Selvi yazdı: Brunson Krizi Haftasonu Çözülüyor Mu?

Selvi yazdı: Brunson Krizi Haftasonu Çözülüyor Mu?

Brunson’ın tutukluluğuna itirazı ‘sondan bir önceki hamle’ olarak köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, ‘güvenilir’ kaynaklarının kendisine bu haftasonunu beklemesini söylediğini yazdı. Selvi ayrıca, Brunson’ın karşılığında ABD’de tutuklu Hakan Atilla’nın iadesini ve Halkbank soruşturmasının kapatılmasını istediğini ifade etti.

İleri Haber

İzmir'de, ev hapsinde tutulan ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'un avukatı İsmal Cem Halavurt, ev hapsi ile yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması için üst mahkemeye itirazda bulundu.

Konuyu bugünkü 'Brunson düğümü çözülüyor mu?' başlıklı köşe yazısına taşıyan yandaş Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, avukat Halayurt ile görüştüğünü yazdı.

Avukat ile yaptığı görüşme sonrası itiraz dilekçesini incelettiği hukukçuların, metin için “sondan bir önceki hamle” dediğini yazan Selvi, kaynaklarının, düğümün çözümü için kendisine bu haftasonunu işaret ettiğini belirtti.

Türkiye’nin Brunson’ın karşılığında Hakan Atilla ve Halkbank soruşturmasını garantiye alma çabasının olduğunu ifade eden Selvi, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Trump’a Brunson’ın hemen uçağa bindirilip gönderileceği gibi bir hava verdiğinden söz edildiğini öne sürdü.

İşte yazının ilgili kısımları:

"Halavurt’la görüştüm. Bir sağlık raporu sunup sunmadığını, bir kefalet ücreti yatırıp yatırmadığını sordum. Mahkeme, adli kontrol şartıyla serbest bırakırken sağlık gerekçesini ileri sürmüş. Ama Brunson’ın avukatı bir sağlık raporu sunmamış. “Kefalet ücreti yatırmadım. Ama mahkeme talep ederse yatırabilirim” dedi. Halavurt’un başvurusunu hukukçulara danıştım. “Siyasi iradenin de elini rahatlatabilecek, Türkiye’de bağımsız yargının olduğunu gösterecek bir başvuru metni” yorumunu yapanlar oldu;  “Sondan bir önceki hamle” diyenler de çıktı. Sanki bu kez olmazsa bir sonraki başvuruda olacak görüşündeydiler. Ama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Brunson’ın durumunda bir değişiklik yok” dedi. Ama güvenilir bir kaynak, haftasonuna bakmamı işaret etti.

‘TÜRKİYE, BRUNSON KARŞILIĞINDA HALKBANK SORUŞTURMASINI KAPATILMASINI İSTİYOR’

Brunson’ın avukatının başvurusundan önce bir gelişme yaşandı. ABD Büyükelçimiz Serdar Kılıç, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton’la görüştü. Diplomatik kaynaklar, Bolton’ın Brunson bırakılana kadar herhangi bir konuda uzlaşmayı konuşmayacaklarını söylediğini ifade ediyor. Trump da ön şartsız olarak Brunson’ın ABD’ye geldiğini görmek istediğini ifade etmişti.

Türkiye, Halkbank eski genel müdür yardımcısı Hakan Atilla’nın Türkiye’ye iadesi ve Halkbank soruşturmasının kapatılmasını talep ediyor.”

‘ARKA PLANDA BİR ŞEYLER YÜRÜYOR’

“Brunson krizinin çözümüne dair beklentileri yükseltmek doğru değil. Ama arka planda bir şeyler yürüyor. Çözüme uzak bir noktada değiliz. Brunson’ın serbest bırakılmasının önündeki en önemli engel Trump’ın tutumu.

Bu arada Brunson olayının perde arkasında bir iletişim krizinin yaşandığına dair söylentiler de dolaşmıyor değil. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun, Brunson konusundaki tavrı fazlasıyla iyimser bir şekilde yansıttığı konuşuluyor. Trump’a, Brunson’ın hemen uçağa bindirilip gönderileceği gibi bir hava verdiğinden söz ediliyor. Pompeo Dışişleri’ne CIA başkanlığından gelmiş bir isim. Böyle bir hata yapar mı bilmiyorum.”

HAKAN ATİLLA KİMDİR? ABD’DEKİ HALKBANK SORUŞTURMASI NEDİR?

ABD’de hüküm giyen Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, 27 Mart 2017’de New York JFK Havalimanında gözaltına alınmış, İran asıllı iş adamı Reza Zarrab ile birlikte “İran’a yönelik yaptırımları delme”, “Kara para aklama”, “dolandırıcılık”, “bankacılık sahtekarlığı”, “rüşvet ve yolsuzluk” suçlamasıyla yargılanmıştı. Davada Zarrab itirafçı olmuş, Atilla ise açılan davanın tek sanığı olarak yargılanmıştı.

Jüri, Atilla'yı hakkındaki 6 suçlamanın 5'inden suçlu bulmuş, "kara para aklama" suçlamasından ise masum olduğuna karar vermişti.

ABD’de 19 Mart 2016’da tutuklanan iş adamı Zarrab, yargılanmasına kısa bir süre kala 26 Ekim 2017’da hakkındaki suçlamaları kabul etmiş ve savcılıkla işbirliğine gitmişti.
ABD Mahkemesi Atilla hakkında 32 ay hapis cezası vermiş, Atilla’nın hapiste geçirdiği 14 ayı da 32 aylık cezadan düşülmesini kararlaştırmıştı.