Sendika değiştirdikleri için işten atılan İpekiş Tekstil işçileri eylemde

Sendika değiştirdikleri için işten atılan İpekiş Tekstil işçileri eylemde

Sendikalaştıkları için işten atılan İpekiş Tekstil işçileri fabrikanın İstanbul’daki mağazası önünde açıklama yaptı: "16 yıldır performans düşüklüğü yoktu da sendika değiştirdiğimiz için mi oldu?"

Bursa'da İpekiş Tekstil’de örgütlü olan TEKSİF sendikasından istifa edip, Öz İplik İş sendikasına üye olan 9 işçinin işten çıkarılması üzerine başlayan eylemler sürerken sendikalardan karşılıklı açıklamalar geldi.

Geçtiğimiz günlerde TEKSİF Sendikası düzenlediği basın toplantısında süreçle ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Bugün de Öz İplik İş sendikası bir açıklama yaptı.

TEKSİF sendikasından istifa edip, Öz İplik İş sendikasına üye olan işçiler ise İpek İş fabrikasının İstanbul’da bulunan satış mağazası önünde bir açıklama gerçekleştirdi.

‘SENDİKA SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜNE SAYGI GÖSTERİN’

Evrensel’in haberine göre; Bursa’da faaliyet gösteren İpekiş Mencusat Türk A.Ş’de sendika değiştirdiği için dokuz işçinin performans düşüklüğü sebebiyle işten çıkarıldığı vurgulanan açıklamada, “Sendikaya üye olmak ve üyelikten ayrılmak anayasal haktır. Sendikalaşmayı engellemek suçtur. İşçiler burada sendikamıza üye olmak istiyor.  Anayasal haklarını kullanmak istiyor” denildi.

İpekiş işverenine çağrıda bulunulan açıklamada, çalışanların sendika seçme özgürlüğüne saygı gösterilmesi ve baskıcı tutumdan vazgeçilmesi istendi.

İŞÇİLER İPEKİŞ FABRİKASININ İSTANBUL’DAKİ MAĞAZASI ÖNÜNDE EYLEM YAPTI

Öz İplik İş sendikasına üye olan ve işten çıkarılan 9 işçi İpekiş Fabrikasının İstanbul’da bulunan mağazası önünde bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Zor günlerden geçtiğimiz pandemi koşullarında işten atılan işçilerin tekrar işlerine dönmelerini istiyoruz. Bu mücadelemiz işten atılan ve hangi sendikaya üye olduğuna bakılmaksızın emekçiler işlerini geri kazanana kadar devam edecektir” denildi.

‘HERKES, İŞÇİNİN SESİNE KULAK VERMEK, TERCİHİNE SAYGI DUYMAK ZORUNDA’

Öz İplik İş Genel Başkanı Rafi Ay ise yaptığı açıklamada, örgütlenme faaliyeti yürüttükleri işyerlerinde işverenin işçi ve sendika karşıtı hukuk dışı davranışlarına karşı emeği savunmaya ve örgütlenmeye devam edeceklerini söyledi.

İpekiş Mencusat Türk A.Ş’de hukuk dışı yollara gidildiğini söyleyen Ay, “Bizler emeğimizi yüce görürüz. Ekmeğimizin peşindeyiz. Hakça bölüşümün, onurumuzla çalışmanın peşindeyiz. Başka bir gayemiz de yoktur. Herkes, işçinin sesine kulak vermek, tercihine saygı duymak zorunda. Ekmeğimize de ekmek teknemize de sahip çıkarız ama hakkımızı da yedirmeyiz. Sendikal örgütlenme haktır, tercihi yapan da işçidir” dedi.

16 YILDIR PERFORMANS DÜŞÜKLÜĞÜ YOKTU ŞİMDİ Mİ OLDU?

Sendika değiştirdikleri için işten çıkarıldıklarını söyleyen işçiler ise, “İşten atılmamızın tek sebebi sendika değiştirmek. İpekiş yönetimi işten atılmamıza bir kılıf uydurmuş ve bu kılıfın adını da ‘Performans Düşüklüğü’ koymuş. 16 yıldır bu fabrikada çalışan ve şu an işten atıldığı için evine ekmek götüremeyen arkadaşlarımız var. On altı yıldır performans düşüklüğü yoktu da sendika değiştirdiği için mi performans düşüklüğü oldu” ifadelerini kullandı.