Sendikal hakları için direnen Bakırköy Belediyesi işçileri eylem yaptı

Sendikal hakları için direnen Bakırköy Belediyesi işçileri eylem yaptı

İki aya yakın süredir sendikal hakları için direnen Bakırköy Belediyesi emekçileri bir kez daha belediye önünde eylem yaptı.

İki aya yakın süredir, kendilerine uygulanan hak gaspları ve sendikal hakları için direnen Bakırköy Belediyesi emekçileri, belediye önünde eylem yaptı.

Eylemde söz alan işçiler, yasal haklarını dile getirirken uğradıkları hak gasplarını anlattı. İşçiler, belediye yetkililerinin, eyleme katılan işçi ve memur arkadaşlarının yerlerinin değiştirdiğini, iki işçi arkadaşlarını işten çıkardığını ve sendikal örgütlenmeye katkı sunduğu gerekçesiyle güvenlik müdürü arkadaşlarını ücretsiz izne gönderdiğini söyledi. Ayrıca, 400’e yakın çalışana kısa çalışma ödeneği uygulaması getirildiğini söyleyerek tepkilerini dile getirdi.

'Seçilmişlerin, seçimden önce ayrı seçimden sonra ise apayrı söylem içinde olduklarını' söyleyen TÜM BEL SEN 1 No'lu Şube Başkanı Adem Erdem ise, eylemde yaptığı açıklamada, yetkililerin sorunlar 'kulak tıkamaya' devam etmesi halinde, sorunun kitlesel hal alarak meydanlarda çözüleceğine dikkat çekti.

Emekten yana tavır alan herkesi dayanışmaya çağıran Erdem, AKP’li, CHP’li ve hatta MHP’li diğer belediyelerin sorumluluk alıp Toplu Sözleşmelerini bağıtlarken, Bakırköy Belediyesi’nin 4688 dayatması ile iş barışını kasıtlı olarak bozduğunu belirtti

'GELİRDE ADALETTEN BAHSETMEYİN'

Erdem, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Bakırköy Belediyesi’nin 2021 yılı bütçesinin 590 milyon 446 bin olarak kabul edildiği hepimizin malumudur. 2015’ten bugüne bütçesinde 2 katın üstünde bir artış gerçekleşen Bakırköy Belediyesi’nin çalışan sayısı 400’e yakın azalmış, buna rağmen memurların istediği 200 TL zam verilmemiştir. Buna karşılık işveren tarafı ortalama aylık 900 TL gelirlerimizde azalmayı dayatmaktadır.

Önceki eylemlerimizde belediye başkanının evinin kirasından bahsetmiş, ‘Aylığımızın 4 katı kiranız ödeniyor. Bu mu gelirde adalet?’ demiştik. Şimdi duyuyoruz ki meğer az demişiz!

Basından sizler de takip ediyorsunuz, 2 milyon dolarlık eve taşınmış sayın başkan. Yapılan bütçeleri, belediyenin işleyişini ve gelir gider dağılımının akademik eğitimini almış, yıllardır kurumlarda bu işi yapan çalışanlar olarak biliyoruz ki, sayın belediye başkanı 80 yıl çalışsa ancak bu değerdeki bir evi alabiliyor. Yok eğer kira ise emsalden aylık 69 bin TL ödemeye denk geliyor. Bir işçi arkadaşımızın maaşının 25 katına denk gelen bir tutardır bu kira bedeli. Kısacası sayın başkan; siz sosyal adaleti ağzınıza almayın! Gelirde adaletten ise hiç bahsetmeyin!

Geçtiğimiz Salı günü yapılan 2021 yılı bütçesini, biz belediye çalışanları olarak çok iyi biliyoruz demiştik. Bakırköy’deki deniz dolgu alanında yükselmiş olan rezidansları, Marmara Forum'u, sınırlarımız içindeki binlerce işletmeyi, 2016'da ihaleleri bile temelinden sonra yapılan göstermelik hizmet binalarını, en geç 12 ayda bitireceğim dediğiniz halde 2020’de ince işçiliği için ihaleye çıkarmayı düşündüğünüz, 700 günde biteceğini söylediğiniz hizmet binasını da, o binanın ince işçiliğini de ayrıntısına kadar biliyoruz demiştik, demeye de devam ediyoruz.

'BELEDİYE EMEKÇİLERİNİ KANDIRAMAZSINIZ'

Duyduk ki bunları söylediğimiz için rahatsız olmuşlar! Olsunlar! Daha çok olacaklar! Çünkü günlerce konuşsak anlatmaya yetmez. Halkı kandırmaya çalışabilirsiniz ama bilin ki biz belediye emekçilerini kandıramazsınız, kanmıyoruz.

Söz konusu yeni hizmet binasının kaba inşaatının da, belediye hizmet binalarının bakım onarım işlerinin de Atlas İnşaat Firması’na ihale ile verildiği basında da yer aldı. Kimdi Atlas İnşaat Firması? Binali Yıldırım’ın eş tarafından yakınları olarak bilinen yani Cumhur İttifakı taraflı olduğu düşünülen bir firma. Peki şimdi soruyoruz? Bir kez değil, birkaç kez Atlas İnşaat’a iş vermenizin sebebi, merkezi hükümete yani iktidara şirin mi görünme isteği mi? Bu durumdan parti genel merkezinin, il örgütünüzün, İBB Belediye Başkanınızın haberi var mı?

Belediye başkanı tarafından düzeltme beklediğimiz bir konumuz da var ki, özellikle yaş ortalaması yüksek olan Bakırköy halkına yanıt vermesini istiyoruz. Aramızda da 68 kuşağından büyüklerimiz var, bizlerde o süreci okumuş yurttaşlarız. Bu meydanda belediye başkanı Deniz’lerden bahsedip ne kadar ilerici devrimci olduğuna referans yapıyordu. Yine sosyal medyada Mayıslarda anmalar yapıyor hafızalarımızda sıcak unutmadık mesajı veriyordu. Bu sözleri sarf eden belediye başkanı geçtiğimiz hafta bu meydanda KESK Tüm Bel-Sen olarak hak arayışımızla ilgili sarf ettiği sözler bizleri hayretler içinde bıraktı. Belediye başkanı ağzından çıkan sözle utanmadı ama biz utandık o sözlerle. Neydi o sözler? 68 kuşağı Samsun'dan Ankara’ya 'Tam Bağımsız Türkiye İçin Mustafa Kemal Yürüyüşü' gerçekleştiriyordu. O günün yöneticileri bu yürüyüşü itibarsızlaştırmak için 'Yollar Yürümekle Aşınmaz' diyordu. Bu sözü söyleyenler bu devrimci gençlerin idamına evet diyenlerle aynı kişilerdi. Bundan yılar sonrada “Adalet Yürüyüşü”ne de benzer sözler söylendi. Bu gün Bakırköy Belediye Başkanı ağzından çıkan sözü geçmişte kimlerin kimler için söylediğini bilmeyecek kadar yakın siyasi tarihten uzak ve keşke bu sözü söyleyecek kadar yerini şaşırmış olmasaydı. Bu sözler karşısında sözde solda olduğunu düşündüğümüz belediye başkanı adına biz utandık. O utanmış mıdır merak ediyoruz? Deniz’lerin idamına evet diyenlerle benzeşmesinden dolayı sözlerini düzeltmesini, kendisine oy verenlerin duyarlılıklarına saygı göstermesini bekliyoruz."

TİP HEYETİ İŞÇİLERİN MÜCADELESİNE DESTEK VERDİ

Eylemde söz alan DİSK Genel-İş Sendikası İstanbul Avrupa Yakası 2. No'lu Şube Başkanı Adil Çiftçi ise, işçilerin bugüne kadar kandırılarak yarınlarına göz dikildiğini söyleyerek, “Kim mi geleceğimize göz dikiyor? Ankara'da hükümet, burada belediye” dedi.

Belediye işçilerinin 2 aya yakındır sürdürdükleri direnişe desteğe gelen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Bakırköy İlçe Başkanı Ahmet Oral ve partililer, işçilerin mücadelesinde yanlarında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini belirterek, “Yaşasın sınıf dayanışması" sloganı eşliğinde işçileri selamladı.