.
02-03-2021 08:10

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla "Covid-19 Kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Normalleşme ve Alınacak Tedbirler" başlıklı genelge yayımlandı. Genelgeye göre, bugünden itibaren kamu kurum ve kuruluşları normal düzen ve mesai saatlerinde çalışmalarına başlayacak. Gerektiğinde ise illerde valilerce farklı mesai saatleri belirlenebilecek.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı'nın Twitter hesabından paylaştığı genelgeye göre, çalıştırılma biçimlerine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında (Sağlık Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç) çalışan, yönetici kadro ve pozisyonunda bulunanlar hariç, 60 yaş ve üzerinde olanlar ile Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar idari izinli sayılacak.
İdari izinli sayılanların bu sürede mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı kalacak.
Bu personeller, amirinin izni dışında görev mahallinden ayrılmayacak ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağırıldıkları anda görevlerine dönecek.
Böylece 26 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara esnek çalışma yöntemlerinin uygulanmasına ilişkin "Covid-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler" konulu genelge yürürlükten kaldırılmış olacak.
Ataşehir Belediyesi'nde TİS imzalandı: 'İşçiler Genel Merkez'in sopasını tepelerinde hissediyordu'
İlk yıl yüzde 8, ikinci yıl yüzde 10’a imza atılan sözleşmeye göre Ataşehir Belediyesi'nde en düşük işçi ücreti net 3 bin 175, giydirilmiş 4 bin 918 lira oldu.
01-03-2021 14:55

Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde yaşanan tıkanma nedeniyle grev kararı alınan Ataşehir Belediyesi'nde, Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şubesi, belediyeyle sözleşme imzaladı.
Ataşehir Belediyesi'nde TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine belediye işçileri grev kararı almış, 2 Mart’ta uygulamak üzere 19 Şubat günü grev kararını belediyeye asmıştı. Bu süre içerisinde Kadıköy ve Maltepe belediyelerinde ise işçiler greve çıkmış ve TİS, Genel-İş Genel Merkezi tarafından işçilerin itirazlarına rağmen sözleşme imzalanmıştı. Ataşehir Belediyesi'nde ise greve bir günden az bir süre kala sözleşme imzalandı.
YÜZDE 8 ZAM YAPILDI
İlk yıl yüzde 8, ikinci yıl yüzde 10’a imza atılan sözleşmeye göre en düşük işçi ücreti net 3 bin 175, giydirilmiş 4 bin 918 lira oldu. Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan, Evrensel'e yaptığı açıklamada “Dün geceden beri Ataşehir Belediyesi ile devam eden görüşmelerimiz vardı. Bugün temsilcilerimizle görüştük, büyük bir kısmının onay verdiği sözleşmeyi imzalamış olduk. Maltepe ve Kadıköy Belediyesinde büyük mücadeleler sonucu imzaladığımız sözleşmeden daha iyi bir sözleşmeyi yapmış olduk” dedi.
'İŞÇİLER GENEL MERKEZİN SOPASINI TEPELERİNDE HİSSEDİYORDU'
Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube Ataşehir Belediyesi Veteriner Hekimliği İş Yeri Temsilcisi Günay Coşar ise şunları söyledi:
“İşçiler bir yandan Maltepe ve Kadıköy'den sonra Genel-İş Genel Merkezinin sopasını tepelerinde hissediyordu. İşçilerin de tavrı grev olmamasından yanaydı. Kadıköy ve Maltepe’deki gibi bir örgütlülük de söz konusu değil. Daha iyi bir sözleşme elbette imzalanabilirdi. İşçiler birlikte olabilse daha farklı şeyleri konuşurduk. Bu ayrışmaya sebep olan yine genel merkezin diğer belediyelerde yaptığıdır. Sonraki yıllarda daha iyi sözleşmeler için birlikteliğimizi artıracağız. Bu bugünden yarına olacak iş değil örgütlü gücümüzü büyütmeye çalışacağız” dedi.
İKEA/Türkiye’de TİS bilmecesi
Türkiye’nin en büyük mobilya mağazalarından biri olan İKEA’da, şirket yönetimi ile Koop-İş Sendikası yönetimi arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri, işçiler sürece dahil edilmeden yürütülüyor.
01-03-2021 12:44

Mehmet Fırat Özgür-@zgr_frt
Birçok kentte mağazası bulunan İKEA’da yüzlerce işçi, 31 Aralık 2020’de sona eren TİS’in ardından şirket yönetimi ile sendika arasında yapılan görüşmelere odaklandı. Ancak Türk-İş’e bağlı yetkili sendika Koop-İş’in, şirket yönetimi ile yürüttüğü sürece işçiler dahil edilmiyor. Sendika temsilcileri de görüşmelerle ilgili gelişmelerden net bir bilgiye sahip değil. İşçiler hem sendikanın hem de İKEA’nın ortak bahanesinin ise “koronavirüs salgını” olduğunu söylüyor. İleri Haber’e konuşan bir İKEA işçisi, “sendika yönetimi ile şirketin insafına bırakıldıklarını” dile getirdi.
‘İŞÇİSİZ İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANMAYA ÇALIŞILIYOR’
Koronavirüs salgını sürecinde işçilerin elinden bir çok hakkının alındığını belirten İKEA işçisi, salgın bahanesiyle Toplu İş Sözleşmesi sürecine dahil olmak bir yana, süreçten haberdar bile olamadıklarına dikkat çekerek, “Pandemi ile işçilerin kazandığı tüm haklar ellerinden alınmaya çalışılıyor. İşçilerin en ufak bir haksızlığı ya da bir sorunu sorgulamasına pandemi bahanesiyle cevap veriliyor. 31 aralık 2020 tarihinde toplu iş sözleşmemiz sona erdi. Yeni TİS sürecinde ise pandemiyi de bahane ederek, normalde toplu sözleşme sürecinin bir öznesi olan işçileri sürecin dışında bırakmak istiyorlar. Biz buna itiraz ettik. Çünkü işçisiz iş sözleşmesi imzalanmaya çalışılıyor. İşçileri ilgilendiren bir görüşmede işçilerin de olması gerektiğini söyledik. Bütün itirazlarımıza rağmen işçilerin katılımı olmadan bir taslak çalışması yapıldı” dedi.
‘PATRON SENDİKACILIĞI...’
Salgın bahanesi ile online (çevrimiçi) olarak yapılan görüşmelere yine işçi temsilcilerinin çağrılmadığını söyleyen İKEA işçisi, temsilcilerin işçilere tahminler üzerinden açıklama yapmaya çalıştığı ifade etti. TİS görüşmelerinin patronun istediği şekilde sonuçlanacağı yönünde bir düşüncede olduklarını dile getiren İKEA işçisi, “İşçiler sendika yönetimine ulaşmak istediklerinde sürekli olarak “Şu anda toplantıdayız, daha sonra arayacağız” denerek oyalanıyor. Genel olarak artık durumu ‘patron sendikacılığı’ olarak nitelendiriyoruz Sendika genel merkezi, kendisine çok ters düşmeyen işçileri temsilci olarak seçmeye başladı. Böylece temsilciler de neyin ne olduğunun farkında değil. Bazı temsilci arkadaşlar konfor alanlarından çıkmak istemiyorlar. Bazı arkadaşlar ise yakında emekli olacaklarını söyleyip her hangi bir şey yapmıyorlar. Elbette salgın sürecinde işsiz kalma korkusu da var” şeklinde konuştu.
‘SENDİKANIN VARLIĞI İŞÇİLER İÇİN DAHA TEHLİKELİ HALE GELDİ’
“İşçiler İKEA yönetimi ile sendikanın insafına kaldı. Bu koşullarda sendikanın varlığı işçiler için daha tehlikeli hale geldi” diyen İKEA işçisi iki tarafın da çıkarını düşündüğünü vurgulayarak, “Eğer bir patron sendikacılığı söz konusuysa karşımızda artık bir değil iki güç var demektir: Biri çıkarını kaybetmeyen patron, diğeri de koltuğunu kaybetmeyen sendika” ifadelerini kullandı.
İKEA işçisi, "sendika tutumunu değiştirmezse, gelecekte patron sendikacılığından kurtulmayı ve işçi komitelerini tartışacaklarını” belirtti.
‘PATRON PANDEMİ İLE DEĞİL İŞÇİ İLE MÜCADELE EDİYOR’
Sözleşmeyi bekleyen yüzlerce işçinin bulunduğu İKEA mağazalarındaki çalışma koşullarına da değinen işçi, şirket yönetiminin salgın sürecinde mağazaya girecek müşteri sayısını belirlemede hatalar yaptığını da belirtti. İKEA’nın müşteri sayısını salgın yönetimine göre değil kendi kafasına göre belirlediğini dile getiren işçi, “Mağazada metrekareye düşen müşteri sayısının hesabı yanlış yapılıyor. İKEA’daki müşteri sayısı, diğer mağazalara göre fazla. Kendi bildikleri şekilde kuralları düzenliyorlar. Binlerce insan bu süreçte patronun hışmına uğruyor. Patron pandemi ile değil işçi ile mücadele ediyor” dedi.
‘MOLA HAKKININ SADECE ADI VAR’
İşçilerin mola hakkının şirket yönetiminde hiçbir karşılığı olmadığını belirten İKEA işçisi, “Mola hakkının sadece adı var. Molanın kendisi yok. Molaya gittiğimiz zaman ise tek gitmek zorundayız. Tek gitmemiz özellikle isteniyor çünkü bir başka arkadaşımızla molaya çıktığımızda sorunlarımızı konuşacağımızı biliyorlar. Mola bizim sosyalleşme ve iletişim kurabilme alanımız. Ancak bunu dahi engelliyorlar” diyerek mevcut haklarının da yine koronavirüs bahanesi ile saldırı altında olduğunu ifade etti.
İşçilerin iradesi bir kez daha çiğnendi: Genel-İş ile belediye arasında anlaşma sağlandı
Genel-İş sendikasının genel merkez yönetimi, grevdeki Maltepe Belediyesi işçilerinin onay vermediği anlaşmaya imza atarak bir kez daha işçinin iradesini çiğnedi.
28-02-2021 17:17

İstanbul’da CHP’li Maltepe Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel Hizmetler Sendikası (Genel-İş) Anadolu Yakası 2 No’lu Şube arasında 5 aydır devam eden Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkanması sonucu belediye işçileri, 23 Şubat günü greve çıkmıştı.
Ancak altı gündür grevlerini sürdüren işçilerin iradesi, Genel-İş Sendikası’nın genel merkez yönetimi tarafından çiğnendi.
Grevde olan işçiler henüz referandumlarını sonlandırmamış ve mücadelenin gidişatına dair kararını açıklamamışken sendikanın genel merkez yönetimi, belediyenin “her şey dahil 4700 lira” önerisine imzayı attı.
Belediye ile varılan anlaşmayı Twitter üzerinden duyuran Genel-İş Sendikası, “Maltepe Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Yapılan anlaşmaya göre ikramiye dahil en düşük ücret net 4700 TL oldu. Uyuşmazlık nedeniyle 23 Şubat’ta başlayan yasal grevimiz bugün itibariyle sona ermiştir” açıklamasında bulundu.
Maltepe Belediyesi işçileri, belediye yönetimi tarafından kendilerine önerilen sefalet zammına karşı haklarını almak için çıktıkları grevi 6'ncı gününde sürdürürken Maltepe Belediyesi ve SODEMSEN ile Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube arasındaki görüşmeler hafta sonu da sürdü. Görüşmelere Genel-İş Genel Merkezi de katıldı.
Belediye yönetimiyle yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını işçilere aktaran Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun, “Biz burada ekmeğimizin peşindeyiz, kimsenin bunu maniple etmesine mücadele etmeyeceğiz. Dün akşam toplam 4 bin 600 lira gibi bir teklif geldi, onu da kabul edemeyeceğimizi söyledik. En son söyledikleri şey 'en fazla 4 bin 700 lira yaparız' oldu. Bunu şube yönetimi olarak kabul etmeyeceğimizi berlirttik. TİS yetkisi Genel Merkezde olduğu için Genel Merkez bu iradesini kullanacağını söyledi. Genel Merkez bunu imzalarsa yasal olarak grev sürecimiz sona erer. Devam etmeyi seçersek geçen seneki gibi eylem süreci başlatmış oluruz. Pandemi koşullarını da gözeterek bunu da hep birlikte değerlendireceğiz, birlikte karar vereceğiz” dedi.
İşçi temsilcileri de yaptıkları açıklamada “Sandık kuracağız, referandum yapacağız, ya tamam diyeceğiz ya devam diyeceğiz” dedi.
BELEDİYE BAŞKANI KILIÇ, REFERANDUM BİTMEDEN "ANLAŞTIK" DEDİ
Öte yandan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, işçilerin referandumu henüz sonuçlanmadan Twitter hesabından grevin sona erdiğini söyleyen bir paylaşım yaptı. İşçiler, bunun bir algı yönetme çalışması olduğunu ve henüz resmi bir anlaşma olduğuna dair Genel-İş merkez yönetiminden açıklama gelmediğini vurguladı.
Toplumcu Seçenek dergisi dijital ortamda yayınlandı
Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi tarafından hazırlanan 'Toplumcu Seçenek' dergisi dijital ortamda yayınlandı.
28-02-2021 14:25

İleri Haber
Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi'nin yayın çalışma grubunun hazırladığı 'Toplumcu Seçenek' dergisi, dijital ortamda yayınlandı. Pandemi temasıyla yayınlanan dergide emek, sağlık, ekoloji, feminist perspektif, teknoloji ve eğitim gibi başlıklarda birçok yazı yer alıyor.
Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi tarafından hazırlanan metinde dergiyle birlikte mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki birikimlerinin sermayenin değil, toplumun çıkarlarına hizmet etmek için kullanılmasının hedeflendiği belirtilirken, "Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi; ülkemizin ve dünyamızın kaynaklarına; tüm yaşam alanlarımıza, mahallelerimize, meydanlarımıza, evlerimize ve yaşamlarımıza saldırıya karşı başta mühendis, mimar ve şehir plancıları olmak üzere eşitlik ve özgürlük için yanyana gelmiş topluluktur. Mesleki bilgi birikimini sermayenin değil, toplumun çıkarlarına hizmet etmek için kullanmanın araçlarını geliştirmeyi amaç edinmiştir. Bunu yaparken de meslektaş dayanışması hem meslek pratiğini gerçekleştirirken, hem omuz omuza mücadele eder ve dayanışırken bizleri hayatta tutacak olandır" denildi.
'PANDEMİ DÖNEMİNDE DOĞANAN VE EMEĞİN YAĞMALANMASI ARTARAK DEVAM ETTİ'
Öte yandan tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının Türkiye'de görüldüğü ilk günden bu yana kentlerin, doğanın, emeğin ve yaşamın yağmalanmasının önüne geçilemediği gibi artarak devam ettiğinin altı çizilen metinde "Bu süreçte önlemlerin plansız ve yetersiz bir şekilde alınması 'prematüre normalleşme' sınıf farklılıklarından oluşan kırılganlıkları derinleştirirken eşit, adil ve hakça yaşamanın ne kadar hayati olduğunu bir kez daha göstermiş oldu" ifadeleri kullanıldı.
'OKUMUŞ İNSAN EMEKÇİ HALKA SORUMLUDUR' DİYEREK YOLA ÇIKTIK...'
Metinde ayrıca Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi'nin kuruluşunun 10. yılında olduğu hatırlatılırken, "Toplumcu Meclis olarak üzerine düşünüp tartıştığımız, mücadele ettiğimiz ya da katkı sunmaya çalıştığımız konuları paylaşmak ve analizler, sorun tespitleri ile birlikte seçeneğimizi de ortaya koymak amacıyla bir yayın serisi hazırlamak istedik. 'Toplumcu Seçenek' başlığı ve farklı temalarla
işleyeceğimiz serimizin ilk sayısını da Pandemide Toplumcu Seçenek’e ayırdık. Toplumcu Meclis, yola 10 yıl önce, 'okumuş insan emekçi halka sorumludur' diyerek çıkmıştı. Yaşadığımız Covid-19
pandemisi 1. yılına yaklaşırken bu sorumluluğu pek çok boyutu ile daha derinden hissediyoruz" denildi.
Toplumcu Seçenek dergisinin dijital ortamda yayınlanan sayısına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Toplumcu Seçenek dergisi dijital ortamda yayınlandı✌
— Toplumcu Meclis (@toplumcumeclis) February 27, 2021
Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi yayın çalışma grubunun kolektif üretimi ile hazırlanmış, dostlarımızın katkısıyla üretilmiş olan dergimize linke tıklayarak ulaşabilirsiniz:
🔗 https://t.co/icMjonq0mP pic.twitter.com/9YYOOvlpH8