Seçimin kaybedeni AKP oldu

Seçimin kaybedeni AKP oldu

Erdoğan'ın sandıktan birinci çıkan parti olduklarını söylemesine rağmen, 2014 yerel seçim sonuçlarına göre seçimin kaybedeni AKP oldu. Üç büyükşehir ve birçok ilde CHP adayları kazanırken, AKP elindeki belediyelerin bir kısmını da CHP ve MHP'ye kaptırdı.

Dün yapılan mahalli idareler seçiminin kaybedeni AKP oldu. Birçok yerde MHP ile ittifak içerisinde olan AKP, oy oranı olarak birinci parti çıktığını söylese de, en fazla belediye başkanlığı kaybeden parti oldu. 

[ih2]

İstanbul, İzmir, Ankara, Adana gibi büyükşehirlerde CHP adayları kazanırken, Kürt illerinde HDP kayyum belediyelerini geri alarak seçimin kazananları oldu.

Birçok ilde İYİ Parti ile ittifak yapan CHP hem oy oranını hem de belediye başkanlığı sayısını artırdı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNDE CHP KAZANDI

İstanbul'da YSK Başkanı Sadi Güven'in açıklamalarına göre de Ekrem İmamoğlu kazandı. Ankara'da 25 yıl sonra ilk kez AKP iktidarı kaybederken, CHP adayı Mansur Yavaş seçimin kazananı oldu. İzmir'de ise CHP adayı Tunç Soyer, açık ara farkla kazandı.

CHP uzun yıllar sonra ilk kez yüzde 30 bandını aştığı bu seçimlerde, Kırşehir, Bolu, Bilecik, Ardahan, Artvin'de belediye başkanlıklarını kazandı. Millet İttifakı'nın oy oranı da yüzde 37,6'ya yükseldi.

SEÇİMİN KAYBEDENİ AKP

AKP, 7 belediyeyi ittifak ortağı MHP'ye karşı, 7 belediyeyi de CHP'ye karşı kaybetti. 

Bir önceki seçimlerde AKP'de olan illerden Çankırı, Karaman, Kütahya, Amasya, Erzincan, Bayburt'ta ise belediye başkanlıklarını MHP aldı.

MHP ise, İYİ Parti'nin de kendisini desteklediği Iğdır'da HDP'ye karşı kaybetti. Yine Kars'ta MHP'ye karşı HDP kazandı.

AKP- MHP ittifakı kapsamında MHP adaylarının gösterildiği büyükşehirlerden sadece Manisa'yı MHP kazanırken, Mersin ve Adana'da CHP kazandı.