Sayıştay raporuyla ortaya çıktı: Aile Bakanlığı’nda usulsüz mal alımı yapılmış

Sayıştay raporuyla ortaya çıktı: Aile Bakanlığı’nda usulsüz mal alımı yapılmış

Sayıştay raporuyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı istisna kapsamında tutulmayan teknolojik ürünleri herhangi bir ihale yapmadan Türksat A.Ş.’den satın aldığı anlaşıldı.

Ersan Kınık - @ErsanKinik

Sayıştay’ın 2020 yılı Denetim Raporu’nda kamuda çok sayıda hatalı işlem tespit edildi. Sayıştay raporunda yer alan tespite göre; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kamu İhale Kanunu’na aykırı şekilde mal alımı yaptı.

Sayıştay’ın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hakkında hazırladığı rapordaki tespite göre; bakanlık tarafından Kamu İhale Kanunu’na aykırı bir şekilde Türksat A.Ş.’den mal alımı yapıldığı ortaya çıktı.

İSTİSNA KAPSAMINDA TUTULMAYAN MALLAR, İSTİSNA KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMİŞ

Kamu İhale Kanunu’na bağlı idareler için e-Devlet ile ilgili bilgi ve iletişim teknolojileri hizmetleri kapsamında, Türksat A.Ş.’den doğrudan yapılacak hizmet alımları, istisna kapsamında değerlendiriliyor ve bu hizmet alımları 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na bağlı olmuyor. Ancak bakanlık, atak önleme cihazı, yönlendirici cihazı, güvenlik duvarı cihazı gibi istisna kapsamında tutulmayan teknolojik ürünleri, ¨istisna kapsamında¨ değerlendirerek herhangi bir ihale yapmadan Türksat A.Ş.’den temin etti.

Rapora göre, Sayıştay denetçilerinin tespitini kabul eden Bakanlık, bundan sonra yapılacak alımların Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılacağını öne sürdü.