Savcılık: 'Herne Pêş' suç unsuru değil

Savcılık: 'Herne Pêş' suç unsuru değil

HDP mitinginde "Herne Pêş" marşını okuduğu için Pınar Aydınlar hakkında açılan soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

HDP'nin Bitlis mitinginde "Herne Pêş" marşını okuduğu için Pınar Aydınlar hakkında açılan soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından 31 Mart yerel seçimleri öncesi Bitlis merkezde 27 Mart tarihinde yapılan mitinge katılan sanatçı Pınar Aydınlar miting sonrası gözaltına alınmıştı. Aydınlar hakkında sahnede söylediği "Herne Pêş" marşı gerekçesiyle "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. 

MA'nın haberine göre, Bitlis Cumhuriyet Savcılığı tarafından, "'Her ne pêş' isimli marşın 'Daima ileri' anlamına geldiği, sözlerinin Cigerxwîn isimli biri tarafından yazıldığı ve 1977 yılında Şivan Perwer tarafından bestelenerek söylendiği, marşın sözlerinin incelenmesinde ise herhangi bir şiddet unsuru içermediği, şiddeti övmediği, meşru göstermediği zira bestelendiği ve yazıldığı tarihte PKK örgütü de henüz kurulmuş olmadığı, dolayısıyla sadece söz konusu marşın miting esnasında söylenmesi eylemin bu anlamda propaganda suçunun unsurlarını taşımadığı anlaşılmakla" kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.