Seçim ittifakına yeni kriter

Seçim ittifakına yeni kriter

AKP ve MHP’nin önergesiyle, seçimlerde ittifak yapacak partiler için yeni bir kriter getirildi.

TBMM Anayasa Komisyonu’nda, AKP ve MHP’nin ittifak ve seçim mevzuatında değişiklik öngören yasa önerisi üzerindeki görüşmeler devam ediyor. İki günde 18 madde kabul edilirken, önerinin görüşmelerinin bugün tamamlanması bekleniyor.

Önerinin ittifak modelini düzenleyen maddesinde AKP ve MHP’nin verdiği önergeyle değişiklik yapıldı. Buna göre yalnızca seçime katılma yeterliliği bulunan partiler ittifak yapabilecek. Önergenin gerekçesinde, “298 sayılı yasanın 14. maddesinin 1. fıkrasının 11 numaralı bendi uyarınca YSK seçime katılma yeterliliği taşıyan partileri tespit ve ilan etmektedir. Anılan hükümler uyarınca YSK’nin tespit ve ilan ettiği siyasi partiler dışındaki partilerin seçime katılamayacağı muhakkak ise de önergeyle, uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütlerin önüne geçilmesi amacıyla seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partilerin seçim ittifakı yapabilecekleri sarih şekilde düzenlenmektedir” dendi. 298 sayılı yasada, yüzde 10’luk barajı geçemeyen partilerin milletvekili çıkaramayacağına ilişkin de hüküm bulunmasına karşın iki parti, ittifak yapacak partiler için bu hükmü istisna tutmuştu.

‘BÖYLE BİR ÖRNEK YOK’

Görüşmeler sırasında CHP’li Uğur Bayraktutan, komisyona gelmeden önce anayasa hukuku profesörlerine yasa önerisinde getirilen ittifak modeliyle ilgili yararlanabileceği kaynak sorduğunu, ancak ‘Biz de bu şeyi inceledik, buna ilişkin herhangi bir şekilde dünyada böyle bir örnek yok’ yanıtını aldığını söyledi. Bayraktutan, “Hani ‘Türk tipi başkanlık’ diyorduk ya herhalde bu da Türk tipi ittifak sistemi” diye konuştu. Bayraktutan’a yanıt veren MHP’li Mehmet Parsak, Avrupa ülkelerinde buna benzer bir uygulama olmayabileceğini, ancak ülkelerdeki uygulamaların hiçbirinin bir diğeriyle birebir benzemediğini savundu.

‘BUNLAR SEÇİM BİLE YAPMAYABİLİRLER’

Parsak, “Biz bizim gerçeklerimizi, ülkemizin gerçeklerini, sosyolojisini, siyasi geçmişini, tarihini, tecrübesini gözettiğimizde böyle bir ittifak modeli çıkarıyoruz ve bunun doğru olduğuna inanıyoruz. Gene bunu da doğru mu değil mi göreceğiz” diye konuştu. Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre görüşmelerinde söz alan CHP’li Mehmet Bekaroğlu, öneride seçim güvenliğini tehdit edecek düzenlemeler olduğunu kaydederek, “Halk arasında ‘bunlar seçim bile yapmayabilirler’ diye konuşuluyor. Bir sürü bahane yaratabilirler deniyor. Savaş hali der, daha ötesi OHAL’i genişletir deniyor” ifadelerini kullandı.