Şemdinli'de yangın: söndürüldü, soğutma yapılmayınca yeniden başladı

Şemdinli'de yangın: söndürüldü, soğutma yapılmayınca yeniden başladı

Şemdinli’de 17Ağustos’ta başlayan orman yangını söndürüldü ancak soğutma çalışmaları yapılamadığı için yangın bugün yeniden başladı. Dersim’in Hozat ilçesinde başlayan orman yangını ise devam ediyor.

Rudaw’ın haberine göre; Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde (Nêrkole -Yiğitler köyü) 17 Ağustos’ta çıkan orman yangını dün köylülerin ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin çalışması ile kontrol altına alındı.

Orman Genel Müdürlüğü, resmi hesabından yayınlanan mesajda, “Hakkari/Şemdinli’de çıkan örtü yangını kontrol altına alarak söndürdük. Bölgedeki soğutma çalışmalarımız devam ediyor” denildi.

Ancak yangın bölgesinde söndürme çalışmalarına katılan Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Şemdinli orman yangınında dün gece büyük bir alan kül oldu. Şuan itibarıyla yangın çoğunlukla kontrol altında. Ancak rüzgarın etkisiyle yer yer tekrar yanmaya başlıyor. Ekipler ve köylüler alanda. Soğutma çalışmaları şart” dedi.

Tekin dün de; bölgenin sarp olmasından dolayı itfaiye araçlarının çıkamadığını bu nedenle havadan müdahale edilmesi gerektiğini söylemişti.

Bir canlı yayına katılan Tekin, “Çok geniş bir alana yayıldı yangın. Kontrol altına alınmıştı ama rüzgarın etkisiyle yeniden başladı. Kuru otlar da yeniden tutuşturuyor.  Kısmi bir şekilde kontrol altına alındı ama soğutma çalışması olmayınca yeniden başlıyor. İtfaiyenin karadan müdahale etmesi çok zor. Yol yok. Bu nedenle havadan müdahale yapılması gerekir. Şu ana kadar buraya herhangi bir iş makinası ulaşmış değil” demişti.

Öte yandan, Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Kurukaymak köyünde bulunan Koçeri mezrasında yangın çıktı. Yerel kaynaklar, yetkililerin yangını söndürmek için bir müdahalede bulunmadığını söylerken, yangının yayıldığı belirtiliyor.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF); Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Kurukaymak köyü koçeri mezrasında ormanlık alanda yangın var” denildi.

Çok sayıda Twitter kullanıcısı da yangının devam ettiğine dair videolar paylaştı.

DAHA FAZLA