Sayıştay raporu: TCDD’deki 7,9 milyon metrekarelik kıyak

Sayıştay raporu: TCDD’deki 7,9 milyon metrekarelik kıyak

İsmail Saymaz, raporda avukatlara ödenen miktara yer verilmediğini belirterek, "Sayıştay, kamunun uğradığı zararı niçin gizliyor? Denetçiler kimden korkuyor?" diye sordu.

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Sayıştay’ın Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) raporundaki “12 yandaş avukata verilen kamulaştırma ve icra dosyalarını” yazdı.

Sayıştay’ın 2021  TCDD raporunda kurumun 2021 yılı bütçesinde 298.000 TL ödenek ayrılmasına rağmen 14 Ocak 2021’de 12 serbest avukatla sözleşme imzaladığına dikkat çekildi. Rapora göre, yaklaşık 7,9 milyon metrekarelik alanın kamulaştırma davaları ile 2.300 icra ve diğer dava dosyalarının takip görevi Mayıs 2021’in sonunda bu avukatlara devredildi. Dört avukat kamulaştırmalara, sekizi de icra ve diğer davalara bakmakla yetkilendirildi.

Saymaz, bu sözleşmelerin mevzuata aykırı olduğu ve ödemeler zarara yol açtığı için 13 Aralık 2021’de feshedildiğini ancak raporda avukatlara ne kadar ödendiğinin yazmadığını ifade etti. “Yalnızca ‘Muhtelif tutarlarda ödeme yapılmıştır’ deniyor. Oysaki yandaş avukatlara kamulaştırmalarda metrekare başına kıyak çekildiği biliniyor” diyen Saymaz, “Hangi avukata ne kadar ödendiğini bilmek hakkımız değil mi? Sayıştay, kamunun uğradığı zararı niçin gizliyor? Denetçiler kimden korkuyor?” sorularını gündeme getirdi.