Sedat Peker'in videoları dünya basınında: 'Bir mafya babasının online itirafları Erdoğan'ın hükümetini sarsıyor'

Sedat Peker'in videoları dünya basınında: 'Bir mafya babasının online itirafları Erdoğan'ın hükümetini sarsıyor'

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in videoları dünya basınında da geniş yer buldu. Washington Post'ta yer alan makalede “Bir mafya babasının online itirafları Erdoğan'ın hükümetini sarsıyor. Türkiye donakaldı” başlığına yer verildi.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in sosyal medya hesapları üzerinden yayınladığı videolar Türkiye gündemini belirlemeye devam ederken, iddialara dünya basını da geniş yer veriyor.

Guardian'dan Bethan McKernan konuyla ilgili haberinde, Müslüman dünyasında saray entrikaları ve yeraltı dünyasının hikayeleriyle dolu dizilerin popüler olduğunu belirtmesinin ardından, Peker'in videolarını kastederek "Ancak bu yılın sürpriz hiti kurgu değil" diye yazdı.

Haberde videoların, pazartesi günü kaldırılıncaya kadar, IMBb'de dünyanın en çok rating alan televizyon şovu olduğunun altı çizildi.

'PEKER'İN VİDEOLARI YIKICI'

Guardian'da yer alan haberde, ekonomik sıkıntılar ve pandemi yönetimine yönelik eleştiriler nedeniyle anketlerde gerileyen Erdoğan için Peker'in videolarının "yıkıcı" etkisi olduğu ifade edildi.

Haberde Peker'in iddialarının, "Türkler'in müesses nizamla organize suç örgütleri arasındaki ilişkinin öteden beri süre gelmenin yanında, son yıllarda serpildiği konusundaki şüphelerini" destekler nitelikte olduğu belirtildi.

“Mafya liderinin iddiaları, düzen ile suç örgütleri arasındaki ilişkinin sadece devam etmekle kalmayıp son yıllarda geliştiğine dair şüpheleri güçlendirdiği için bu kadar etkili oldu” denilen haberde, “Türkiye'nin siyasi ittifakları 2016 darbe girişiminin ardından değişime uğradı: Erdoğan'ın koalisyon içinde olduğu aşırı sağcı Milliyetçi Hareket partisi (MHP); suçlularla belgelenmiş bağlantılara sahip” ifadeleri kullanılıyor.

'ERDOĞAN'IN HÜKÜMETİNİ SARSIYOR'

ABD’de New York Times'ın ardından Washington Post da Peker'in iddialarının ele alındığı bir analiz yayımladı. Kareem Fahim imzalı makalede, “Bir mafya babasının online itirafları Erdoğan'ın hükümetini sarsıyor. Türkiye donakaldı” başlığı kullanıldı.

Makalede, "Peker'in iddialarını bu kadar zarar verici hale getiren şeylerden biri, güçlü isimler adına suç eylemleri gerçekleştirmekte kendisinin de oynadığını söylediği role dair itirafları" denildi; "Peker'in sebepleri ne olursa olsun, hükümetin suçlamalarından kaçınması giderek zorlaşıyor" ifadeleri kullanıldı.

"İddialar, popülaritesi ekonomik gerileme ve korona virüsü pandemisinin ortasında azalan cumhurbaşkanının sıkıntılarını katlamış durumda" diyen Washington Post, "Bu kriz bitmekten uzak görünüyor: Yedi video yayınlamış olan Peker, beş tane daha paylaşacağını söylüyor" diye yazdı.