Selvi: AB ile İlişkiler İçin Evin İçini Düzeltmemiz Gerekiyor

Selvi: AB ile İlişkiler İçin Evin İçini Düzeltmemiz Gerekiyor

Yandaş yazar Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında AB ile ilişkilerin düzeltilmesi için Reform Eylem Grubu'nun gündeminde olduğunu öne sürdüğü maddeleri yazdı.

İleri Haber

Yandaş Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, "AB ile ilişkilerde yeni adımlar geliyor" başlıklı yazısında Türkiye'de Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin son üç yıldır buzdolabına kaldırılmış olduğunu ve üç yılın ardından Reform Eylem Grubu'nun tekrar toplanacağını söyledi. Selvi, Reform Eylem Grubu'nun gündeminde olduğunu iddia ettiği maddeleri sıraladı.

'AB İLE İLİŞKİLERDE DİBE VURULDU'

AB ile ilişkilerde dibe vurulduğunu söyleyen Selvi, AB ile yeniden ilişkilerin geliştirilmesi sürecinde ABD'nin Türkiye'ye dönük yaptırımlarının da etkili olduğunu dile getirdi. Abdulkadir Selvi, Ankara'da AB mesaisinin başladığını iddia ederek Reform Eylem Grubu'nun gündeminde olduğunu öne sürdüğü maddeleri ise şu şekilde sıraladı:

İKLİM DEĞİŞİMİ

- Öncelik, Türkiye'yi Avrupa Konseyi'nin denetiminden çıkaracak iklimi hazırlamak olacak.

- Öncelik "Yargı ve Temel Haklar" başlıklı 23. fasıl ile "Adalet, Özgürlük ve Güvenlik" başlıklı 24. fasılların açılmasını sağlamak. Bu fasıllarda atılacak adımlar, Türkiye'nin demokratikleşmesine olumlu katkı sağlayacak.

'ELEŞTİRİLER AĞIRLIKLI OLARAK YARGI KONUSUNDA'

- Yargı Reformu Stratejisi'nin güncellenmesi. Türkiye'ye yönelik eleştiriler ağırlıklı olarak yargı konusunda geldiği için 'Yargı Reformu Stratejisi'nin güncellenmesi bunun önünü kesmeye yarayacak.

YOLSUZLUK VE RÜŞVETLE MÜCADELE

- Vize serbestisinde kalan kriterler gündemde olacak. Kişisel verilerin korunması, yolsuzluk ve rüşvetle mücadele, Europol ile ilişkilerin güçlendirilmesi gibi. Terörle mücadele kriteri ise son ana bırakılabilir. Ankara 1.5-2 yılı reformlar ve AB ile ilişkileri geliştirme dönemi olarak görüyor. Önümüzdeki dönemde Almanya, Hollanda, Fransa ve Avusturya ile ilişkilerin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu ülkelerden de olumlu yönde sinyaller var.

'EVİN İÇİNİ DÜZELTMEMİZ GEREKİYOR'

"Tabii bunun için bizim de evin içini düzeltmemiz gerekiyor" diyen yandaş yazar Selvi, sözlerini "AB ile ilişkilerde sembol haline gelen Osman Kavala, CHP milletvekili Enis Berberoğlu ve bazı belediye başkanlarının tutuksuz yargılanmasının yolunun açılması elimizin güçlenmesine yol açacak" şeklinde sonlandırdı.