Sebzede fiyat artışı yüzde 100'ün üzerinde
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerini değerlendirdi.
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerini değerlendirdi. Çakar, sebzede enflasyonun yüzde 103.53 olduğunu açıkladı.
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, TÜİK istatistiklerine göre, Nisan 2019’da Nisan 2018’e göre, 16 kalemden oluşan sebzenin yıllık enflasyonunun, yüzde 103.53 olduğunu bildirdi. Çakar, “Tüketiciler, beslenmelerinde tek seçenekleri olan sebzeye de erişemez oldular.” dedi. Enflasyonun boyutlarına dikkat çeken Çakar, “Sebze enflasyonu çalışanların ve emeklilerin maaş artışlarını 5’e katladı. Sebze enflasyonu yıllık normal enflasyonun ise 5.3 katı oldu. Sebze fiyatlarındaki artış başta olmak üzere, diğer gıda fiyatlarındaki artış ve düşük gelir nedeniyle tüketicilerin ezici çoğunluğu yeterli ve dengeli beslenemiyor.” ifadelerinde bulundu. Tarım ve gıda politikalarını eleştiren Çakar, şunları söyledi: “Bugün uygulanmakta olan tarım ve gıda politikaları tüketicileri açlığa sürüklüyor. Türkiye’de, nüfusun yüzde 20 dolayındaki kesimi yani, 16 milyon dolayında kişi açlık sınırının altında yaşıyor. Nüfusun yüzde 60’dan fazla kesimi, yani, 48 milyondan fazla kişi ise yoksulluk sınırının altında yaşıyor.”
Başkent Gazete'den Zehra Şahindokucu'nun haberine göre, Çakar, ülke yönetiminden tüketiciler olarak beklenilen çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: “Tarımsal ürünlerde ve gıda maddelerinde pahalılığa, yüksek enflasyona neden olan yanlış tarım ve gıda politikaları ivedilikle terk edilsin. Halkın – tüketicilerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebileceği şekilde, tüketici haklarına ve halkın yararına olacak şekilde doğru tarım ve gıda politikaları ivedilikle uygulamaya konulsun. Gıdada KDV kaldırılsın. İvedilikle, tarımsal ve gıda üretim, araştırma, dağıtım ve perakendeciliği konusunda Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) kurulsun. Tarımda girdi ve tarımsal ürün ile gıda ürünleri ithalatına son verilsin. İthal edilen tarımsal ve gıda ürünlerinin Türkiye’deki üretimi için gerekli tüm önlemler alınsın. Toprağın, suyun, biyoçeşitliliğin, havanın kirlenmemesi ve küresel iklim değişikliğine neden olunmaması için ekolojik tarıma gerekli tüm destekler verilsin.”