Seçimler bitti, AKP'de bölünme başladı

Seçimler bitti, AKP'de bölünme başladı

Seçim sürecinin tamamlanmasıyla birlikte AKP içerisindeki tartışmalar hız kazandı. İstifalar artarken, yeni parti iddiaları güç kazandı.

31 Mart seçim sürecinin, yenilenen İstanbul seçimleriyle tamamlanmasıyla birlikte AKP içerisindeki tartışmalar hız kazandı. AKP içerisinde istifalar artarken, yeni parti iddiaları ise gündeme daha sık gelmeye başladı.

İLK İSTİFA

İzmir'de Güzelbahçe Belediye Başkan Aday Adayı ve eski İlçe Başkanı Cem Kavur, İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun zaferiyle sonlanan seçimlerin ardından, dikkat çeken bir açıklama yaparak AKP'den istifa etti. 

Kavur açıklamasında, "Daha fazla susmamak için AK Parti’den istifa edip. Siyaseti bırakıyorum. Dava adamlığı ile girdiğim siyasi zeminde gördüm ki şehrimizdeki temsil makamında olanlarda ne yazık ki dava adamlığı kalmamış. Davanın adamı olmaktansa birilerinin adamı olanlar bize yön çizmeye kalkıyor. Bu kadrolar ile daha fazla siyaset yapmanın mümkün olmadığını gördüğümden AK Parti de siyaseti bırakma kararı aldım..." ifadelerine yer verdi.

YENİ PARTİ(LER)

Ancak son günlerde gittikçe artan yeni parti kulisleri ise AKP içerisindeki kırılmanın en önemli ifadelerinden biri haline geldi. 

İmamoğlu'nun seçimi rekor farkla kazanmasının ardından Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun kuracağı ifade edilen iki yeni partiye AKP'den 80 civarında vekilin katılacağı iddia edildi.

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yakınlığıyla bilinen Yeniçağ yazarı Ahmet Takan bugün yayımlanan "AKP'li muhaliflerin sabrı taştı... " başlıklı yazısında İstanbul seçimini İmamoğlu'nun kazanmasının ardından Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu iki ayrı partiye toplam 80 civarında AKP'li vekilin geçeceğini yazdı.

İşte Takan'ın yazısının ilgili bölümü:

"AKP iç muhalefetinde son durum ne?.. AKP'de milletvekilliği de yapan ve Ahmet Davutoğlu'na yakınlığıyla bilinen Selçuk Özdağ, vakit kaybetmeden İstanbul seçimlerinde ağır yenilgi alan AKP'yi eleştirdi. Özdağ, "Bu seçimin sonuçları İstanbul ile sınırlı kalmayacaktır. Başka siyasi yansımaları da olacaktır" dedi. Özdağ, seçim sonuçlarına göre İstanbul'dan sonra AKP'nin düşüşünün diğer illerde de devam edeceğini belirterek, Ahmet Davutoğlu'nun sloganı olan "ya yeni hal, ya yeni hal" sözlerini kullandı. Özdağ'ın sosyal medyada yaptığı paylaşımlar, "Davutoğlu'nun kararlılığının teyidi" olarak yorumlandı. Ali Babacan'ın Ankara'da geçen Cumartesi günü katıldığı bir düğünde, "Önümüzdeki hafta yoğun istişarelere başlayacağız" değerlendirmesi AKP kulislerinde yeni yorumlara yol açtı. İddialar şöyle; "Ahmet Davutoğlu parti kurarsa en az 30-35, Ali Babacan parti kurarsa 40-45 civarında milletvekili AKP'den kopar". Babacancılar, "Eğer Ali bey bir parti kurmazsa, hepimiz Davutoğlu'nun peşine gideriz diyorlar. Anlayacağınız, 23 Haziran'ın ardından 80 civarında milletvekilinin AKP ile yolları ayırabileceği konuşuluyor..."

DAVUTOĞLU 30 HAZİRAN'DA AÇIKLIYOR

Sözcü'den Veli Toprak ise, Davutoğlu'nun, 30 Haziran’da Elazığ’da yeni siyasi hareketin detayını açıklayacağını, Eski Bakan Ali Babacan'ın ise yeni partisini eylül ayında duyuracağını ileri sürdü.