Selvi: Brunson Krizinde Yeni Adımlar Atılıyor

Selvi: Brunson Krizinde Yeni Adımlar Atılıyor

Hürriyet yazarı Selvi, rahip Brunson krizinde yeni bir adımın atılacağını yazdı. Selvi, Brunson’la ilgili atılacak adımda Mehmet Altan kararında olduğu gibi bir yöntem izleneceğini ifade etti.

İleri Haber

AKP iktidarına ve Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen yandaş Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, ABD ile krize neden olan İzmir’de tutuklu rahip ABD’li rahip Andrew Creig Brunson davasına ilişkin yeni adımlar atılacağını yazdı.

Üst mahkeme tarafından adli kontrol şartının kaldırılması talebi reddedilen Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt’un, “Üst mahkemenin ret kararı tebliğ edildikten sonra Anayasa Mahkemesi’ne müracaat edeceğiz. Bunun için hazırlıklar yapıyoruz” dediğini aktaran Selvi, Brunson’la ilgili başvuruda Mehmet Altan kararındaki gibi bir yöntemin izleneceğini kaydetti.

AYM Mehmet Altan’ın “kişi güvenliği ve hürriyeti hakkı ile ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine” karar vermişti. Selvi’nin aktardığına göre Brunson’ın avukatı Halavurt’un Brunson için AYM’ye ‘kişi güvenliği ve hürriyeti hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlali’ kapsamında bireysel başvuruda bulunacağını aktardı.

Selvi, Brunson sürecinde izlenecek yöntem ve adımları şöyle yazdı:

“Anayasa Mahkemesi’nin de olumsuz karar vermesi durumunda Brunson davası AİHM’ye taşınacak. Avukat İsmail Cem Halavurt, “AİHM’ye gitmek için iç hukuk yollarının tüketilmesi gerekiyor. Anayasa Mahkemesi’nden umutluyuz ama orada da reddedilirse tereddütsüz AİHM’ye gideceğiz” dedi.

Normal süreçte Brunson davası 12 Ekim’de görülecek. Tabi o zamana kadar piyasaların nefesi yeterse...Bu sırada Anayasa Mahkemesi’ndeki süreç nasıl ilerler, hızlı hareket edilip Türkiye’nin ayağındaki Brunson düğümü çözülür mü ondan emin değilim.

Trump’ın Türkiye’yi tehdit etmeye devam ettiği; Erdoğan’ın, “Oyunu gördüm, meydan okuyorum.” diye karşılık verdiği bir ortamda İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bir hüküm vermesi ya da Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kapsamında kapıyı açması İskender’in kılıcı gibi düğümü çözer.”