'Şeker kıtlığı' alarmı: Özelleştirilen şeker fabrikaları zam için stok mu yapıyor?

'Şeker kıtlığı' alarmı: Özelleştirilen şeker fabrikaları zam için stok mu yapıyor?

Tanrıkulu, şeker fabrikalarının tümünün özelleştirildiğini hatırlatarak, bugünlerde vatandaşların şekere ulaşımda sıkıntı çektiğini söyledi.

İleri Haber

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, raflarda şeker bulunamaması ve “şekere fahiş zam” söylentileriyle ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye “Gizli zam beklentisi ile şekerin stoklanması akabinde Türkiye’de 2021 yılında vatandaşın şeker kuyruklarında beklemesinin önüne nasıl geçilecektir?” diye sordu.

Yurttaşlar toz ve küp şekere ulaşımda sıkıntı yaşıyor. Market raflarında bulunmayan şeker ile ilgili zincir marketlerden yapılan açıklamada, üreticiden kaynaklı fiyatın çok pahalı olduğu için alınamadığı belirtilirken, şekere fahiş zamların geleceği söyleniyor.

Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, şeker fabrikalarının tümünün özelleştirildiğini hatırlatarak, bugünlerde vatandaşların şekere ulaşımda sıkıntı çektiğini söyledi.

‘FABRİKALAR ŞEKER STOKLUYOR’ İDDİASI

Bu fabrikaların zam beklentisiyle şeker stokladığına yönelik iddialar olduğunu belirten Tanrıkulu,  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

1. Türkiye genelinde vatandaşların toz ve küp şekere erişimde büyük sıkıntı yaşadığı ifade edilirken, şekere yaklaşık yüzde 50’nin üzerinde zam yapılacağı ve şekerin stoklandığı iddiaları doğru mudur?

2. İddialar doğru ise, Bakanlığınızca zam beklentisine karşı stoklamanın önüne geçilmesi amacıyla ne tür etkili ve somut önlemler alınacaktır?

3. Türkiye genelinde 2021 yılı itibariyle şeker pancarı üretimi toplamı ne kadardır?

4. Gizli zam beklentisi ile şekerin stoklanması akabinde Türkiye’de 2021 yılında vatandaşın şeker kuyruklarında beklemesinin önüne nasıl geçilecektir?

5. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’nin kendi stoklarında ne kadar şeker bulunmaktadır?

6. Bahse konu stokların piyasada yükselen/yükselecek şeker fiyatlarını düşürmek için piyasaya arzı yönünde bir hazırlık var mıdır?