Sayıştay raporu: TMSF, personeline usulsüz olarak 1 milyon TL dağıttı

Sayıştay raporu: TMSF, personeline usulsüz olarak 1 milyon TL dağıttı

Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan raporda, TMSF’nin usulsüz olarak vekâlet ücreti adı altında para tahsil ederek fon personeline dağıttığı belirtildi. Fon personeli ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin tedavi ve ilaç giderleri de TMSF bütçesinden ödendi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) usulsüz para tahsil ederek personele dağıttığı ortaya çıktı. Sayıştay raporlarında “TMSF tarafından mahkeme veya icra müdürlüğü yerine geçilerek vekâlet ücreti adı altında ücret alındığı bu tutarın borçlulardan tahsil edilerek vekâlet ücretleri gibi personele dağıtıldığı” belirtildi. TMSF’nin beş yılda 923 bin TL’yi çalışanlarına dağıttığı ifade edildi.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Sayıştay denetçileri hazırladıkları denetim raporunda “Fona gelir kaydedilmesi veya ilgililerin borcundan mahsup edilmesi gerekirken, bu tutarların vekâlet ücreti gibi dağıtıma konu edilmesi mevcut düzenlemelere aykırılık teşkil etmektedir” dedi.

'YÜRÜRLÜKTEKİ DÜZENLEMELERE AYKIRI'

Raporda “TMSF’nin mahkeme yerine geçerek vekâlet ücreti tahsil edebilmesi hukuken mümkün değildir” ifadelerine de yer verildi. Denetçiler, geçmiş dönemlerde de tahsil edilerek çalışanlara dağıtılan parayla alakalı raporda şu ifadelere yer verdi:

“Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince vekâlet ücreti sayılması mümkün olmayan ve 2013 – 2016 döneminde ilgililerden rızaen tahsil edilen toplam 1 milyon TL’nin fona gelir kaydedilmesi veya ilgililerin borcundan mahsup edilmesi gerekirken, bu tutarların vekâlet ücreti gibi dağıtıma konu edilmesi yürürlükteki düzenlemelere aykırılık teşkil etmektedir.”

İŞLEM YAPILMADI, YENİ RAPORDA DA YER ALDI

Denetçiler hazırladıkları raporda “Fon bütçesinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) sosyal güvenlik ve sağlık primi işveren payı ödenmesine rağmen, bunların tedavi ve ilaç giderleri için Fon bütçesinden ayrıca ödeme yapıldığı tespit edilmiştir” dendi. Raporda yer alan ifadelere göre TMSF yöneticileri “Söz konusu tespite 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yılı Sayıştay Denetim Raporunda yer verilen bulguya 2018 yılı Denetim Raporunda da tekraren yer verilmesinin nedenin anlaşılamadığı” ifade edildi.

TMSF yöneticilerin açıklamasına karşın Sayıştay denetçileri de “Önceki yıllar raporunda yer verilmesine rağmen, söz konusu tespitin bu raporda da yer almasının sebebi, hiç kuşku yok ki ilgili idare tarafından bulguda belirtilen mevzuat hükümleri çerçevesinde işlem tesis edilmemiş olmasıdır” açıklamasını yaptı. Raporda, kanunların açık hükümleri karşısında Fon personeli için TMSF bütçesinden tedavi ve ilaç gideri yapılmasının hukuken mümkün olmadığı da vurgulandı.