Sayıştay açıkladı: Sisteme kayıtlı raporu bulunmayan 95 bin kişiye engelli aylığı ödenmiş!

Sayıştay açıkladı: Sisteme kayıtlı raporu bulunmayan 95 bin kişiye engelli aylığı ödenmiş!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın, 2019 yılında kayıtlı engelli raporu olmayan 95 bin 917 kişiye, raporu olan ancak gerekli şartları da taşımayan da 22 bin kişiye engelli aylığı ödediği ortaya çıktı.

Sayıştay'ın, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na yönelik hazırladığı 2019 yılı denetim raporlarında, bakanlık bütçesinden sisteme kayıtlı engelli raporu olmayan 95 bin 917 kişiye, raporu olan ancak gerekli şartları da taşımayan da 22 bin kişiye engelli aylığı ödediği ortaya çıktı.

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Sağlık Bakanlığı'nın verdiği Engelli Sağlık Kurulu Raporu (ESKR) veri tabanında kayıtlı olmayan ve ESKR veri tabanında kayıtlı olup da "ağır engelli” veya “tam bağımlı” ifadesi içeren ESKR’si olmayanlar teyit edilmeden kişilere evde bakım ödemesi yapıldığı öğrenildi.

Sayıştay'a bağlı denetçiler,  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan alınan 2019 yılı engelli aylık aylığı, engelli aylığı, engelli yakını aylığı ödemelerine ilişkin veriler ile Sağlık Bakanlığı’ndan alınan engelli sağlık kurulu raporları verilerini karşılaştırdı. VERA adlı program kullanılarak yapılan karşılarştırma sonucunda, Bakanlığın sisteminde kayıtlı olmayan 95 bin 917 kişiye engelli aylığı bağlandığı ortaya çıktı.

SAĞLIK BAKANLIĞI SİSTEMİNDE KAYITLI DEĞİLLER

Sağlık Bakanlığı'nın sisteminde kayıtlı sağlık raporu olan fakat engelliliği yüzde 40'ın altında olan 22 bin 49 kişiye de engelli aylığı ödemesi yapıldı. Denetçiler, bunun ESKR’lerin Sağlık Bakanlığı sisteminde kayıtlı olmamasından kaynaklı olabileceğini belirterek bu durumun gerçekten engeli bulunmayan kişilere aylık ödeme yapılması riskini taşıdığını ifade etti.

Engelli yurttaşlara yapılan ödemelere ilişkin şu tespit yapıldı:

“Engelli evde bakım ödemelerine ilişkin dosya incelemelerinde, sadece hane içindeki kişi başına düşen gelir tutarına bakıldığı için üzerine kayıtlı evi, arabası, arsası olanlara 2828 sayılı Kanun uyarınca engelli evde bakım ödemesi yapıldığı, bununla birlikte oturduğu ev kira olan ve kira gideri ödemek zorunda olan ancak asgari ücret gelir şartını az da olsa aştığı için başvurusu reddedilen kişiler olduğu görülmüştür."