Sedat Peker'in paylaştığı belgedeki ikinci isim... Hidayet Uysal'ın dikkat çeken atamaları

Sedat Peker'in paylaştığı belgedeki ikinci isim... Hidayet Uysal'ın dikkat çeken atamaları

Suç örgütülü lideri Sedat Peker'in paylaştığı 'FETÖ' soruşturması belgesinde ismi bulunan Hidayet Uysal'ın, soruşturma sonrası da atama aldığı ve geçmişte dikkat çeken bir ataması olduğu ortaya çıktı.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in iktidar mensupları ve iktidara yakın kişilerin yasa dışı işlere bulaştığına yönelik iddialarının arasında pek de dikkat edilmeyen isimlerden Hidayet Uysal’ın, geçmişte şüphe uyandıran bir Koruma Kurulu ataması bulunurken, Peker’in paylaştığı belgedeki tarihten bir buçuk ay sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdür Yardımcılığına atanmış olması dikkat çekti.

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in özellikle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve iktidara yakın kişilerin yasa dışı işlere girdiğine yönelik iddialarını dile getirdiği videolar yayınlanmaya devam ederken, yeni isimler de ortaya atılmaya devam ediyor.

Sedat Peker tarafından dün (23 Mayıs) Twitter’dan paylaşılan bir belgede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında Bakanlıktan bilgi istenildiği görülmüştü. Peker bu soruşturmanın, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın babası Sadık Albayrak tarafından kapatıldığını iddia etmişti.

O belgede Kayapınar dışında bir isim daha vardı. O isim ise Hidayet Uysal’dı. Başsavcılık, Uysal hakkında da Bakanlıktan bilgi istemişti.

2006’DA ŞÜPHELİ ATAMA

‘FETÖ’ soruşturmasında adı geçen Hidayet Uysal, Bayındırlık Bakanlığı Teknik Araştırma Uygulama Genel Müdürlüğü İmar Planlama Daire Başkanı olduğu 2006 yılında Kültür Bakanlığı 3 No’lu Koruma Kurulu'na atanmıştı. İlk bakışta dikkat çekmeyen bu atamanın ayrıntılarına bakıldığında ise pek de normal olmadığı göze çarpıyordu.
Dönemin Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşit el Makdum’un şirketi Properties International’ın Karayolları 17. Bölge'nin İstanbul Zincirlikuyu'da bulunan 87 dönümlük arazisine yapılması düşünülen 650 metre yüksekliğindeki ikiz kuleler (200 katlı Bosphorus Tower) için inşaat yoğunluğunu 3 emsale çıkarma önerisi kurul tarafından, “Boğaziçi öngörünüm alanını bozar” denilerek reddedilmişti.

İşte bu projeyi Kurul’a getiren kişi Hidayet Uysal’dı. Uysal, Kurul'a, karayolları arazisi için önce konut projesi getirdi. Ardından turizm ve kongre merkezi, son olarak da dikey yapılaşmaya müsait inşaat alanı emsalini 1'den 3'e çıkarmayı teklif etti. Kurul bu projeleri reddetti.

Ardından Kurul’un 5 olan üye sayısı 7’ye çıkarıldı. Kurul’a İstanbul dışından olmasına rağmen, Ankara’dan Hidayet Uysal atandı. Yani Uysal, projesinin reddedildiği Kurul’a bu defa üye olarak atanmış oldu.

BELGEDEKİ TARİHTEN 1 BUÇUK AY SONRA YENİ ATAMA

Peker’in paylaştığı belgedeki tarihte, yani 14 Mayıs 2019’da fiilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar’ın yardımcısı olarak görev yapan Uysal, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla 26 Haziran 2019’da bu göre resmen atandı. Yani Peker’in yayınladığı belgedeki tarihten 1 buçuk ay sonra Uysal’ın ataması yapılmış oldu.

Uysal daha sonra da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Yardımcılığı görevine atandı.