Savcı, gazeteci Cansu Pişkin’in cezalandırılmasını istedi

Savcı, gazeteci Cansu Pişkin’in cezalandırılmasını istedi

Gazeteci Cansu Pişkin, Boğaziçili öğrencilerin davasında son gün değişen savcıyla ilgili haberi nedeniyle yargılandığı duruşmada mesleğinde etik ve ilkelere bağlı kaldığını söyledi. Mahkeme bir sonraki duruşmayı 7 Mayıs’a erteledi.

Evrensel’de 5 Nisan 2018’de yayımlanan “Boğaziçililere Özel Savcı” başlıklı haber nedeniyle üç yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Evrensel muhabir Cansu Pişkin’in ikinci duruşması Çağlayan’daki İstanbul 36'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada Pişkin ve avukatları Mustafa Söğütlü, Gülşah Kaya, Levent Pişkin ve Devrim Avcı hazır bulunurken, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu’nun da aralarında olduğu çok sayıda kişi duruşmayı izledi.

‘GAZETECİ BİREYSEL DEĞİL KAMUSAL DÜŞÜNÜR’ 

Mesleki faaliyetinin suçlama konusu yapıldığı iddianameye karşı kendini değil mesleğini savunacağını ifade eden Pişkin, gazetecilerin kamusal sorumlulukla kamuoyunu ilgilendiren haberleri tarafsız bir biçimde yapmaya çalışan kişiler olduğunu ifade etti. “Gazeteci bireysel değil kamusal düşünür” diyen Pişkin, “Gazetecinin yaptığı haberden bireysel bir çıkarı ya da bireysel bir faydası olamaz. Kamuoyunun yakından takip ettiği Boğaziçili öğrencilerin adliyeye çıkarıldıkları gün soruşturma savcısının değiştirilmesi haber değeri taşıyan bir gelişmeydi” diye dile getirdi.

‘MESLEĞİMDE ETİK VE İLKELERE BAĞLIYIM’

Soruşturmanın başına getirilen savcının daha önce yazdığı bir iddianamede HDP’yi "Örgüt güdümünde siyasi faaliyet yürüten parti" olarak tanımlamasının da kamuoyunu ilgilendiren bir hadise olduğunu dile getiren Pişkin, “Çünkü hukuki değerleri temsil eden bir savcının böyle bir yorumda bulunması meslek ilkeleriyle bağdaşmamakta ve haber değeri taşımaktadır. Gazetecilik, meslek etik ve ilkeleri gereği habere konu olan kişi veya kişileri hedef göstermek ya da zan altında bırakmak için değil hakikatin ışığından ayrılmadan kamuoyunu bilgilendirmek için icra edilir. Ben de mesleğimi bu etik ve ilkelere bağlı olarak devam ettiriyorum” diyerek beraatını talep etti.

SAVCI CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ 

Avukat Levent Pişkin eleştiri ve basın özgürlüğüne dair Yargıtay içtihatlarını mahkemeye sunarak “Burada özel bir kast yoktur. Adı geçen savcının son gün değişmesi olağan bir husus değildi ve haber değeri taşıyordu” dedi. Avukat Devrim Avcı, “DGM Savcısı Nusret Demiral ile ilgili benzer bir dava gündeme geldi ama beraat ettiler. Benzer örnek kararları sunuyoruz. TMK’dan dava açılması hakkın kötüye kullanılmasıdır.” diyerek Pişkin’in beraatını istedi.

Verilen aranın ardından mütalaasını sunan savcı, Pişkin’in cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti ise bir sonraki duruşmayı 7 Mayıs'a erteledi.