Şehirler arası seyahatte gerekli olacak HES kodu kullanıma açıldı

Şehirler arası seyahatte gerekli olacak HES kodu kullanıma açıldı

Sağlık Bakanı Koca’nın duyurduğu HES kodu kullanıma açıldı. Şehirler arası seyahatte gerekli olacak kod “Hayat Eve Sığar” uygulamasından temin edilebilecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dünkü açıklamasında bahsettiği şehirler arası seyahatte kullanılacak ve kişilere özel olacak “HES” kodu "Hayat Eve Sığar" uygulamasına eklenip uygulamaya açıldı. Buna göre, iç hatlar uçuşlarında yolcuların kabulünün bu kod ile yapılacağı belirtildi.

KOD KULLANILARAK SEYAHAT EDİLECEK

Şehirlerarası seyahatlerde, işyerlerinde ve bireysel iletişim gerektiren tüm kamusal mekanlarda kullanılmaya başlanacak olan HES Kodu uygulaması ile yurttaşların kontrollü sosyal hayatta güvenliği en üst düzeyde sağlanacağı belirtildi.

Bakan Koca, “Bu uygulamaya öncelikle, şehirler arası ulaşımda geçiyoruz. Tüm ulaşım süreçlerinde Hayat Eve Sığar mobil uygulaması üzerinden HES Kodu oluşturulabileceği gibi, kısa mesaj yoluyla da HES Kodu alınabilecek. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz. Seyahatlerde sağlık durumlarının kontrolünü ilgili seyahat firması tarafından sağlanacak ve buna göre tedbir alınacak. Eğer bir yolcuya virüs bulaştığı tespit edilirse yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacak. Böylece seyahatlerde tüm yolcuların en üst düzeyde güvenliği sağlanmaya çalışılacak.” dedi.

HES KODU NASIL ALINIR?

“Hayat Eve Sığar” uygulaması üzerinden HES kodu oluşturabilecek. İkinci bir yol olarak ise kısa mesaj devreye giriyor. Uygulama kullanıcısı olmayanlar, HES yazıp boşluk bırakarak sırasıyla T.C. kimlik numarası, kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresini gün sayısı olarak yazmaları ve 2023’e kısa mesaj atmaları halinde HES Kodları telefonlarına kısa mesaj olarak iletilecek.