Savunma Sanayii Başkanlığı’nda 350 milyon TL'lik 'açık'

Savunma Sanayii Başkanlığı’nda 350 milyon TL'lik 'açık'

Kuruma ilişkin veriler Sayıştay raporunda yer aldı.

Kamu kurumlarının denetimlerine yönelik Sayıştay raporları fahiş harcamaları ortaya koyarken, Savunma Sanayii Başkanlığı'nda geçmiş yıllarla birlikte 350 milyon TL'lik "açık" olduğu belirlendi. Kurumun, yalnızca bir adet kadrolu muhasebe çalışanı olduğu da rapora yansıdı.

Sayıştay denetçilerinin tespitlerine göre, ulusal savunma endüstrisini güçlendirme ile askeri sistem ve teknolojilerin tedarik süreçlerini yönetme amacıyla faaliyet gösteren Savunma Sanayii Başkanlığı’nda (SSB) geçmiş yıllarla birlikte toplam 350 milyon 108 bin TL’lik "açık" çıktı. Olumsuz faaliyet sonucu ortaya çıkan bu zarar, kamuya kaldı. Savunma Sanayii Başkanlığı 2021 Yılı Denetim Raporu’na göre, son bir yılda ortaya çıkan faaliyet zararı ise 12 milyon TL oldu.

PERSONEL GİDERİ İLK SIRADA

Denetim raporuna göre, Savunma Sanayi Başkanlığı’nın bir yıllık harcamaları arasında ilk sırada 96,9 milyon TL ile personel gideri yer aldı. Bunu, 21 milyon TL ile mal ve hizmet alım giderleri takip etti. Rapora göre, ayrıca; Başkanlık tarafından 3,4 milyon TL’lik görev gideri, 6,6 milyon TL’lik hizmet alımı, 357 bin TL’lik temsil ve tanıtma gideri ve 2,4 milyon TL’lik yolluk giderine imza atıldı.

30,3 MİLYAR TL'LİK 'MAL VE HİZMET ALIM GİDERİ'

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; Sayıştay, Savunma Sanayii Başkanlığı Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nun mali tabloları hakkında da çeşitli tespitlere yer verdi. Buna göre, destekleme fonunun geçen yılki "mal ve hizmet alım gideri" 30 milyar 344 milyon TL olarak kayıtlara geçti.

KOMİTENİN BAŞINDA CUMHURBAŞKANI VAR

Her yıl yüz milyonlarca TL’lik gelir ve gider tablosunun ortaya çıktığı Savunma Sanayi Başkanlığı’nın muhasebe birim denetimini de gerçekleştiren Sayıştay, kadrolu tek muhasebecinin bulunduğunu vurguladı.

Raporda, Savunma Sanayii Başkanlığı ile ilgili şu tespitlere yer verildi:

"Savunma Sanayii Başkanlığı, kuruluş kanunu gereğince Savunma Sanayii İcra Komitesi aracılığıyla Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı ile irtibatlıdır. Savunma Sanayii İcra Komitesi Cumhurbaşkanı Başkanlığında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Milli Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, SSB Başkanı ve Genelkurmay Başkanı’ndan oluşmaktadır.

Kurumda görev yapan sertifikalı Muhasebe Yetkilisi sayısı 2 olup biri kadrolu diğeri Başkanlık oluruna istinaden geçici görevlendirilmiştir.

Risk Yönetimine ilişkin kurumsal ve üst düzey politikalar olan Risk Yönetimi Stratejisi belirlenmemiş dolayısıyla bu yaklaşım ve politikaların yazılı olarak ortaya konduğu belge olan ve Başkanlığın İç Kontrol İzleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından hazırlanması gereken Risk Strateji Belgesi hazırlanmamıştır."