Bekir Bozdağ'ın "seçim hakimi" olarak kuradan çıkan kardeşi için atama kararı

Bekir Bozdağ'ın "seçim hakimi" olarak kuradan çıkan kardeşi için atama kararı

İbrahim Bozdağ, HSK kararnamesiyle atandı ve seçim hakimliği sona erdi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın hakim olarak görev yapan kardeşi İbrahim Bozdağ’ın, yapılan kura seçimi sonucunda seçim hakimlerinden biri olarak belirlendiği ortaya çıktı. HSK ise Bozdağ’ı tek kişilik bir kararname ile Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'ne atadı. Kararname ile 16. Ceza Dairesi'ne üye yapılan Bozdağ'ın seçim hakimliği sona erdi.

AKP-MHP'nin teklifiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) geçen "Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", geçen nisan ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Türkiye genelinde tüm il ve ilçe seçim kurullarının yeniden belirlenmesine neden olan düzenleme ile daha önce ilk derece mahkemelerinde görevli en kıdemli hakimlerin başkan ve üye olarak görev yaptıkları kurulların, birinci sınıf hakimler arasında kura ile belirlenmesi sistemine geçilmişti.

YSK TALİMATIYLA KURALAR ÇEKİLDİ

Söz konusu düzenleme kamuoyunda eleştirilere neden olurken, değişikliğin ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da yeni sistem uyarınca il ve ilçe seçim kurullarının 6 Temmuz’a kadar belirlenmesine karar vermiş ve bu kapsamda adliyelerde kura çekimi yapılmıştı.

T24'ten Asuman Aranca'nın haberine göre, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Ankara Batı Adliyesi'nde hakim olarak görev yapan kardeşi İbrahim Bozdağ, yapılan kura seçimi sonucunda seçim hakimlerinden biri olarak belirlendi.

HSK'DEN ATAMA KARARI

Bozdağ’ın kuradan seçim hakimi olarak çıkmasının, seçim sürecinde tartışmalara neden olacağı gerekçesiyle harekete geçen HSK 1. Dairesi de tek kişilik bir kararnameyle Bozdağ’ı önce Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'ne atadı. Kurul daha sonra da 26 Temmuz’da yayımlanan Bölge Adliye Mahkemeleri Müstemir yetki kararnamesi ile Bozdağ’ı 16. Ceza Dairesi üyesi olarak belirledi.

Böylece, İstinaf Mahkemelerinin ilk derece mahkemesi sıfatı bulunmadığından Bozdağ’ın seçim hakimliği de sona ermiş oldu. Bozdağ’ın atamasına ilişkin kararın, HSK tarafından yayımlanacak ilk kararnamede yer alacağı öğrenildi.