Sayıştay, bakanlık hesabındaki 772 milyon liralık eksik için 'açıklanamayan fark' dedi

Sayıştay, bakanlık hesabındaki 772 milyon liralık eksik için 'açıklanamayan fark' dedi

Sayıştay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın maden ruhsatları ile ilgili hesabındaki 772 milyon liralık eksik için ''açıklanamayan fark'' dedi.

Devletin hesaplarını inceleyen Sayıştay, denetim tespitlerine ''Anlaşılamayan, açıklanamayan'' yorumları da eklemeye başladı. Sağlık Bakanlığı’nın şehir hastaneleri yapımı için imzaladığı bazı sözleşmelerin hükümlerine “anlaşılamayan” diyen Sayıştay denetçileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hesaplarındaki 772 milyon liralık eksiğe de “açıklanamayan” dedi.

'SAYIŞTAY 'USULSÜZLÜK VAR' DEMEK İSTİYOR'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda CHP Milletvekili Süleyman Girgin’in, 'usulsüzlük' olarak yorumladığı eksiklik Sayıştay raporlarına da yansıdı. Sayıştay’ın ''Mali kayıtları usule uygun değildir'' dediğini bildiren Girgin, ''Yani usulsüzlük vardır demek istiyor bir yerde. Raporun 'açıklanamayan fark' dediği bu fark neden oluştu. Raporla sabit, açıklamaya muhtaç bir meblağ var ve bunun hukuki sorumluluğu bakanlığa aittir'' dedi.

Sayıştay’ın denetim raporuna göre, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün ruhsat, ihale ve çevre uyum teminatları kayıtları ile Maden Ruhsatları Teminatları olarak muhasebeleştirilen kayıtlar arasında uyumsuzluk saptandı.

PARALAR TOPLUCA HAVUZA

BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, 2018 yılı Nisan ayına kadar maden ruhsatları teminatları, çevre ile uyum bedelleri ve ihale geçici teminatlarının hak sahiplerine ait bilgilerin bulunmaması nedeniyle havuz hesaba doğruca aktarıldığı, bu tarihten önceki kurum kayıtları ile saymanlık mali tablolarının hala uyumlaştırılmadığı bildirildi. Önceki yıl kurum kayıtlarıyla saymanlık kayıtları arasındaki uyumsuzluğun giderilmesi için kurum verilerinin tek tek kontrol edilerek güncellenmesinin istendiği anımsatıldı.

Ancak 2018 yılında kayıtların gerçek tutarları gösterecek şekilde güncellenmediği ve sorunun 2019 yılına devredildiği ifade edildi.

'772 MİLYON LİRA TUTARINDA AÇIKLANAMAYAN FARK'

Bu nedenle 2018 yılı sonu itibarıyla Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) sisteminde 1 milyar 399 bin TL kayıtlı teminat olmasına karşın maden ruhsatı teminatlarının alacak bakiyesinin 627 milyon lira olarak göründüğü bildirildi. Bu durum denetim raporuna şöyle yansıdı:

''Bu durumda 772 milyon 405 bin TL tutarında açıklanamayan fark ortaya çıkmaktadır. 31.12.2018 tarihine kadar kurum verileri kontrol edilerek güncellenmediğinden maden ruhsatı teminatlarının alacak bakiyesi olan 627.010.770,18 TL MAPEG kayıtlarıyla örtüşmemekte ve gerçek alacak bakiyesini göstermemektedir.''

BAKANLIK, 'İNCELEME SÜRÜYOR' DEDİ

Bakanlık bu tespite 2009-2015 yılları arasında Vakıfbank Bağlı Şubesi’ndeki hesaplara yatırılan teminatların genel müdürlüğün bilgi işlem sistemine kaydının yapılıp yapılmadığı konusunda başlatılan incelemenin sürdüğü yanıtını verdi.

'SEHVEN' SAVUNMASI

Genel Müdürlük kayıtlarındaki bu milyonluk sorunlar için 'sehven' açıklaması yaptı. Uyumsuzlukların giderilmesi için bir çalışma grubu veya komisyon oluşturarak tüm işlemlerin dosya bazında inceleleneceği de bildirildi.