Seçim hileleri: 2 bin sandıktan 250'sinde sorun var

Seçim hileleri: 2 bin sandıktan 250'sinde sorun var

24 Haziran seçimlerinde oy kullanılan sandıkları inceleyen Bilgisayar Mühendisleri Odası üyeleri bir açıklama yaptı.

Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) seçim güvenliği ile ilgili bir noktaya dikkat çekti. 24 Haziran seçimlerinde oy kullanılan 180 bin sandıktan 2 bin sandık üzerinde ayrıntılı inceleme yapan BMO, 250 sandıkta hata tespit etti.

Cumhuriyet'in haberine göre BMO üyesi Bilgehan Turhan, “Biz sadece sistem açıklarını bulduk. Sistemde bir tane bile açık bulunuyorsa bu çok önemlidir; sistemin tümünde olması mümkündür. Dünyanın en sağlam barajını düşünün, bir yerinde bile bir çatlak varsa o çatlak bütün barajı çökertebilir” dedi. 

24 Haziran seçimleri sonrası YSK verileri üzerinden hata olabilecek yerleri tespit ettiklerini belirten BMO üyesi Kemal Özkazanç iseçalışmalarını 2 bin sandıkla sınırladıklarını kaydederek, “Eğer sistematik bir hata, suiistimal varsa bunu bulmamız çok mümkün değil. Biz çalışmamızda ne sistemi yargıladık, ne de mahkûm ettik, sadece sistem açıklarını tespit ettik” diye konuştu.

Bilgehan Turhan inceledikleri 2 bin sandığın 250’sinde ciddi tutarsızlıklar tespit ettiklerini belirtti. Tutarsızlıklardan örnekler veren Turhan, “Örneğin İstanbul Sarıyer Büyükdere mahallesindeki 1037 No’lu sandık ile Kireçburnu mahallesindeki 1137 No’lu sandığın verileri tamamen aynı. Gördük ki 1137 No’lu sandığın verileri tamamen yanlış, sehven 1037 No’lu sandığın sonuçları yüklenmiş. Kontrollerimiz sırasında tek yumurta ikizi tutanaklar tespit ettik. Sandık görevlileri bile aynı, ki bu kanunen mümkün değil. Ayrıca aynı sandık için tamamen farklı veriler içeren iki ayrı tutanak girildiğini de tespit ettik bazı yerlerde. Bu şekilde epey bir örnek yakaladık” dedi.

OY VE ÖTESİ'NDEN YANLIŞ YÖNLENDİRME

Oy ve Ötesi Platformu’nun 24 Haziran seçimlerinin ardından yaptığı “Cumhurbaşkanlığı seçimi için 49 bin, milletvekili seçimi için 51 bin tutanağı karşılaştırdık, sonucu etkilemeyecek çok küçük hatalar var” açıklamasının kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini de vurgulayan Turhan, “Oy ve Ötesi’nin raporunda inanılmaz sorunlar var. Örneğin, İstanbul Beyoğlu’nda 1189 No’lu sandık karşılaştırması için 1159 sandık bilgisi karşılaştırılmış. Bunun gibi 900 hatalı sonuç var. Oy ve Ötesi, sandıkların yüzde 28’inde inceleme yaptığını söylüyor, bizim inceleme yaptığımız sandıkların oranı yüzde 0.5’e denk düşüyor. Bizim bulduğumuz 250 hatanın sadece 48’ini bulabilmişler. Şimdi 31 Mart seçimlerine hazırlanıyorlar, orada nasıl bir inceleme yapacaklarını da kamuoyunun takdirine bırakıyorum” diye konuştu.