'Elbet bu iktidar da değişecek, krala yaslanmayın düşersiniz'

'Elbet bu iktidar da değişecek, krala yaslanmayın düşersiniz'

HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın duruşması bugün Sincan Cezaevi Adliyesi'nde görüldü. Demirtaş'ın kendisinin tutuklu değil, siyasi rehine olduğunu söylediği duruşma yarın devam edecek.

İleri Haber

HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı dava bugün saat  Ankara Sincan Cezaevi Adliyesi'nde görüldü. Duruşmanın görüleceği Sincan Cezaevi Kampüsü'ne bir kilometre kala yolu kapatan polis, duruşmayı izlemeye gelen ve aralarında yurtdışından katılan heyetin de bulunduğu kimsenin geçişine izin vermedi. Bugün sona eren duruşma yarın devam edecek.

DEMİRTAŞ, SAVUNMASINA LEYLA GÜVEN'İ SELAMLAYARAK BAŞLADI

Demirtaş'ın savunması başladı. Demirtaş, Açlık grevindeki Leyla Güven'i selamlayarak başladığı savunmasının girişini Kürtçe yaptı. Mahkemenin tarafsızlığı ve kendisinin bir tutuklu değil siyasi rehine olarak içeride tutulduğunu ifade eden Demirtaş şunları söyledi:

"Beni sahte bir twitter hesabından atılan twitlere dayanarak, bugün 'cemaat' üyesi olmakla suçlanan kişiler tarafından hazırlanan bir iddianameyle tutukladınız."

"Tutukluluğun devamına karar verirken 'dijital deliler var' dediniz. Hangi deliller? Sahte gizli tanık, sahte dinleme, olmayan ses kayıtları, olmayan telefon görüşmeleri. Tarafsızlığınızı ve güvenilirliğinizi yitirdiniz."

'İHLALLER ÇOK AÇIK'

"İhlaller çok açık, 'AİHM'den etkili bir karar çıkacak, önlem alalım' diyen hükümetin Demirtaş masası, bir formül buldu: İstanbul'daki mahkemeden ceza çıkarttılar."

"Tüm ısrarlarımıza rağmen İstanbul'da ceza çıkarılan dosyamla şu an yargılandığım ana davamı birleştirmediniz. Yüksek yerlerden fısıldanan her ne idiyse. Denildi ki, 'Demirtaş'ın o dosyasına kimse karışmasın. O dosya, hükümetin siyasi operasyon dosyasıdır.' Beni ilk tutuklatan savcı, 'Bu dosya çok uyduruk, bundan bir şey çıkmaz' diye birleştirmemişti."

'BEN BURADA SİYASİ REHİNEYİM'

"Sizden hiç tahliye talep etmedim. Şimdi de etmiyorum. Burada 90 yaşıma gelsem, ağzımda diş kalmasa da yine sizden tahliye talep etmeyeceğim. Siz beni kendi iradenizle tutuklamadınız ki tahliye edebilesiniz. Ben burada tutuklu değilim, bir siyasi rehineyim. Ben bir siyasi rehineyim ve siyasi rehineler tahliye talep etmezler."

'BARİ GEREKÇELERİNİZİ FARKLI YAZSAYDINIZ'

AİHM kararına dair de konuşan Demirtaş, tahliye taleplerinin reddedilme gerekçesiyle hükümetin gerekçelerinin aynı olduğunu ifade etti. "Bari gerekçelerinizi farklı yazsaydınız" diyen Demirtaş şöyle devam etti:

"AİHM'in kararından sonra tahliye talep ettik, siz hükümetin tavrını görmeyi beklediniz. Tahliye talebini reddettiğiniz gerekçe AKP'nin hazırlamış olduğu AİHM kararı raporuyla aynı. Bari gerekçelerinizi farklı yazsaydınız, daha saygın olurdu."

'BU KADAR HUKUK BİLGİNİZ VARDIR HERALDE SAYIN HAKİM'

"Adalet Bakanlığı'na 'biz bu AİHM kararını ne yapalım' diye sormuşsunuz. Adalet Bakanlığı kim? Benim AİHM’de karşı tarafım. 'AİHM kararı ne zaman kesinleşmiş?' Bu kadar hukuk bilginiz vardır herhalde sayın hakim.

"Adalet Bakanlığı AİHM yargılamasında karşı taraftır. Siz dosyadaki tarafa 'ne diyorsunuz uygulayalım mı bu kararı' dediniz. AİHM kararlarının nasıl uygulanacağını bilmiyorsanız nasıl hakim oldunuz?"

MAHKEME HEYETİNE: AKP'YE AÇIK DESTEK SUNUYORSUNUZ

"24 Haziran seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olmama rağmen tahliye talebimi reddettiniz. AKP seçimi kazansın diye beni içeride tuttunuz. Bir hücrede seçim çalışması yürüttüm ve buna siz sebep oldunuz. Ben içeride olduğum için AKP seçimleri kazandı. Heyet olarak tutukluluğun devamı kararlarınızla AKP’ye açık destek sundunuz."

'AKP'Lİ ESKİ AVUKAT HAKİM OLDUKTAN SONRA JET HIZIYLA İSTİNAF HAKİMİ OLDU'

İstanbul İstinaf Mahkemesi bütün dünyanın gözü önünde hiç utanmadan usule, yasaya, her şeye aykırı olan bu kararı onadı. Karar veren hakimlerden biri de AKP’li eski avukat. Hakim olduktan sonra jet hızıyla istinaf hakimi oldu. Ne hoş tesadüf.

'KRALA YASLANAN DÜŞER'

Demirtaş,mahkeme heyetine yönelik "Elbet bir gün bu iktidar değişecek, bu siyasi kumpaslar da ortaya çıkacak. Sizin neler yaptığınız da o zaman ortaya çıkacak" dedi.

"Krala yaslanan düşer dedim, tekrarlıyorum" diyen Demirtaş "Bu dünya Sultan Süleyman'a kalmadı, Erdoğan'a mı kalacak" diyerek savunmasına devam etti.

'MAHKUMİYET SÜREM 2023 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNE TEKABÜL EDİYOR'

"İstanbul'daki mahkemenin verdiği 4 yıl 8 ay mahkumiyet süresi neye tekabül ediyor biliyor musunuz? 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine. Benim niyetim yok 2023 için, fakat böyle hesap edilmiş. İnce bir mühendislik hesabı."

Demirtaş mahkeme heyetinden tahliyesine ilişkin şerh düşen ve de AİHM kararının uygulanmasına karşı kararda imzası bulunan heyet üyesi hariç mahkeme başkanı ve diğer üyenin dosyadan çekilmesi ya da reddi hakimin kabulü talebinde bulunarak şunları söyledi:

'HÜCREMDEN SİYASET YAPMAYA DEVAM EDİYORUM'

"Reddi hakim talebimi kabul etseniz, davamdan çekilseniz ve yerinize yeni bir heyet atansa da adımız gibi eminiz ki karar neyse aynı çıkacak. Karar verilmiş: 'Demirtaş içeride kalacak.' Bakalım. Kim içeride, kim dışarıda zaman gösterecek. Ben siyasetçiyim, hücremden siyaset yapmaya devam ediyorum. Partimin desteği de yanımda olarak."

Duruşmaya saat 14.00'a kadar ara verildi.

'BURADAKİ EN ÖZGÜR KİŞİ KONUŞMASINI YAPTI'

Verilan aranın ardından avukatların beyanlarına geçildi. Avukatlar, Demirtaş'ın mahkeme heyetinden tahliyesine ilişkin şerh düşen heyet üyesi hariç mahkeme başkanı ve diğer üyenin dosyadan çekilmesi ya da reddi hakimin kabulü talebine ilişkin gerekçelerini açıkladı.

Söz alan avukat Mehmed Emin Aktar, "Buradaki en özgür kişi sabah konuşmasını yaptı, ben muhtemelen onun kadar özgür konuşamayacağım" dedi.

'AİHM KARARI İZNE VE ONAYA MUHTAÇ DEĞİLDİR'

Aktar'ın ardından konuşan avukat Aydın Erdoğan, "AHİM Kararının uygulanması hiçbir izne ve onaya muhtaç değildir. Yargı kararının mahiyeti ve vasfı kesindir, yargı organları verdikleri kararlarla hatırlanır" dedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı avukat Cihan Aydın ise 'Yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesinin olmadığı yerde doğru ve adil bir karar verilmesi mümkün değildir. Biz sizin bu ret kararını vermenizin güç olduğunu biliyoruz, ancak buna bir son verilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Bir diğer Avukat Benan Molu da, AHİM'in kararının reddedilmesi kapsamında reddi hakim gerekçelerini açıkladı. Molu, "AHİM kararı, resmi sitesinde yayınlanmasından itibaren bağlayıcıdır. Derhal Tahliye kararı uygulanmamış, usulsüzce tutukluluğa devam kararı verilerek ihlale devam edilmiştir” dedi.

MAHKEME MİLLETVEKİLLERİNİ DIŞARI ÇIKARMAYA ÇALIŞTI

Mahkeme Başkanı HDP milletvekili Ayşe Acar Başaran’ı ‘duruşma düzenini bozmak’ gerekçesiyle duruşma salonundan çıkarmak istedi. Bu duruma tepki göstererek, böyle bir durumun olmadığını söyleyen milletvekilleri dışarı çıkma kararını uygulamadı.

Milletvekillerinin dışarı çıkmayı reddetmesi üzerine Mahkeme Başkanı 10 dakika ara verdi.

'KARARI BİR KİŞİ VERİYOR'

Verilen aranın ardından Avukat Ramazan Demir söz aldı.

Demir, "AHİM'in 18. Maddeden ihlâl kararı siz yargıçlar ve Türkiye tarihi için kara bir lekedir. Verilen karar bu mahkemenin bu davaya bakamayacağını gösterir. Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda tutuklanan ve tutukluluğu devam Demirtaş, sizin aracılığınızla iktidar tarafından siyasi rehine olarak alınmıştır. Siz, bağımsız bir mahkeme değilsiniz, kararı veren de siz değilsiniz, bir kişidir” dedi.

DURUŞMA YARIN DEVAM EDECEK

Mahkeme heyeti, avukatların beyanlarının ardından Selahattin Demirtaş ve avukatların ‘hakimin reddi’ talebini reddetti.

Duruşmaya yarın devam edilecek.